用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~
樓主: 陸美爸
go

好擔心...醫生話BB發展遲緩~~ [複製鏈接]

Re: 好擔心...醫生話BB發展遲緩~~

ClaudeeMa

我贊成你應該問多個意見=在協康/其他機構做多次評估. 其實結論好可能都是: 仔仔發展係遲緩.
有能力的話, 好應該早些開始做治療. 總之做父母做到幾多就做幾多.

協康ST收費應該係$500/50min.

你自己覺得仔仔如何? 老師叫他不應; 那麼屋企人=爸爸媽媽叫他, 有無回應?
我仔仔也是發展遲緩. 我常常鼓勵其他有問題的媽咪>我地做到幾多就幾多. 只要小朋友有些微進步, 已經好安慰. 只期望他一直向前行, 和不要把仔仔同其他人比較. 這樣做會活得快樂一些.

mamee

mamee,

Agree with you! 做父母做到幾多就做幾多 la!

仔仔屋企人叫他, sometimes 有回應, sometimes 無.  I feel so regret that I should have been awared of his problem earlier.  I didn't even take him to have a regular check-up when he turned 2.....now he is already 2.5 la

I must catchup on the time.  Monday I will phone Heep Hong for assessment arrangement!!  :evil:

Hi~ClaudeeMa~

首先容許我補充一些資料...
協康會青蔥計劃個別評估:約一至兩節(50mins一節),每節$350,但都係要排期輪候的,正如我亦正在輪候中呢!我是八月中報名的,但到現在仍未有聲氣呢...而政府的輪候時間亦未必你想像中那麼慢,視乎你輪候嘅地區及小朋友嘅情況而定,我果陣由第一次去評估中心見姑娘,到見兒科醫生做評估,前後都唔超過一個月。

另外,我覺得你就算搵私人機構做評估,都不妨幫小朋友排埋政府,因為若果小朋友真係有問題的話,政府可提供早期訓練或兼收/特殊學位俾小朋友,如經濟許可的話,你可以再自費俾小朋友做訓練添...

你仔仔除咗唔應人外,仲有冇一啲特別/古怪行為呀?總之,你唔好太擔心,現在立刻把握時間,幫助佢盡量追番"遲"咗嘅嘢啦~

陸美媽

我個女己經21個月了,但一句有意思的說話仍未講呀, 有講嘢,但係就唔知佢講乜?爸媽都係她喜歡才講,在二個月前一粒聲都唔出,但我比佢返咗育嬰院之後,就開始講多咗嘢,但係仲未有一個有意義的字,我排了體智plan, 又見了nurse, 但成四個月都無消息呀?好怕她2yrs都唔講嘢呀!

sister
你係邊間見姑娘呀?4個月都冇電話~叫見醫生呀?
我都等梗見醫生.............好心急!

hi~sister,

你不如打個電話去問吓咩情況啦...
如果小朋友真係有問題的話, 可以及早治療嘛....
真係事不宜遲喔

陸美媽

陸美媽

Thanks for the advice.  I will of course follow all the steps for applying gov't services la........I'm a tax payer lai ga ma .

BTW, you said "政府的輪候時間亦未必你想像中那麼慢,視乎你輪候嘅地區及小朋友嘅情況而定" , do you have idea which area/centre I can wait for shorter time?  Please advise.  Thank you very much.

ClaudeeMa

我對你個名有d印象, 真係估不到大家會係呢個topic遇到.

我已經無再比vcd/dvd軒軒看啦, 其實之前我買左gc的product之後, 工人日夜比軒軒看, 我不係話佢套product不好, 但看得多電視真係會影響到小朋友的發展.  我未做任何treatement之前, 已經cut左不比佢看電視, 已經發覺佢多左反應, 所以如果你還有比小朋友看電視的話, 不如試下不好比佢看電視先.

軒軒依家進步左好多(起碼我同個st都覺得係), 但係模仿動作都係差d.

今日放學, 老師同工人講, 軒軒係學校, 成日搵老師隻手拖, 不拖佢呢, 就周圍走, 拖住不郁都好, 都係要拖老師隻手.

ClaudeeMa

同意陸美媽的意見,我都覺得你做埋政府個評估會好d,因為我的經驗係政府評估會check埋小朋友的聽覺及視覺功能,睇下會唔會有其他因素影響他們的反應.我記得去那一個政府中心做評估要睇你住那一區,好似無得揀.

加油啦!盡力就得架啦!

每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

報告下阿仔嘅近况先:-
阿仔近排講多好多嘢!     
終於識自己指住個電視, 講[電視]~~~
重有, 學校老師話佢識講[唔該]

今日老師打電話比我,叫我搵工人接返亞仔走,老師話亞仔係學校自己咬自己隻手,咬到”魚”晒,個口重流血,佢之前從未試過咬自己,最多只是插隻手指入自己個口,沒有出力咬,聽完老師講,也忍不住入廁所喊,又再一次問神點解要咁對我?
今日係公司又做錯野,都好大件事,重未知可吳可以補救到,真係黑起上來有條路

kimbear

不要問點解, 不要'勉懷過去', 應該展望將來. 錯左就係錯左, 我亦曾經係公司做錯野, 亦好大鑊, 好彩我的同事幫我攪得返.

神的安排, 自有佢的道理, 我們要相信神, 佢比考驗我們.  其實有時不開心的時侯, 諗下, 有好多人還慘過我們, 我們的小朋友只需要做多d訓練就會好快融合返社會, 但係有d.....

軒軒識講"呢一個", 同佢玩小明的時侯, 好似有'後'音.

helen

好期望, 軒軒會好似你仔仔講野甘叻的一日!

大家努力啦

Kimbear,

老師有無講番佢咬手時o既情況, 例如: 係唔係D小朋友搶佢玩具, 或者食o野時D食物係佢最唔鍾意食o既o野....等等.Kimbear, 你唔好唔開心, 要定. 我好明白你o既心情, 我也是要返工的.所以我很明白你o既處境. 今天仔仔有無返學呀? 如果可以的話自己送佢返學會同老師溝通得好o架!

:  :  :

Kimbear,

Do not give up & we all here support you.

If you want to cry then cry aloud, God will not abandon and forget you!

你不要害怕,也不要膽怯,因為你無論到那裏,上主你的天主必與你同在。(蘇1:9)

衪沒有按我們的罪惡對待我們,也沒有照我們的過犯報復我們。就如上天距離下地有多麼高,衪待敬畏衪者的慈愛也多高;就如東方距離西方有多麼遠,衪使我們的罪離我們也多遠;就如父親怎樣憐愛自己的兒女們,上主也怎樣憐愛敬畏自己的人們。(詠103:10-13)

你在我(指天主)眼中是寶貴的,是貴重的,我愛慕你。(依43:4a)

你們中間那有為父親的,兒子向他求餅,反而給他石頭呢?或是求魚,反將蛇當魚給他呢?或者求雞蛋,反將蝎子給他呢?你們縱然不善,尚且知道把好東西給你們的兒女,何況在天之父,有不更將聖神賜與求他的人嗎?(路11:11-13)

凡父交給我的,必到我這裏來;而到我這裏來的,我必不把他拋棄於外。(若6:37)

因為,那在寶座中間的羔羊要牧放他們,要領他們到生命的水泉那裏;天主也要從他們的眼上拭去一切淚痕。(默7:17)

天主是我們的救助和力量,是患難中最易尋到的保障。因此,縱使地動山崩,墮入海心,我們也絕不會疑懼橫生;海濤儘管洶湧翻騰,山嶽儘管因浪震動:與我們同在的,是萬軍的天主,雅各伯的天主是我們的保護。(詠46:2-4)

凡勞苦和負重擔的,你們都到我跟前來,我要使你們安息。(瑪11:28)

但主對我說:「有我的恩寵為你夠了,因為我的德能在軟弱中才全顯出來。」(格後12:9)

天主是忠信的,祂決不許你們受那超過你們能力的試探,天主如加給人試探,也必開一條出路,叫你們能夠承擔。(格前10:13)

那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

hinhinmummy, kmwun, 陸美媽 and others,

Thanks for the encouragement and info.  Yesterday the doctor from baby health centre did a brief assessment for my son.  Afterward she told me that my son has global development delay for about 9 months and she referred my son to the 評估中心 to do a thorough assessment.  I've made the appointment to 見姑娘 first next Tuesday.  And I've also faxed the form to 協康會 for 青蔥計劃個別評估.  Hopefully we don't need to wait for too long.

While waiting to do the assessment and the result, is there anything I can do to help my son?  I don't want to waste his time just waiting.  Should I take him to see private ST for training first?  Any good private ST you can refer to me?   Thanks!

ClaudeeMa

我都係等梗見醫生 還未知仔仔係遲幾多定自閉!!家陣唯有多d同佢玩及同佢傾計,雖然都係我有我講,佢有佢玩!  :-|

Kimbear,

I agree with gigi2, we all understand you here and share similar dispointment and depression sometimes. I have been crying in the office many times too after knowing my son's problem.But if we keep hoping the best, future will turn out to be brighter. Keep faith in our God! He will make things work.

Gigi 2,

Will you join our gathering on 3rd Oct.?
Looking forward to meeting you!

Mickey ma

thanks kakab105, how long have you been waiting?  Did they confirm the appointment after seeing the nurse?

ClaudeeMa

我見左姑娘都成一個月喇, 佢話要等5個月內再打比我見醫生喎,心大心細好唔好出去搵私家做評估,要成3000蚊 又想同佢驗耳驗眼,等到政府就唔洗錢,可以用果d錢同佢做訓練 !
不過協康既 評估呢個星期尾有位比喇 可以做一個一小時的評估,話姑娘會教我番去點教仔仔, 都好 起碼唔洗齋等 浪費時間嘛!!  

ClaudeeMa, kakab105

政府要錢的, 不過相比私人的就超平, 新症100元, 舊症60元.

ClaudeeMa

我初初見完大口環的醫生之後, 走左去養和做評估, 但依家諗返起, 都覺得徒左我4000幾元, 不如用果4000幾元比多d training軒軒好過.

你仔仔係不係兩歲幾?
佢識不識同人玩推車? 如果不識, 不如你係屋企, 搵一個安靜的地方, (我選擇左佢的房), 面對面亙相推車, 初時佢不肯做的, 要我坐佢後邊, 推比佢爸爸, 依家都ok.

同埋你叫佢名, 有無反應? 如果無, 試下你叫佢個名, 跟住搵一個人'擰'佢個頭望住你, 甘你就獎d佢鍾意食的野比佢, 久而久之, 佢會覺得原來應人, 會有好野食, 甘佢就會應人. (我都試左好耐)

你係屋企試下呢兩樣先啦! 我返屋企再搵下見完政府的st之後, 佢地比我張紙, 聽日再話比你聽.

同埋如果係協康做完評估之後, 不妨報名參加佢地的幼兒訓練, 聽d媽咪講幾好架, 軒軒上星期五先去左第一次,

如果參加埋果家長會, 可以係協康借玩具tim.
‹ 上一主題|下一主題