用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Joyful World 心怡天地國際幼兒園暨幼稚園(荃灣) ...
樓主: tcmkhksar
go

Joyful World 心怡天地國際幼兒園暨幼稚園(荃灣)   [複製鏈接]

joyfulwedding & lingan, 我囡都係 rainforest am class, 可以做同學仔啦~~ 不過佢要11月先插班~~
今日開學既小朋友上成點呀? 有冇喊?

cmy2010 發表於 12-9-3 13:25
joyfulwedding & lingan, 我囡都係 rainforest am class, 可以做同學仔啦~~  不過佢要11月先插班~ ...
無人喊,因為今日家長都在嘛。
我估星期3 就會交響樂咁啦。

woodstock723    發表於 12-9-3 17:23

Hi, CMY, joyfulwedding & lingan, 我囡囡都係 Rainforest am class! nice to meet u!! 如各位有FB, 不如係FB 開個GROUP?

Hihi~~ Any classmates in pm Iceland class here?

My kid is in Ms Gaby's PN class. (Garden AM).

woodstock723 發表於 12-9-4 09:30
Hihi~~ Any classmates in pm Iceland class here?

Hihi, my son is in Iceland pm class too !

kayla1123  佢會係全班最細那個, 請多多指教.  發表於 12-9-7 22:48
kayla1123  你好呀.我囡囡12月返 PM Iceland  發表於 12-9-7 22:45

回覆:snowbird 的帖子

好呀~ 但我未試過開group. 不如你開完再加我入去呀!

回復 littlehead_mama 的帖子

呢幾日係我老公陪仔仔返 (好似得佢一個係daddy陪) 佢話知你囝囝係边個..... haha~~

囝囝11月生日後先可以開學,好想快D到呀!

回覆:woodstock723 的帖子

係呀,得一個daddy,我都知邊個係你個仔呀 :p
我個仔頭先喊到拆天咁!!!

回復 littlehead_mama 的帖子

我都好想好想陪阿仔開學 可惜工作很忙 老細唔批假 惟有 daddy 陪佢~~  我老公話剛才佢有少少眼濕濕咁啦 不過我估大多數都會喊 始終第一次離開家人咁耐 正常的~~~

ELENA話rainforest class 今天只有3位小朋友哭,都好叻呀!如果join facebook, join 埋我呀!

joyfulwedding 發表於 12-9-5 23:26
ELENA話rainforest class 今天只有3位小朋友哭,都好叻呀!如果join facebook, join 埋我呀! ...
Yes, Rainforest 班小朋友真係幾叻叻。昨天因我係最遲接阿女,佢最後一個走但好心急想快d走,所以接到佢果陣係喊緊嘅。但Ms Elena 話佢全日表現都好好。
不過今日我聽我媽話,今朝上堂前好多個都喊呀。我女見到咁,都咀扁扁。
我今朝無去送返學了,驚之後甩唔到身....  

lingan 發表於 12-9-6 10:59
Yes, Rainforest 班小朋友真係幾叻叻。昨天因我係最遲接阿女,佢最後一個走但好心急想快d走,所以接到佢果 ...
當然啦 佢地好醒架 經過昨天一役 佢地知道父母一齊返到學校後 會留低佢地自己走 今日一定有戒心~~  我今日叫工人姐姐要恨心d 一入去就轉頭走 唔好同佢講byebye  但我諗仔仔一定都會叫到拆天咁 hehe~~

我囝囝由返學開始 回家一睡覺(不論午/晚) 都發惡夢 好驚尖叫大哭 同埋這個星期脾氣好忟憎好燥 勁痴身(以前無咁利害的) 好似好無安全感 今日仲唔肯著鞋唔肯出門口返學....  令我有點擔心 係唔適應 還是學校裏有什麼令佢不安~

大家有無咁既情況呢??  是否太細返學真係咁驚?   其實我己經由返學開始 每天播學校的DVD俾佢睇 想佢對學校有歸屬感多d

lingan  我女好似脾氣大左。訓又無乜野喎,都幾正常。  發表於 12-9-10 17:42

回復 woodstock723 的帖子

我囡11月先返joyful, 但我而家有俾佢上冇家長陪的學前適應班. 自從佢上左之後, 又係好冇安全感, 佢冇發惡夢, 但就變得好痴我同工人, 同埋好易喊同發忟憎...我都好擔心. 不過上左2個星期, 佢而家唔怕上堂, 但當我約埋朋友出黎, 佢一見人多就喊晒, 痴住我...我諗佢地需要一d時間適應吧...

cmy2010 發表於 12-9-10 14:00
回復 woodstock723 的帖子

我囡11月先返joyful, 但我而家有俾佢上冇家長陪的學前適應班. 自從佢上左之後,  ...
插班生..... 好似連一次家長陪上堂都無的 你做得對 預先多d同佢上playground practice多d~~  我都好希望只係時間適應問題啦 否則真係好頭痕~~  
頭兩天家長陪上課時 有一個外籍同學 成日搶我囝囝玩具又打人 個家長完全無出聲糾正 我老公話因為唔想戒入小朋友圈子 想佢地自行解決 所以唔太過份都無出聲..... 我怕佢係因為咁 有陰影唔想返咋 加上佢又未識講野 有問題都唔識表達 >_<

kayla1123  阿囡唔開心望住佢.  發表於 12-9-19 00:11
kayla1123  我知你講邊個. 因為我1/9一齊見David, 佢係咁搞我個袋, 家長又無理.  發表於 12-9-19 00:10
kayla1123  唔開心咁望住佢, 換轉係平時的她會發佢脾氣,唔知點解佢好. 不過好彩無, 否則留了一個懷印像給老師就唔好.  發表於 12-9-19 00:09

呢兩日,出門時又係大喊,不過上車後知道無得再叫媽媽陪,又平靜d,返到學校,都有咀扁扁,但沒有大喊。希望快d 適應。大家情況如何?

cmy2010  出門大喊, 可能係撒嬌呢 :) 佢係學校點呀?班主任有冇講返佢上堂情況?  發表於 12-9-13 15:29

回覆:Joyful World 心怡天地國際幼兒園暨幼稚園(荃灣)

由開學到現在,仔仔都無喊過,越來越鍾意返學,d書比佢睇到爛咁制,日日又要不停咁播埋隻DVD,唔比我睇劇集,日日提住Joyful Gaby,未夠鐘都要趕住出門口返學,人地K1,K2入去課室先,佢又衝入去,都未到N班入,連bye bye都無同我講,而家掛住老師多過我.........

cmy2010  好叻仔呀!! 我都希望我囡會鐘意返學~~  發表於 12-9-13 14:32

WBBLF 發表於 12-9-13 01:43
由開學到現在,仔仔都無喊過,越來越鍾意返學,d書比佢睇到爛咁制,日日又要不停咁播埋隻DVD,唔比我睇劇集 ...

你小朋友係咪大仔?? 好叻仔呀!!!!
唉, 相反我個仔 一知要著校服 就喊晒口 又返抗 我工人姐姐都搞佢唔掂 日日好似打仗走難咁 出到 lift 口著褲 在 lobby 著鞋 仲要"夾"住佢返學 因為佢會中途"著草"~~~  但又好奇怪 接佢放學時 總係好開心的 回家又鍾意睇DVD和課本 但由於佢未識講野 我完全問唔到任何野!!!!  班主任又完全唔俾comment 我都唔知佢返學返成點 @_@

zoewsw  如果讀N班, 班主任會打手機話你知當日小朋友情況; 或者你可以喺手冊度問班主任架~  發表於 12-9-13 12:18
‹ 上一主題|下一主題