用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

Stellacl,

我自己久不久都有頭痛, 由於我的血壓偏高所以會時常keep住量血壓, 如果血壓正常的話通常都是睡姿不正確或者壓力過大引起的。

如果您已幾年有偏頭痛又排除以上的可能性, 我想您都要問下您的相熟的家庭醫生check下先。有需要才找專科因為那些專科醫生最喜歡叫您驗這驗那, 保險可以claim得到還好,否則浪費了時間和金錢, 另一方面您要照顧小朋友又要兼顧工作,這些無形的壓力也可能是導致您偏頭痛的根源, 您老公有沒有叫您看醫生呀?

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

stellacl

● 有關情緒的
- 情緒天文台
- 情緒急症室
- 開心檢閱站
● 有關專注的
- 我講你畫
- 撲克接龍
- 聽力專注力練習
- Attention Training Games  <click here>
● 建立朋友圈

另外介紹左一d教統的教材套,係針對講野的,我會試試上網找條link。

stellacl 寫道:
kmwun,
你收到乜野料呀 ? 我有一份"情緒天文台"既資料, 你有其他既就預埋我呀
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

各位:

我正在想或許可以在我們住所的CLUB HOUSE裡的小餐廳搞CHRISTMAS GATHERING(我們住在沙田).

小餐廳可以提供簡單自助餐,收費是成人$60, 小孩(3-12歲)$50,小餐廳旁邊是READING CORNER, 又有兒童遊戲室,乒乓球室,外面有一片小草地可以玩戶外活動, 洗手間很乾淨方便.這樣, 只要有幾個姐姐,就可以照顧小孩,媽媽爸爸們可以交談.如果大家對食物要求不高的話(只能選8種食物, 都是炒飯麵之類,如果要GFCF,就沒辦法了),這裡可以是個不錯的選擇.若果有40-50人的話,我們可包起小餐廳大部分的場地,這裡平時都不多人,我們的小孩就算吵,也不怕了.

交通方面,如果開車,有時租停車場; 否則,可從火車站乘的士來,$20元以內.

如果大家有興趣的話, 我想27/12 或26/12,中午12:00-3:00(餐廳可提供3小時食物, 過後仍可逗留)比較好, 這樣小孩不用太晚回家.

小餐廳要CHARGE最少20人, 20人以上按人頭計算(3歲以上才算)

大家意下如何?

sjmama
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

sjmama
  OH,原來負責康樂組嘅另一人係你,你知stella頭痛哩!就幫佢一把,睇黎你除了介紹醫生比佢之外仲係佢救星    因你幫手攪活動,咁佢就唔使咁頭痛 啦
你所講的活動好吸引喎    我明天答覆你先 ok 多謝你的提意 thanks
sjmama 寫道:
各位:

如果大家有興趣的話, 我想27/12 或26/12,中午12:00-3:00(餐廳可提供3小時食物, 過後仍可逗留)比較好, 這樣小孩不用太晚回家.

sjmama
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

kmwun
  正喎~~ 我都想要多d資料 預埋我呀 thank you
kmwun 寫道:

另外介紹左一d教統的教材套,係針對講野的,我會試試上網找條link。

[quote]
kmwun,
你收到乜野料呀 ? 我有一份"情緒天文台"既資料, 你有其他既就預埋我呀
[/quote]
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

kmwun
  我有興趣呀,你快助我一把啦 我最想知會可以攪咩野活動比家長,因為聽聞我校家教會已往好少活動 ,你email 張通告俾我,睇pm. thanks   [quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

我仔仔學校家教會每個家庭每年收20大元,即係就算有兩個小朋友讀都係收20大元。另外會攪啲活動俾家長玩吓,不過都係平日,要返工的我就無得玩啦。有興趣睇吓我可以fax / email 張通告俾你。

stellacl

因我都想有第三,第四個 所以想搵人陪下我囉 講笑咋,你唔好向我動火呀      [quote]
joey媽媽

昨c你咩...已經頭痛c...仲刺激我話我有左 !!!:tongue:

sjamama,

那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

Mummies are very efficient and helpful!

[quote]kmwun:另外介紹左一d教統的教材套,係針對講野的,我會試試上網找條link。
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

sjmama,

謝謝您!

joey媽媽

check咗pm啦,今晚返屋企email俾你啦!

joey媽媽 寫道:
kmwun
  我有興趣呀,你快助我一把啦 我最想知會可以攪咩野活動比家長,因為聽聞我校家教會已往好少活動 ,你email 張通告俾我,睇pm. thanks   [quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

我仔仔學校家教會每個家庭每年收20大元,即係就算有兩個小朋友讀都係收20大元。另外會攪啲活動俾家長玩吓,不過都係平日,要返工的我就無得玩啦。有興趣睇吓我可以fax / email 張通告俾你。

sjmama

有得玩實要預埋我同仔仔啦!

sjmama 寫道:
Hi Cheungmanwai,

My son is now in Y2 (i.e. P1), but my daughter is in K1 only. We can share too.

Hi sjmama,
聖誕party去沙田正呀    到時可以同你講幼稚園D 野

Hi sjmama,
唔記得講要預我一家5口。(其中一個係18個月) Thank You

Hi Stella,

我有個同事有左偏頭痛好多年, 後尾佢去學耍太極就冇事 不過我諗你都冇時間學, 有都比曬亞仔啦

kmwun
  THANKS 多謝你的寶貴資料 [quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

check咗pm啦,今晚返屋企email俾你啦!

Dear sjmama,

我正在想或許可以在我們住所的CLUB HOUSE裡的小餐廳搞CHRISTMAS GATHERING(我們住在沙田)........

你的提議很好呀,請預我全家。原來你住沙田,我也是呢!你形容的Clubhouse環境很像我住那個屋邨哩!會不會我們是鄰居?如果是就真有緣,要約你傾下。請check pm.

簽名被屏蔽

stellacl

原本尋晚scan d資料,點知有份scan咗幾次都唔得,都唔知隻佬又對個scanner做過d咩,攪掂我會post條link出嚟架啦。

kmwun,
你d資料好豐富喎, 記得比份我呀  

Hi stella,
你就好啦可能有得去旅行, 你一定同埋小朋友去啦。

請問各位, 如果想同自閉小朋友搭機去旅行(第一次), 去邊樹好?
‹ 上一主題|下一主題