用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下
樓主: yauling
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下

danielboy

monmantong
淨計車程緊係唔洗一粒鐘啦,
但校車要去好多站接學生, 個個站停5分鐘都有排計
撘校車一粒鐘好sure
其實細佬仔又唔覺係d咩問題,
我仔仔都幾鍾意撘校車喎

big nose,

one more question, are the school bus provided
by St.Cat? big bus? or i think the routing time
will take shorter if using the small private
van provided outside?? thanks.

醒目開學勳章

Hi!skam! 我同你一樣請

Bignose & 肥媽媽:
好多謝你地安慰我。 我個b係細仔,好唔獨立。我依家諗緊係將中附近搵間幼稚園比他插班讀幾個月nursery,等他習慣下返學,你地有無好提議呀?

Hello!

My son is going to attend Norfolk Rd PM Class
in Sept 2005.
I want to know what is the appropriate time to make the school uniform for him.  I am afraid
that the size will not fit him if I make the uniform
too early.  

I know that many mommy will prefer to make the
uniform at Hippo in Shatin.  Does only the Shatin branch of Hippo provide such services?

Any mommy can give me some advice?
Thanks
[img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10715;107/st/20020627/n/Felix/dt/12/k/7451/age.png[/img]

FelixMom,
   HELLO, 又一城HIPPO也有校服,我上星期問過,他們說有貨,隨時可買,不用訂,因為他們都是度小朋友高度,然後比些合適的尺碼﹗
    我打算六七月才買,希望到時有貨啦﹗

今日好高興同各位媽咪見見面!
由於冇時間做聯絡, 兼且唔知道譚主任如何安排, 所以唔敢約太多媽咪參觀學校, 不過, 其實未參觀o既媽咪都可以隨時打電話比佢o地預約, 佢o地都好樂意安排!
今日參觀羅福道校舍, 由於學校歷史已久, 難免有d舊, 尤其洗手間, 水箱拉掣偏高, 雜物較多, 唔知係咪學校放長假, 未執拾好?!
學校有兩個室外操場, 感覺上比根德園多o野玩! 音樂室有幾個(好似四個, 唔知有冇記錯?!), 校工有十個, 每個課室有各樣活動角, 設施應該都ok!
整個參觀過程約半個鐘, 期間譚主任亦有大概講解教學方法, 學校亦鼓勵家長參與及溝通, 感覺都唔錯!
雖然開學時亦會帶家長參觀及講解, 但今次預早了解多d都唔錯! 尤其今日預早帶囝囝去睇睇, 知道佢都好鍾意, 起碼安心d!

FelixMom,
Yes, school uniforms are also available at the Shatin shop.  Actually, information about uniforms should have been handed to you on registration day.  Apart from Hipofant, their uniforms are also available at 2 other shops in Kowloon.  As for me, I will buy the uniforms in June/July, and shoes in August.

HeiHeiMa
   謝謝你的安排,很享受今天的安排﹗猜不到今天是最多人的一次參觀,譚主任也說到口乾了﹗
   心然和heihei很投契呢,希望heihei轉到上午班啦﹗
   忘記問你,為何放棄根德園呢?

sumyinmama:
係呀, 佢兩個玩得好開心, 得閒約出o黎玩過丫!
我冇揀根德園係因為較喜歡SC透明度較高, 且囝囝平日較少用英文, 希望佢多接觸外籍人士, 可以聽多d之餘亦唔怕講!
咁妳呢?

醒目開學勳章

skam:

我提議你試下德寶,我見D小朋友都好開心,讀幾個月無妨。

Felix Mom:

海運hippo有校服賣。

HeiHeiMa,
        多接觸英語也是我選sc的主因,而據聞根德園可以訓練小朋友自律,所以又好似好吸引,不過最後選sc,是由於兩間學校interview, sc給我的感覺好好多,所以就選了sc﹗哈﹗
       是的,有機會可以出來玩啦﹗

skam
我個仔都係細仔, 冇咩大問題.
早d返nursery都好, 返左學真係好唔同.

momantong
校車係sc規定的, 係大校巴有保母ee, 應該幾安全.
我唔知坐保母車係咪會慳時間, 但據聞sc會比撘校車的同學先上車, 保母車要等.  你知sc幾多學生啦, 等完校車至上保母車可能都一排lu.   

heiheima & sumyinmama
聽完你地講, 我都要快快去參觀先.

Bignose,
   是的,你可致電約時間,最好兩個大人帶小朋友去,你可以聽講解,另一大人可以陪小朋友玩,令小朋友對周圍環境有好感﹗
   因為我個女都返緊nursery,她知道要去sc,好抗拒,因為她堅持要留在就讀的幼兒園,所以那天參觀前極不願意去,對她來說全世界只有返緊的幼兒園最好,幸好入到sc,環境吸引了她,我老公又帶她玩,令她好想入讀﹗
希望你也有愉快旅程啦﹗

我有個朋友的囡囡將會入讀pm, 但佢好想幫佢轉am, 有什麼好的理由申請呢

請問有冇人知 am class 放學幾點鐘呢?  我仍未決家搭校車 or 保母車, 所以想搵日請假實地睇o下個情況.

我女女得到 am session.
但多數唔讀,
你地多個機會啦
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

你囡囡有什麼更好的選擇

sumyinmama:
我個仔初時都有少少抗拒去參觀, 因為佢曾經返過九龍塘一個playgroup, 但佢唔鍾意返, 所以以為去九龍塘又係返playgroup!
雖然佢果日都玩得好開心, 但佢都依然話要返番而家讀果間! 我諗暑假時要同佢洗洗腦!

bignose:
咁妳囝囝有冇轉am?

HeiHeiMa,
    是的,我諗住7月中讀完返緊的幼兒園,然後在九龍塘找些好玩的東西學,例如上次囡囡對溜冰好似有興趣,可能到時玩下溜冰,去學校附近逛逛,令她對那兒環境熟悉,希望可以調節﹗

‹ 上一主題|下一主題