用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 伍季明上午班還是下午班好呢?
樓主: ericbobo
go

伍季明上午班還是下午班好呢? [複製鏈接]

其實, 係精英班同唔係精英班, 真係差唔多咋. 唔好比佢嚇到.
不過, 有一樣係好真的, 係精英班, 學習氣氛係好好的. (因佢地成績接近, 老師佢地, 佢地的反應好高, 不過, 留意一點, 40人一班, 真係好多人呀.

做有, 伍小有一大好處, 佢有補底的. 係上堂前同後, 都有老師看佢地功課.  做有, 補底班係去另一課室上堂的.

壓力這家嘢, 到到都有, 看下你可唔可以找到出路呀.

佢幼稚園係活動教學, 起上小一開頭, 需要適應. 不過, 小朋友的能力好強嫁, 放心.

原文章由 禧媽媽 於 08-1-7 17:59 發表
acandf
佢地4班, 咁即係有3班正常 ~ 我都冇咁驚
因為我想亞囝試下, 但其實都驚大家有壓力
事關亞囝讀間幼稚園, 非常活動的

天佑係荃灣好耐, 以前係荃灣好好.  不過, 由於校舍好old. 好多家長都唔太喜歡.天佑好似都係一年4次考試同有2次測驗的.

不過, 天佑好小班.  機會相對小d.

原文章由 禧媽媽 於 08-1-7 18:04 發表

acandf
我係爵悅庭, 其實樓下有間天佑, 我又唔知好唔好?
好煩呀, 時間就到(好似26-27號)要填表

acandf
唔係35人/班?
不過, 我揀上午校, 因為有新校舍, 係咪唔好呢?
讀書不是讀校舍, 但新校舍係咪近我呢?
還是綠揚呢?
不過我要放工, 明天再找你

原文章由 acandf 於 08-1-7 18:14 發表
天佑係荃灣好耐, 以前係荃灣好好.  不過, 由於校舍好old. 好多家長都唔太喜歡.天佑好似都係一年4次考試同有2次測驗的.

不過, 天佑好小班.  機會相對小d.

...

天佑好小班, 機會細 ~ 我都唸過呢個問題, 不過唸住近近地, 又傳統, 但最唔好就係近街市囉.

下午係35人, 上午係40人一班, 我女讀伍上的.

原文章由 禧媽媽 於 08-1-7 18:16 發表
acandf
唔係35人/班?
還是綠揚呢?
不過我要放工, 明天再找你 ...

我都係住你那邊, 由現在行去綠楊要18分鐘到, 如果, 新校舍, 會近一點.

校舍會係家長考慮因素之一(這是硬件)
而學生質數同老師係軟, 都好重要.

原文章由 禧媽媽 於 08-1-7 18:16 發表
acandf
唔係35人/班?
還是綠揚呢?
不過我要放工, 明天再找你 ...

原文章由 acandf 於 08-1-7 18:19 發表
下午係35人, 上午係40人一班, 我女讀伍上的.

acandf
我見資料話1年級 (4班) 共139人, 我照計咪 35人/班

原文章由 acandf 於 08-1-8 10:36 發表
我都係住你那邊, 由現在行去綠楊要18分鐘到, 如果, 新校舍, 會近一點.

校舍會係家長考慮因素之一(這是硬件)
而學生質數同老師係軟, 都好重要.

...

我冇記錯, 新校名好似叫"思源小學" (有錯請更正)

冇錯, 小一, 沒有分班, 平均, 每班35人.

不過, 小2, 開始, 全級全年考頭40名入精英班. 其如平均分配, 不過, 補底那班會小d 人, 其實, 唔係全部補底的. 只有, 大約10個人到啦. 那麼, 即唔係補底那班的, 比較小人囉. 再其如2班, 都大約係34. 35 人到.

係, 會轉新校名.

原文章由 禧媽媽 於 08-1-8 12:28 發表

acandf
我見資料話1年級 (4班) 共139人, 我照計咪 35人/班

原文章由 acandf 於 08-1-8 12:38 發表
冇錯, 小一, 沒有分班, 平均, 每班35人.

不過, 小2, 開始, 全級全年考頭40名入精英班. 其如平均分配, 不過, 補底那班會小d 人, 其實, 唔係全部補底的. 只有, 大約10個人到啦. 那麼, 即唔係補底那班的, 比較小人囉.  ...

明白了
你解釋得好詳細

唔好客氣, 自己係過來人都想有人幫下手.

希望, 你仔仔讀到合適佢的小學啦.

不過, 你同仔仔都要有心理準備, 讀那一間小學, 都要一些時間去習慣的.  似終, 幼稚園同小學係好大分別呀.

原文章由 禧媽媽 於 08-1-8 13:43 發表

明白了
你解釋得好詳細

原文章由 acandf 於 08-1-8 15:41 發表
唔好客氣, 自己係過來人都想有人幫下手.

希望, 你仔仔讀到合適佢的小學啦.

不過, 你同仔仔都要有心理準備, 讀那一間小學, 都要一些時間去習慣的.  似終, 幼稚園同小學係好大分別呀.

...

acandf
我希望我囝可以做 ~ 你囡的小師弟
到月尾, 應該會填伍上第1志願的, 遲d有問題, 再找你!!
thanks!

祝你仔成功先.

不過, 我女都係小2咋. 我所知的都有限. 希望可幫到你啦.....

原文章由 禧媽媽 於 08-1-8 16:12 發表

acandf
我希望我囝可以做 ~ 你囡的小師弟
到月尾, 應該會填伍上第1志願的, 遲d有問題, 再找你!!
thanks!

acandf & jk67jk 真係好好人, 解釋得好詳細及忠肯。

我仔同jk仔都係伍下, 大家唔同班, 功課量亦大不同, 我仔班比jk個班多好多, 而另一班又比我仔班更多, 大家都下午校, 功課量既出入都咁大, 上、下午校就更加比較唔到。  而且各班既班主任要求都分別好大, 我覺得伍下算谷功課同有要求。

另外4考, 第一次見家長時, 老師話每次考既範圍都唔會重覆, 數學除外, 但事實上第2次考試範圍多數都有舊有智識, 即係考過既都會再考。  事實係點, 就要等第2次考試完左就知。

[ 本文章最後由 PINKAVA 於 08-1-9 12:52 編輯 ]

係呀, "舊有智識" 真係不容忽視呀.  因為, 中文字呀, 英文文化呀, 數學呀,係融會貫通, 有相關的.  小心小心..

原文章由 PINKAVA 於 08-1-9 12:45 發表
acandf & jk67jk 真係好好人, 解釋得好詳細及忠肯。

我仔同jk仔都係伍下, 大家唔同班, 功課量亦大不同, 我仔班比jk個班多好多, 而另一班又比我仔班更多, 大家都下午校, 功課量既出入都咁大, 上、下午校就更加比較唔 ...
‹ 上一主題|下一主題