用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 ...
樓主: 當媽
go

専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 [複製鏈接]

回復 當媽 的帖子

魚油

魚油 Fish Oil 的性質

魚油是由整尾魚榨取的油份,有別於魚肝油。魚油中含有多於一種長鏈奧米加-3多元不飽和脂肪酸(PUFAs),如DHA及EPA,但不含有alpha-亞麻酸(α-ALA)。

奧米加-3、奧米加-6及奧米加-9

以上三項都是多元不飽和脂肪酸 (Polyunsaturated Fatty Acids),主要分別在於化學結構上的不飽和程度。雖然三者名稱、結構相似,但功用迥然不同,不能混為一談。魚油中只含有奧米加-3,但有些產品聲稱在奧米加-3外還有奧米加-6或奧米加-9,兩者都是在魚油的基礎上外加的。

用途和功效

魚油奧米加-3的用途繁多,以下表格總結了一些常見的聲稱︰
魚油 用途研究證據評價*
降低血壓
降低血液中三酸甘油酯的含量
預防心臟病發(包括原發性及繼發性心臟病)
幫助胎兒腦部及眼晴發育
治療濕疹
降低血液中膽固醇的含量
*研究證據評價參考自美國國家衛生生研究院 (National Institutes of Health) 之 MedlinePlus:
– 此用途具有充份研究數據作依據
– 沒有足夠研究數據支持此用途,而功效未經證實
– 充份研究數據顯示此用途並不適合,而且可能有不良效果

建議攝取量

雖然很多嬰幼兒奶粉皆標榜該品牌奶粉中的奧米加-3含量,但迄今其實未有研究明確指出小朋友的奧米加-3攝取量。除非在醫生的指引下,小朋友不應服用奧米加-3魚油丸。

副作用和毒性

如小朋友對魚敏感,就不應食用魚油產品。魚油能引起腸胃不適,如肚瀉、胃氣脹、肚痛等。
魚油有降低血壓、薄血及增加血糖的效果;患有高血壓或糖尿病或正服用薄血丸(如華法林)的小朋友,在服用魚油產品前應先向藥劑師或醫生查詢。 由於魚油是脂肪,故能增加油溶性維他命的吸收,如維他命A、E、D及K。

選擇要點

有些魚油產品可能︰

• 含有殘餘農藥、二噁英、有機水銀或多氯聯苯等污染物,家長應小心選擇;
  • 添加有維他命E,若小朋友需要同時服用維他命 E補充劑,家長應在購買時向藥劑師查詢有關情況,以免過量服用;
  • 含有維他命A ,若小朋友需要同時服用維他命 A補充劑,家長應在購買時向藥劑師查詢有關情況,以免過量服用。

原文自
http://www.pharmacy.cuhk.edu.hk/kidmed/pharm/?p=76

他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

轉載了有關魚油的資料,而資料既不是藥廠,又不是代理發放,所以應該較為中肯!
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

回復 yionyoyo 的帖子

Hi yionyoyo mama,
我女兒跟你女兒差不多,小女11.5歲小六,已評估,定期到油麻地覆疹,但沒有吃任何藥。
她最初成績很差,小二三開始補習中英算,英和算慢慢有進步,但中文還是很差,她很怕
做功課,又做得很慢,時時欠交,其實我對她要求很低,只要有進步就得。近期她好像越
來越差,上堂發夢,欠交很多功課,講大話,模我簽名,好賴。老師已很包容佢,不段叫佢補做。
所以我都煩惱她是否要吃藥,因都是怕副作用和長期依靠。請幫忙比D意見,感恩!

masterunion  係醫生唔駛佢食藥定係你地唔想先, 因為當日我個仔一睇私家已叫食藥, 之後去政府都係叫佢食藥WOR  發表於 12-3-12 15:57

phoebepanpan 發表於 12-3-4 19:28
一家三口昨日面試直資,仔單獨見老師,之後再三人一齊見,老師問操行自律方面何解取c , c +。我老公搶先發 ...

要睇下果個老師點睇, 因為佢如果唔OK 都會REJECT 你了

我個仔都有過度活躍症.小3,要等到7月先見醫生
學校都知,俾份評估報告學校看
today老師話燴記仔仔缺點
仔仔好唔 :

回覆:専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站

專注力不足適合讀咩學校?
活動定傳統好?

masterunion  活動好  發表於 12-3-14 14:05
faye525  我覺得一定係活動好...  發表於 12-3-14 13:45

回復 nancyngyc 的帖子

可不可以pm補習資料給我,小女11.5歲六年級,非常煩惱,正在麻頓應否比藥,她專注力不足及讀寫障外。

masterunion  佢依家平時放學係返屋企做功課定係點呢?  發表於 12-3-14 14:05

phoebepanpan 發表於 12-3-4 19:28
一家三口昨日面試直資,仔單獨見老師,之後再三人一齊見,老師問操行自律方面何解取c , c +。我老公搶先發 ...
我個仔都係adhd依家小五,我都想揀直資,我都諗緊第時in學校時,
問佢點解成日遲到,我都唔知點答!

回復 818crystal 的帖子

咁咩原因遲到? 你冇預早D 叫佢起身 ?
我好後悔唔報多D 直資. 只報了近家的四間
遠D 學費貴D 的冇報. 而家TOTAL LOST.
我個心都LOST埋

masterunion  你未禁LA, 幫你打打氣...  發表於 12-3-26 11:53

回復 phoebepanpan 的帖子

唉!!!
佢自從食左藥之後,
朝早就叫極都唔肯起............

回復 maydog 的帖子

經過第二次評估,醫生決定開藥俾仔仔吃,此時的心情很是忐忑,因為吃藥好似把雙刃劍,相信很多a仔父母都有同樣的顧慮。
3月20號開始吃(Ritalin10mg),早上半粒(藥效4小時)中午半粒。孩子放學回家,我問他吃藥後有什麼不一樣,孩子說能夠專心一些,例如:考試時筆跌落地下,吾會第一時間去撿。也就是現在識的分清楚,事情的緊急先後。還有一樣讓我這個做
媽媽的覺得心酸——孩子說媽媽我宜家感受到被人排斥的滋味了!說完眼濕濕.胃口同以前差吾多,反而我覺得他脾氣比以前差。由於擔心副作用,仔仔系假期就唔會吃藥了。
有個好消息今次呈分試,除了數學85分,其他都有9字頭,希望小兒能夠進入心儀的中學啦!

用智慧去改变能被改变的,用胸怀去接受不能被改变的!

Maryahwan 發表於 12-4-4 12:21
回復 maydog 的帖子

經過第二次評估,醫生決定開藥俾仔仔吃,此時的心情很是忐忑,因為吃藥好似把雙刃劍, ...
脾氣差,可能是藥力剛過,rebound effect.

Maryahwan  原來如此,多謝指教。  發表於 12-4-22 11:31
for every one criticism, three positives must be given.

各位媽媽妳們好!我間中都有入來看!
我個仔下周才4歲,不過明天會去下葵涌首次見姑娘.雖然我知要見醫生還要等一段時間,但等到今天行入CAC嘅門口,我已覺得有終於得到的感覺,過去的日子有說不出的壓力,當然面前仍會有,但相信這裡的媽媽們最能明白!

我想問一問, 有無D 家長既小朋友係已經停左藥呢???

醒目開學勳章

仔仔懷疑是A仔, d字寫得很肉酸, 好似打風, 教左成百次都無改善, 有時佢自己都發自己脾氣, 是否A仔寫字一定唔靚?

我個終於昨天開始食RITALIN , 一日三餐, 早,中和下午需要時, 都是每次半粒. 但請問如果不用上課, 請問可以暫時唔食藥嗎? 因真的唔想佢食咁多.

PARROTMUM  我女個精神科醫生話玩個日就可以唔駛食藥喎  發表於 12-4-20 13:03

請問各位A仔媽媽有沒有好的鋼琴老師、游泳老師介紹,九龍區。幫助!只想另他愛上音樂,改善情緒。巳學到一級謝謝各位

回復 小肥豬 的帖子

要睇小朋友情況架~
我小朋友初初未教好藥前都一定要日日食

後尾教好藥, 小朋友情況穩定, 醫生就主動叫我假期齋玩果D日子可以唔駛俾藥佢食囉~~

所以我諗跟醫生指示會好D
‹ 上一主題|下一主題