用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集)
樓主: Dr.T
go

Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集) [複製鏈接]

原帖由 Dr.T 於 11-2-11 08:27 發表
我聽到嘅係已經好婉轉咁解釋,但我諗除非我地肯完全跟佢意思做,佢點都唔會滿意架啦...

轉介俾你地呢...hehe

多謝夾盛惠啦......
我已經夠瘦啦, 食咗都唔生肉重要嘔突嘅食嚟做乜? (唔好俾我老板知)

醒目開學勳章

Dr. T,

你好呀, 我仔今年11歲六年級, 早前已經發現我仔有偷錢既行為, 而且仲發覺佢偷錢既習慣越來越密, 所偷既錢仲越來越大, 我覺得佢已經係一個心理病態, 係咪需要搵一個心理醫生或心理輔導, 我而家好擔心, 唔知點樣做好?

由於不清楚事情的來龍去脈,不宜過早推斷兒子偷錢的原因。

孩子已是半個成人(六年級?),亦不宜 ”兜口兜面“ 踼爆。

建議利用時事做例子,找一個因偷竊被當場捕獲的案例,看看兒子的反應及看法,如果他真的有偷,那最少會令他知道已響起警號。

但始本是找輔導人員協助,正路是學校社工,校外人士始終隔山打牛,事倍工半。你可以主動要求。先自己尋求意見,再看看如何社工有何建議。

原帖由 小彬女 於 11-2-14 10:54 發表
Dr. T,

你好呀, 我仔今年11歲六年級, 早前已經發現我仔有偷錢既行為, 而且仲發覺佢偷錢既習慣越來越密, 所偷既錢仲越來越大, 我覺得佢已經係一個心理病態, 係咪需要搵一個心理醫生或心理輔導, 我而家好擔心, 唔知點 ...

醒目開學勳章

Dr. T,

其實我有做到你所講既野, 電視/報紙/海報我見一次都講一次, 但係佢一樣都係咁, 我初頭都擔心會唔會有人問佢攞錢, 同埋佢而家多數都係屋企/外婆家偷, 我最驚就係2個地方都冇得再偷既時候, 佢就會在外面偷.  有一次仲要係朝早發覺左傾完, 佢下晝竟然再去偷婆婆既利是, 仲要唔係偷一封半封, 一攞已經係一叠.  我已經即時聯絡醫療社工及排期小童群益會輔導, 唔知有沒有幫助.

另外, 我小朋友本身係有過渡活躍症, 呢d事件, 我曾向醫生講述, 但醫生唔理, 咁可以搵咩辦法幫到佢.

Hmmmm...似乎行為已經不是他控制之下,建議盡快找輔導人員協助,不要再等排期,因為偷竊可大可少,不幸的是萬一出事時ADHD未必是抗辯的理由。

或許向學校社工(是否就是小童群益會?)反映,說明事情緊逼,要求盡快約見?

原帖由 小彬女 於 11-2-15 09:43 發表
Dr. T,

其實我有做到你所講既野, 電視/報紙/海報我見一次都講一次, 但係佢一樣都係咁, 我初頭都擔心會唔會有人問佢攞錢, 同埋佢而家多數都係屋企/外婆家偷, 我最驚就係2個地方都冇得再偷既時候, 佢就會在外面偷.   ...

醒目開學勳章

Dr. T,

不是學校社工, 只是跟朋友傾談中說可以找小童群益會輔導幫助, 但而家我束手無策, 唔知點好, 已經立即打電話到醫院要求提早覆診. 請問Dr. T有沒有其他提意, 或者係可以介紹一些心理醫生幫忙?????

ASD 女兒近來抽搐行為頻密,十分滋擾

對你的囡囡目前的情況感到無耐及同情,但現實是有相當部的自閉症小朋友到了青春期便有各種不同的行為問出現,個人經驗有限,亦不是醫生,但觀察上似乎他們用藥都是因個案而定。

你提到孩子現就讀輕度學校, 這也許與最初的評估有關,但觀乎她目前的表現及需求,或許要考慮轉到中度的學校,讓她能夠獲得更多的照顧。

由於不清楚個案來龍去脈,抱歉幫忙有限:(

原帖由 wingho22 於 11-2-20 01:49 發表
Dr T,

Thank you for your sharing !  This is the 1st time I share my daughter's situation ( so I post 2 times in another place) :

女兒 (剛 12歲) ,ASD, 經常容易 "遊雲" --- 極不專心;讀輕度 spe ...

香港大學有由實習心理學家負責,教授們監督,的心理服務(不清楚中大的情況),你大可自行致電港大心理學系查詢。收費是按家庭收入計算。

原帖由 曲曲 於 11-2-19 16:58 發表
懷疑女兒有ADHD
女兒小一上堂不專心坐不定
私家評估太貴, 有無一D平D呢?

網友告知原來舊版已被剷走

在商言商又難怪他們會毫不猶疑地這麼做。。。但對自已及曾加入討論的網友這是大家心血的凝聚。。。唉

自閉症小朋友到了青春期有各種不同的行為問題出現

原帖由 Dr.T 於 11-2-20 10:36 發表
網友告知原來舊版已被剷走

在商言商又難怪他們會毫不猶疑地這麼做。。。但對自已及曾加入討論的網友這是大家心血的凝聚。。。唉

我看不到你的pm,可以send去我的電郵嗎?

[email protected]

抱歉恕不個別回覆:-|

不清楚為何你收到PM,以下是我早前的PM回覆﹣
“Thank you for telling me the closure of the past forum... :(

Because of limited time I only give assessments. My apology as it will not be too appropriate for me to suggest anything here as I don't really know your kid's condition.

The methods that you mentioned are all behavioural oriented.”

原帖由 autunmbb 於 11-2-20 22:20 發表

我看不到你的pm,可以send去我的電郵嗎?

從正面去想,到時有人能夠分擔照顧的重擔,作為家長的更能能夠集中精力在相處的時間去愛護她...

原帖由 wingho22 於 11-2-20 21:26 發表
Dr T ,

謝 謝 回覆! 可能女兒年青時需要入住院舍。

Dr. T,
請check PM, 謝謝.
chlohong

回覆 837# chlohong 的文章

謝謝您的回覆.

回覆 837# chlohong 的文章

Dr. T,
謝謝您的回覆.

可把貴診所的資料及服務收費pm我嗎?
‹ 上一主題|下一主題