用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 2007 <伍上> 一年級 請進!
樓主: sowhat?
go

2007 <伍上> 一年級 請進! [複製鏈接]

回覆 #1 cc0524 的文章

有冇媽咪知全年平均分要多少才可入A班? 聽聞(來源不詳)下午要成95或以上才可? 真的嗎?
:-D  :-)  :-P 笑口常開

醒目開學勳章

我地唔係計平均分架, 係計全年四次考試全級頭四十名就入智班啦!

原文章由 WowWow 於 07-10-30 16:57 硐表
有冇媽咪知全年平均分要多少才可入A班? 聽聞(來源不詳)下午要成95或以上才可? 真的嗎?

SORRY! 我嘅意思係頭40名的平均分是否都在95或以上呢? 因我聽聞有小朋友全年平均分90頭都入唔到A班!

[ 本文章最後由 WowWow 於 07-10-30 17:44 編輯 ]

醒目開學勳章

我覺得唔係咁計架和, 你要睇下那一期 d 學生叻唔叻, d 卷深唔深, 例如, 有一次考試 d 卷係好深既, 最叻那個都係 94 分, 咁考 90 分都叫好叻, 但相反如果考卷係比較淺既, 有幾個同學都可以拿 100 分, 咁考 90 分就叫差!! 所以都唔可以只睇平均分, 而且佢地 d 分係好接近既, 可能頭幾名只係差零點幾分, 一分都無!

原文章由 WowWow 於 07-10-30 17:41 硐表
SORRY! 我嘅意思係頭40名的平均分是否都在95或以上呢? 因我聽聞有小朋友全年平均分90頭都入唔到A班!

啊! 明白, thank you!

醒目開學勳章

唔好客氣~~

不過亦唔好咁緊張個小朋友入唔入到精英班, 有時在精英班也不是一定特別好的!! 最緊要係個小朋友讀得開心!

原文章由 WowWow 於 07-10-31 09:20 硐表
啊! 明白, thank you!

Cc0524 講得好好,
係呀, 小朋友讀得開唔開心, 才是最重要.  如果小朋友係叻, 發揮好, 唔係精英班都一樣拿好成績.  何況精英班有成40人, 人太多都不是一件好事呀.

同埋, 4次考試, 一兩次成績未能作準, 所以, 今次唔係叫好好, 未下一次加油啦.

原文章由 cc0524 於 07-10-31 09:45 硐表
唔好客氣~~

不過亦唔好咁緊張個小朋友入唔入到精英班, 有時在精英班也不是一定特別好的!! 最緊要係個小朋友讀得開心!

你小朋友段考成績都很好呀!我個仔雖然冇唔合格,但就考得麻麻地,都係蝕枉分,我都唔期望佢小二入精英班.話晒佢而家都讀緊"智"班啦!當係安慰自己-----阿Q精神 .

尋日學校HALLOWEEN, 你地D小朋友玩得開唔開心呀?

我個仔一放學就打比我, 叫我買糖返屋企同佢玩"TRICK OR TREAT"

醒目開學勳章

我明明比左一盒糖亞仔返學校派, 仲吩咐佢派晒先好返黎, 點知佢唔止派唔晒, 仲要拿了其他同學. 老師那些回來, 仲滿過帶返學校派那盒!!

原文章由 sowhat? 於 07-10-31 16:46 硐表
尋日學校HALLOWEEN, 你地D小朋友玩得開唔開心呀?

我個仔一放學就打比我, 叫我買糖返屋企同佢玩"TRICK OR TREAT"

回覆 #5 cc0524 的文章

其實我唔係緊佢入唔入到精英班,相反能力不夠,只會嚇怕他, 影響學習興趣!  我只是想知道學校d同學水平如何? 了解吓學校的水平, 因我聽說這校的程度在荃灣算很高! 看過他們的考卷, 我諗如果入精英班的同學成績都在95分以上, 那麼這校的有很多叻學生, 水平幾好! 學生真的學到!  打好底子,第日讀上去無咁辛苦!  因我有朋友的兒子在一般程度的小學讀精英班, 校內成績不錯, 但派上band一中學卻讀得很苦, 覺得很有挫敗感!

我女話好好玩呀, 好多老師派糖, 不過, 要講咗TRICK OR TREAT 先....哈哈

原文章由 cc0524 於 07-10-31 16:54 硐表
我明明比左一盒糖亞仔返學校派, 仲吩咐佢派晒先好返黎, 點知佢唔止派唔晒, 仲要拿了其他同學. 老師那些回來, 仲滿過帶返學校派那盒!!

其實, 學生程度高唔高, 好難講, 因這是津貼小學, 小一收生,學校好難保證可以收一些好高程度的學生.都要看看你那年的小朋友程度.
我小朋友小二, 有些同學仔真係好叻的, 次次教試, 真係好高分,
我地的quiz
同 試卷, 有時都好深同唔係太直接, 不過, 叻的小朋友依然handle 到. 

我想荃灣有數間好好小學, 伍小都係其中一間,聽講考得全級
60名內的,都可派Brand one. 當然有分brand one 頭定brand one 尾啦.

原文章由 WowWow 於 07-10-31 17:33 硐表
其實我唔係緊佢入唔入到精英班,相反能力不夠,只會嚇怕他, 影響學習興趣!  我只是想知道學校d同學水平如何? 了解吓學校的水平, 因我聽說這校的程度在荃灣算很高! 看過他們的考卷, 我諗如果入精英班的同學成績都在95分 ...

各位小2既家長, 你地覺唔覺入左精英班d小朋友叻得黎都幾”百厭” ? 我在屋企樓下就見過一d玩得好 ”活躍” 又”好勁” 既精英人馬... 可能呢d叫做玩得又讀得. 

另外,聽我個女講,”精英班d哥哥姐姐懶叻, 排隊過晒界仲要鬧人, 有幾個坐校車既又成日講野好招積...”, 似乎都幾嬌傲. 真係入到精英班 都唔知係好事定唔好事. 我擔心成績無問題, 但操行品德有排教!ops:" />   

[ 本文章最後由 satu 於 07-11-1 09:10 編輯 ]

我覺得每一間學校, 每一班學生, 總有一些乖同頑皮的學生.  所以不能以是否入左精英班d小朋友叻得黎都幾”百厭”來評論.

其實, 如果你女遇過一些較頑皮的大哥哥姐姐, 應叫她向老師說呀.

原文章由 satu 於 07-11-1 09:00 硐表
各位小2既家長, 你地覺唔覺入左精英班d小朋友叻得黎都幾”百厭” ? 我在屋企樓下就見過一d玩得好 ”活躍” 又”好勁” 既精英人馬... 可能呢d叫做玩得又讀得. 

另外,聽我個女講,”精英班d哥哥姐姐懶叻, 排隊過晒界仲要 ...

我覺得每一間學校, 每一班學生, 總有一些乖同頑皮的學生, 不能以係未入左精英班d小朋友叻得黎都幾”百厭”來評論.

其實, 如果你女遇過一些哥哥姐姐係頑皮的, 可以叫你女同老師講呀.  

另外,聽我個女講,”精英班d哥哥姐姐懶叻, 排隊過晒界仲要 ...

我覺得每一間學校, 每一班學生, 總有一些乖同頑皮的學生, 不能以係未入左精英班d小朋友叻得黎都幾百厭來評論.

如果, 你女排隊時遇過頑皮的哥哥姐姐, 你應叫女女同老師說, 等老師可以罸那些同學仔呢.

醒目開學勳章

我覺得現在一般小朋友既程度都不會太差, 而且有個別真係好叻, 以我個仔那班今次的常識考試為例, 原來全班最差那個都係 9 字頭, 另外有 4 個 100 分, 我聽後都嚇了一跳, 雖然今次份卷真係唔深, 但係我始終覺得要係考試中拿一個滿分, 實在不是一件容易的事!! 特別係佢地仲細個, 總係會錯一些不小心.

也是真的, 若果成績不是太標青, 在精英班真係會有很大的壓力!! (睇下我就知道) 不過學校制度如此, 既然落左場玩這個遊戲, 就只好守它的規距!!

原文章由 WowWow 於 07-10-31 17:33 硐表
其實我唔係緊佢入唔入到精英班,相反能力不夠,只會嚇怕他, 影響學習興趣!  我只是想知道學校d同學水平如何? 了解吓學校的水平, 因我聽說這校的程度在荃灣算很高! 看過他們的考卷, 我諗如果入精英班的同學成績都在95分 ...

醒目開學勳章

我好同意 acandf 既講法!

其實每一班都有百厭同埋乖既小朋友, 唔係話成績好既就一定係乖, 成績差 d 既就一定係百厭, 呢 d 係唔會相對既!!

原文章由 acandf 於 07-11-1 09:37 硐表
我覺得每一間學校, 每一班學生, 總有一些乖同頑皮的學生, 不能以係未入左精英班d小朋友叻得黎都幾”百厭”來評論.

如果, 你女排隊時遇過頑皮的哥哥姐姐, 你應叫女女同老師說, 等老師可以罸那些同學仔呢.

...

個次排隊, 老師有見到, 亦即時叫智班企番好.

我唔係話全班精英班都頑皮, 始終唔係我親眼見到, 而我當然明白一班三十幾人一定有乖, 有唔乖.  

原文章由 cc0524 於 07-11-1 09:43 硐表
我好同意 acandf 既講法!

其實每一班都有百厭同埋乖既小朋友, 唔係話成績好既就一定係乖, 成績差 d 既就一定係百厭, 呢 d 係唔會相對既!!
‹ 上一主題|下一主題