用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 07/08 入讀【伍季明下午校】
樓主: PINKAVA
go

07/08 入讀【伍季明下午校】 [複製鏈接]

Re: 07/08 入讀【伍季明下午校】

jk67jk

Yes, 星期六是全校穿運動服上堂.  如星期五剛上完P.E, 星期六可能乾唔切, 但after sept, school have 義賣校服 $10-@ 那時先買.

醒目開學勳章

再唔係福來村都有 "伍" 既校服賣!!  

醒目開學勳章

再唔係福來村都有 "伍" 既校服賣!!  

acandf 寫道:
jk67jk

Yes, 星期六是全校穿運動服上堂.  如星期五剛上完P.E, 星期六可能乾唔切, 但after sept, school have 義賣校服 $10-@ 那時先買.

GREAT!    $10 抵呀! 如果到時冇啱的, 去福來邨 or 石圍角都有得買。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

我都問過下午班既媽咪, 佢話一星期得一堂P.E. 所以一套都夠用。

另介紹荃灣另一間校服公司比我, 不過我要出去LUNCH, 番黎再報料比大家。

pinkava,

OK. 你lunch 先喇!
雖然一星期得一節體育, 但係因為是循環周, 如遇上星期五上完體育, 星期六一早又要穿運動衫, 以一晚時間要洗淨兼乾透... 係咪趕左一d 呢?  Sat 我估 7:00 要上校車, 咁早起身燙乾佢?

如果義賣搵到啱身, @$10買多套後備無妨呢!   至少要買件上衫, 一身臭汗, 條褲著下面冇咁覺 — 若然真係洗唔切要著兩日的話....
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

Pinkava,

其實唔駛問吖~  六級的時間表你都可以睇到哂架!

jk67jk 寫道:
pinkava,
OK. 你lunch 先喇!
雖然一星期得一節體育, 但係因為是循環周, 如遇上星期五上完體育, 星期六一早又要穿運動衫, 以一晚時間要洗淨兼乾透... 係咪趕左一d 呢?  Sat 我估 7:00 要上校車, 咁早起身燙乾佢?
如果義賣搵到?身, @$10買多套後備無妨呢!   至少要買件上衫, 一身臭汗, 條褲著下面冇咁覺 — 若然真係洗唔切要著兩日的話....

我地同上午校吾同,我地星期六係穿校服而吾係運動服,所以一個星期最多都係著一次運動服,我今年未試過有連續兩日要著運動服,所以一套我覺得OK呀!!但下年會吾會變就吾知!!
買住一套先啦!!吾夠先再買都未遲!!
:-P  :-P  :-P

samantha821 寫道:
我地同上午校吾同,我地星期六係穿校服而吾係運動服,所以一個星期最多都係著一次運動服,我今年未試過有連續兩日要著運動服,所以一套我覺得OK呀!!但下年會吾會變就吾知!!
買住一套先啦!!吾夠先再買都未遲!!

Sure.  買住一套先。

當初揀這間小學時, 我最不能明白的是為何一周只有一節體育課。   好像很不注重運動 — 係小一至小六都係得一節! 現在知道上午校原來有二節, 就更加不明白了。

[size=large]又係我!

想問, 下午校對於學生「唔包書」, 會不會不贊成。
因為, 為環保, 我考慮唔包書。

jk67jk 寫道:
[size=large]又係我!

想問, 下午校對於學生「唔包書」, 會不會不贊成。
因為, 為環保, 我考慮唔包書。

同我諗法一樣!!我除左手冊,同有一兩本會包之外(D封面好薄,通常都係學校自己用A4紙印果D),其他都無包!!只係用膠紙貼住四隻角,因為果四隻角易爛!!學校同老師無話過要包番!!

環保呀!!
:-P  :-P  :-P

我番黎喇!!!

朋友介紹去"維多利亞校長公司"買, tel: 24379997 在福來村海霸官小對面, 我打去問, 男生校服$3x, (金綸$5x), 真係平好多, 可能質地唔同掛。

我多數會係學校買金輪校服;至少今年, 下一年再算。
我自己中、小學都係著金輪。 我記得中五貪得意同d同學一齊去獅子石道買, 質地真係好唔同, 連 cutting 都差d。 如果亞仔著得粗﹐咁先買d 平野俾佢。

醒目開學勳章

我兩間都買過, "維" 既質地係差 d 架!!

咁我會買靚d既2+1   

Pinkava,

亞仔依家帶小食返學, 佢話想好似返小學咁, 要帶飯同雞翼... 佢梗係好想讀全日制嘞! 唔知九月開學, 佢會唔會堅持要帶雞翼呢?

jk

我仔又無話帶飯同雞翼咁勁喎, e+佢係帶1件旦榚(嘉x孖寶旦榚) / 半包點心面 / 朱古力手指 / oreo 條 / 優g良粉既小包豬肉乾 / 提子餅乾 / 半個面包

係喇, 各位媽咪

你地係比咩小食小朋友帶返學呢?

我就每天給水果及餅乾(EDO威化、燕麥餅、香蔥餅、朱古力餅、消化餅、芝麻梳打餅) ,有時加提子乾 or 果汁。

Pinkava,

仔仔好多雜糧喎!

jk

亞仔每日放學第一件事就係大解, 之後就食生果, 所以我唔使再比生果佢帶番學。  之前佢有要求帶平果架, 不過我話會變黑, 唔係幾好, 先唔比佢帶。

你比咩果汁個仔帶? 新鮮? 包裝? 我試過比亞仔帶125ml隻乳酸, 佢帶左一日就唔再帶, 佢話又食又飲, 會太飽, 食唔落lunch喎。

pinkava,

Apple 用稀鹽水浸一會便不會變黑, 不過... 似乎你是怕他吃了就大解

果汁我買現成的, 袋裝利賓納 (亞仔自己揀)。 如果買到迷你裝紙包飲品, 迷你裝份量會細一點。我個仔餐餐食晒, 冇話太飽喎。

我正計劃將來會帶的種類:
1.  魚肉燒賣
2.  腿治/芝腿治
3.  蟹柳太巻
4.  蛋糕仔
5.  芝士腸仔 + 包
6.  薯仔沙律
我希望日日都可以帶少許水果 (最緊要佢肯食)

大家有沒有其他提議?
‹ 上一主題|下一主題