用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

原帖由 methy 於 10-12-29 23:17 發表
開左個新post先發現呢度.一次過睇哂大家既post,先知道大家都為左自己個b而努力。
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... 5656&extra=page%3D1
除左排政府CAC外,step亦做左評估 for S or E位,雖然睇左私人既物理治療師,但始 ...

methy
我睇左你開個topic, 你都已經做得好好, 遲d你幫小朋友搵個職業治療師啦 or 參加類似協康會個別訓練

原帖由 urme1997 於 10-12-30 10:26 發表

methy
我睇左你開個topic, 你都已經做得好好, 遲d你幫小朋友搵個職業治療師啦 or 參加類似協康會個別訓練

阿仔做運動,一路做就一路喊.已經係唱住歌.玩住做,呢兩日開始知我做咩,好扭,唔肯做.成日要返自己張床。比佢係床我可以清靜下,不過又唔想佢學懶左。
其實做運動唔痛,都唔明佢做咩咁抗爭,使唔侯搵專做呢類bb既物理治療師呢?
我過幾日放完假返工,比ee湊,都好難要人咁密集咁做運動,想搵個上門既幫下手,係邊到搵到?

methy
我囡囡係醫院做物理治療時都喊架, 但我轉左工人陪佢做, 佢就唔喊勒, 小朋友多數係扭媽咪計囉 , 你小朋友仲細, 多d帶佢去公園玩,都有幫助架

methy
係我地冇事既人眼中, d治療好似好易好簡單唔辛苦, 不過係我地既小朋友既角度, 可能真係覺得好辛苦好tired, 所以唔鍾意.

明白佢地感受會令我地好過d

努力~~~

原帖由 valmom 於 11-1-1 15:43 發表
methy
係我地冇事既人眼中, d治療好似好易好簡單唔辛苦, 不過係我地既小朋友既角度, 可能真係覺得好辛苦好tired, 所以唔鍾意.

明白佢地感受會令我地好過d

努力~~~ ...

係,同教幼稚園既朋友傾開,佢都話小朋友唔係大人,大人明白做治療既目的,即使辛苦or 唔舒服都會叫自己捱過去,bb要做運動就要另外用方法,引bb去玩住做。。

唔好意思,請問收唔收到我的pm ?

methy,
唔好意思,之前冇chk pm. 岩岩覆左你~~

要幫我地既小朋友, 其實個個mami背後都付出好多, 真係諗番都想喊... 不過點都有過左既一日. 大家新一年, 再繼續努力~~~

永不放棄~~~

valmon
新一年我祝你囡囡今年大有進步、身體健康 ^^ 一齊努力

HAPPY NEW YEAR 2011!!!!!!

原帖由 valmom 於 11-1-2 22:52 發表
methy,
唔好意思,之前冇chk pm. 岩岩覆左你~~

要幫我地既小朋友, 其實個個mami背後都付出好多, 真係諗番都想喊... 不過點都有過左既一日. 大家新一年, 再繼續努力~~~

永不放棄~~~ ...

唔該哂你個pm~

成個聖誕新年假都忙於見治療師做評估&搵治療師,總算有d野做左,今日情緒失控,不停喊,好擔心阿仔,好擔心佢既將來。同熟朋友傾,無論有無小朋友既都話我太過緊張,小朋友發展有快有慢,話阿仔遲早都會識,都開始唔想再同人傾呢個問題.你地係咁"開解"自己?

urme我都祝你女女今年有大大進步~~~~

methy
初初知道小朋友有事既時候, 好多mami都喊過無數次架喇. 有d野, 針唔吉到肉唔知痛, 所以朋友如果冇近似經驗, 初初都係會講呢d野. 我個陣都聽好多. 事實上, "發展遲緩"呢樣野唔係咁多人了解係咩.... 反而自閉/專注力不足/過度活躍呢d就好多人明係咩.

我身邊既朋友依家普遍都"發展遲緩"既小朋友會係點, 要點做. 佢地會問依家阿女既進度去到邊, 會問有咩訓練做緊~ 我地學緊點面對小朋友既困難, 同時, 我地身邊既朋友都學緊點令我地好過d~~~

我會當係佢地唔想我太擔心, 所以專登淡化情況, 講得樂觀d, 輕描淡寫d.... 咁諗會舒服好多

唔好收埋唔講呀~~~ 佢地唔明咪講到佢地明... 始終我地大人都需要朋友分擔一下我地既感受~~~

加油~~

原帖由 methy 於 11-1-3 13:30 發表

唔該哂你個pm~

成個聖誕新年假都忙於見治療師做評估&搵治療師,總算有d野做左,今日情緒失控,不停喊,好擔心阿仔,好擔心佢既將來。同熟朋友傾,無論有無小朋友既都話我太過緊張,小朋友發展有快有慢,話阿仔遲早都會識,都開始 ...

methy
valmon話齋搵d朋友傾下好, 或者上來傾下囉 ^^ 人都舒服d架, 我小朋友都係發展遲緩, 起初我知道時都喊過不停, 但之後我無再喊, 因為我知道要面對事實, 我要和囡囡一同努力, 依家我囡囡3歲雖然仍和同齡差距, 但當你見到小朋友有進步時, 你會好開心 ^^ 一齊加油  ^^

各位媽咪,
我睇左你地的分享, 覺得你地都好堅強,好有決心. 我知道應該向你們學習, 但我性格較灰, 成日擔心唔知囝囝日後點算, 偷偷哭了多次...  你地有冇加入什麼機構, 可以大家互相幫忙?
chlohong

hi chlohong
唔好意思, 我仔考試所以少上網未同你聯络上
我pm左比你, 你click入去跟手回覆便可

原帖由 chlohong 於 11-1-6 00:00 發表
各位媽咪,
我睇左你地的分享, 覺得你地都好堅強,好有決心. 我知道應該向你們學習, 但我性格較灰, 成日擔心唔知囝囝日後點算, 偷偷哭了多次...  你地有冇加入什麼機構, 可以大家互相幫忙?
chlohong ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

chlohong
相信個個mami都試過因為擔心小朋友既將來而喊過既~

不過擔心之餘, 都係盡快同小朋友搵訓練實際d~ 因為只有盡早幫佢地安排好訓練, 我地又乖乖地跟住係屋企同佢做 (呢個其實我覺得係最難既部份... 可能因為時間唔夠喇, 小朋友唔合作, 或者其他屋企人既問題而跟唔足治療師叫做既家居訓練)

只有train好小朋友, 我地先有得再諗下下一步點做....

加油~~~

原帖由 valmom 於 11-1-6 22:34 發表
chlohong
相信個個mami都試過因為擔心小朋友既將來而喊過既~

不過擔心之餘, 都係盡快同小朋友搵訓練實際d~ 因為只有盡早幫佢地安排好訓練, 我地又乖乖地跟住係屋企同佢做 (呢個其實我覺得係最難既部份... 可能因為 ...

係屋企做訓練真係唔易,治療師講時好似好易,實際施行上遇到既困難主要係bb既心情。心情好咩都得,心情唔好點引佢都玩唔到d咩,有時都幾氣餒。bb專注考咁短.訓練時間又唔可以長,感覺好似無做到d咩咁。

valmom,
我都知要盡量比BB做訓練,但我又不敢給BB做訓練... 佢出世至今已多次出入醫院和急症室...
4個月前幫BB做MRI檢查, 希望知道遲緩的原因, 但檢查後誘發出多次的抽筋...
2個月前BB又入左急症室, 住院10日後, 被診斷出患有痙攣, 醫生話佢可以要一世食痙攣藥, 而每一種的藥副作用都好嚴重, 例如損害肝藏, 腎臟, 眼力, 皮膚敏感...
現在BB仍在試藥階段, 仲未可以完全控制抽筋... 今日的抽筋的情況開始嚴重, 可能明天/後天又要入急症室... 抽筋令BB很辛苦, 佢成日都發脾氣... 對我來講, 只要BB開心心就可以, 佢能力差D都冇問題.
是我帶BB來到這世界受苦,我好內咎... 我每日回家看到BB都好難受............
chlohong

methy,
阿女初初接受訓練個陣都係咁. 其實唔係d野冇趣, 或者佢地唔覺得有趣, 而係佢地真係力有不逮. 佢地好似好細個咩都唔識, 其實佢地知自己係有d野做唔到. 所以先咁易扭計或者唔肯做.其實佢地都唔開心.... 訓練時係會遇到呢d問題, 而且會係經常, 直至佢真係train到有能力為止. 都好考我地既耐性同堅持. 我地明白佢地既處境, 咁係佢地唔合作既時候, 我地會好過d.... 個陣我都跟唔足治療師要求. 不過係盡做. 大肌肉既訓練, 好老實講, 真係時數問題. 佢練得多就進展快d...

chlohong,

sorry to hear about that.... 等小朋友情況轉好先再訓練喇~~~ 不過有d被動d既可以照做既... 例如按摩下小朋友手手腳腳, 講下故事. 呢d小朋友要付出既體力相對少d. 但小朋友都好enjoy, 又學到野... 唔好睇少依家小朋友好似咩都唔識, 講故事呢樣野可以係言語上既 input, 又可以教eq.... 支持下去呀!!!! 呢d親子活動幾時都唔嫌多~~~

冇人會知點解我地既小朋友會有問題, 而且唔一定關我地做父母既事. 原因或者過去既野已經唔重要. 重要係小朋友依家就活係我地身邊, 需要我地既幫忙同支持. 我地要堅強d~~~ 小朋友先會捱得過~~~~

pls check pm
原帖由 chlohong 於 11-1-8 00:24 發表
valmom,
我都知要盡量比BB做訓練,但我又不敢給BB做訓練... 佢出世至今已多次出入醫院和急症室...
4個月前幫BB做MRI檢查, 希望知道遲緩的原因, 但檢查後誘發出多次的抽筋...
2個月前BB又入左急症室, 住院10日後, 被 ...
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

Hi ,
好耐冇上來, 因為呀囡隻眼又有新問題 (上次驗查發現眼球內有血管增生, 已經在10月尾做了冷凍治療) 諗住系d 簡單野 , 點知12月返去覆診e 話效果唔多好 , 要再做and 睇吓有冇其他方法阻止血管增生, 因為會導致視網膜脫落而致盲???? 真系又煩又擔心.......

唔知系呀囡的視力真的因病情有影響or 我自己形住, 總是覺得佢呢2個禮拜做視力Trianing 好似差咗, 成日做錯.....點算.....

slh
如果視力training停一排先, 做住其他training先, 得唔得呢?

anyway, 慢慢黎
‹ 上一主題|下一主題