用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! ...
樓主: Meisuen
go

我終於排到青蔥計劃啦! (語言治療) 好開心呀! [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 我終於排到青蔥計劃啦! 好開心呀!

Meisuen,

我個仔而家2歲3個月大, 最叻就係講"哎也"!   真正有意思既單字, 真係數埋都冇10個!  

Funny,

俾d時間果小朋友喇! 我仔仔都是二歲半先識開口叫"媽媽"及一些單字,加埋都唔夠五個單字,現在訓練了八個月,總算可講到一句完整的句子.

有時要慢慢來,最重要是投其所好,如果小朋友喜歡吃的,用食物誘惑佢去多講,如果唔係,可以到協康外借玩具架!

funny,

我囝都係2歲4個月先開金口咋, 唔洗驚! 之前一個字都唔識講架 !

羊咩囝,

咁妳囝好叻喎, 識講句字, 我仲等緊尼日, 佢連媽咪都未叫得清楚, 反而爹地就一早識叫, 激 c

Meisuen/funny,thanks~~咁我要計畫下先,因實要預備好多玩具---佢樣樣玩兩野又唔玩架啦! :evil:
羊咩囝,我阿仔又係唔叫我架,佢明明識叫但係唔叫,真係唔明佢諗咩!(見心理學家時唔記得問添)
我幼兒訓練排左協康,言語治療就排左靈實同痙攣協會(協康啲中心好唔就腳).

llcathy2004:
你囝囝排了邊間協康--幼訓呀??

協康 have to wait half yr if you choose Sat. It's hard to take leave in weekend. Any other suggestion ?

將軍澳
12312 寫道:
llcathy2004:
你囝囝排了邊間協康--幼訓呀??

LLCATHY 2004:
陳宗漢 ????

ansonbb:
排平時嫻日. 5.00時

I also queue for 陳宗漢 but they said I have to wait half yr if choose Sat.

係呀∼都會揀平日近放工時間.
12312 寫道:
LLCATHY 2004:
陳宗漢 ????

llcathy2004 寫道:
Meisuen/funny,thanks~~咁我要計畫下先,因實要預備好多玩具---佢樣樣玩兩野又唔玩架啦! :evil:
羊咩囝,我阿仔又係唔叫我架,佢明明識叫但係唔叫,真係唔明佢諗咩!(見心理學家時唔記得問添)
我幼兒訓練排左協康,言語治療就排左靈實同痙攣協會(協康啲中心好唔就腳).

llcathy2004,

協康可以借玩具妳知道嗎 ?

Meisuen,
Could you tell me where is 靈實?

Bear-bear 寫道:
Meisuen,
Could you tell me where is 靈實?

bear-bear,
靈實係將軍澳 but 係cathy個小朋友排緊係果度training, 唔係我地呀

bear,靈實係寶林村.

知呀,但好似每次借3樣,阿仔唔知坐唔坐到十分鐘.

CATHY,

得架妳! 比d耐性要佢坐定啦 ! 每次佢一起身又抱佢坐番去. 佢慢慢會習慣, 加油呀

llcathy2004

初頭佢地一定吾會肯同你坐甘耐做training, 你慢慢加上去, 可能初頭係5分鐘, 跟住6分鐘..............甘加上去

如果你屋企有timer, 就set timer, 初時set 5分鐘, 一響就話比佢做完, 慢慢甘加上去..........佢地會越坐越耐的

呢個方法好喎...加左時佢都唔覺喎!
hinhinmummy 寫道:
llcathy2004

初頭佢地一定吾會肯同你坐甘耐做training, 你慢慢加上去, 可能初頭係5分鐘, 跟住6分鐘..............甘加上去

如果你屋企有timer, 就set timer, 初時set 5分鐘, 一響就話比佢做完, 慢慢甘加上去..........佢地會越坐越耐的

明天見早期姑娘啦 ! 好緊張呀, 希望佢地幫到囝囝啦 !

又講下我既情況, 果日見左社工, 同兩位姑娘幫我仔作少少評估. 社工話要上左堂先, 之後有治療師會按囝囝須要而決定做mud訓練.  但我個case係堅道明愛社工同我調去北角明愛, 佢話要政府批先可辦入學手續, 所以又要等消息.  尼個星期六去北角明愛開左迎新會先喎! 所以仲未知taining 時間及係邊到train.
‹ 上一主題|下一主題