用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港創價幼稚園
樓主: Uran
go

香港創價幼稚園 [複製鏈接]

Re: 香港創價幼稚園

其實問題都是圍繞日常生活,都好簡單.不過最重要唔好比妳小朋友喊!!(總之妳哋冧個方法啦!)

因為我見到某D小朋友都喊得幾犀利,唔肯入考室,仲出動到校長叫佢出出面冷靜吓.如果再唔得,就叫老師出。黎考佢.

咁都得嘅話      

面試問題(問媽咪):
1. 邊個湊小朋友?
2. 照顧小朋友時有遇到甚麼問題嗎?
3. 平時放假會帶小朋友去邊?
4. 小朋友o係屋企玩咩?
5. 對小朋友有咩期望?
6. 點解揀呢間幼稚園?

其間比lego小朋友玩, 玩完要小朋友擺番好, 再比蘋果, 香蕉, 麵包, 魚, 問呢d叫乜野, 鍾意食邊樣? 擺番好之後問:
你叫乜野名?
呢個係邊個?(指住爸爸, 媽媽)
爸爸叫咩名?
媽媽叫咩名?

最後問我會唔會考慮pm, 我話唔會, 我小朋友下午要訓覺, 12月中有結果

有兩個miss一齊見, 一個負責問題, 一個做記錄, 整體上老師好nice, 唔會留難你, 只當傾計就ok架喇

ss2003,

我諗你小朋友一定得, 我所有的問題只有你的一半, 因為亞仔一入到班房就不願坐定, 要玩其他嘢, 每次問完一次, 他就想離坐, 最終更推枱要拿個鐘, 點知原來是個溫度計, 答問題方面他都有90分, 臨走有拉椅及飛吻, 行為表現就得60分啦.

KelvinMaMa,
我仔仔同你小朋友一樣坐唔定, 入面有張sofa仔同電話, 佢只係坐係sofa度講電話, 老師問佢野, 佢就一面行一面答, 真係比佢激死! 好彩問佢D野都識答, 如果考佢顏色就幣啦, 因為佢唔識.
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

hi, 我對囡囡今日面試都好滿意. 有問有答. 返而我驚自己答得唔好o忝! 但好搞笑,當老師問我野時,我個囡無聊就伸隻手指"liu"鼻哥. 仲好大聲講 "有鼻屎呀!". 搞到我同老公勁瘀皮.
佢地問我pm會唔會考慮.我一口就話"唔考慮,我想囡囡讀上午班".

我對呢間學校幾有好感,覺得間學校空間足夠,小朋友有d習作做得幾好!d老師幾有禮,interview又夠systematic!
我個女表現都ok,起碼都唔會十問九唔應!
不過收我個女先再諗啦!

好開心,今日見完創價了,出奇地阿仔好合作,全程無喊。
(係初頭大喊,之後都無

Actually, the questions they asked are just as Kenville (except singing), St Cat.  

hmm, the environment is clean and big. Have you guys gone up to the 3/F, there is a very big hall on there for their birthday party? If compared with Yau Yat Chuen, I like Soka a bit more but I think I will not choose Soka even they accept my son.  Well, it is just my feeling. Currently, my first choice is Kentville.

我都幾鐘意學校,有足夠空間比小朋友玩。
老師有好友善,一間不錯的選擇。
開心做人啊!
該用戶已被刪除

我都有同囝囝去面試,由於in230pm,是睡午覺時間,再加埋在外面等左半個鐘頭,囝囝吽左,面試時一句都無應老師,連拜拜都無講,雖然老師問我果自問答得唔錯,但囝囝表現成咁,唔知係咪凍過水?

我個囡囡都考完了,不過我就唔係咁滿意,因為佢唔係太主動說話。起初係外邊等時就四圍攪野,門外的老師同佢傾計問佢去邊個課室,食左早餐未佢都識回應。

到佢入去時都會自己前行入課室,不過就唔會主動同老師講早晨,要我提佢先出聲。(請問你地的小朋友係唔係會好主動叫人早晨呀?)

之後老師比個蘋果問佢鍾唔鍾意食,係物野黎? 又打開本書問左佢八幅圖畫。起初佢只係望住老師無答到。(但我知個囡係識答的,所以就同個囡講你要大聲回答老師呀!)後來老師又比lego我個囡玩, 玩完叫佢放返好Lego及全部水果,最後問我個囡邊個帶佢黎囉!

至於問我:
1. 邊個照顧小朋友?
2. 小朋友易唔易照顧?
3. 點解揀呢間幼稚園?
4. 平時放假會帶小朋友去邊?
4. 小朋友o係屋企玩咩?
5. 對小朋友有咩期望?
6. 會唔會選下午班?

其實我覺得我同個囡的表現都係一般,我都不敢有太大希望。
囡囡媽
該用戶已被刪除

我小朋友有去面試呀,唔你們覺得這問學校的評價係點呢

這間學校我覺得不錯﹐面試時老師很有耐性﹐而校長很友善經常四圍走與家長或小朋友閒談﹐可惜面試當天我的小朋友剛剛吃了藥很疲倦﹐不大回答老師問題﹐怕且都凍過水。 :cry:

My son joined the interview also. I like this school. The teachers are nice.
;-) :-D :-D :-P :-P :-P

收到信啦!  :  :
Jasmin :-D

OK or not, I also received the letter and accepted my son to pm class, woo woo.

I write a letter to soka and hope they can accepte my reason.

codychan

我地又統計一下收生比例呃!.我知他們只收200人,但有收700幾人考,靚媽媽你地又會唔會收左但唔

am class
囡囡媽 - 剛回家打開信箱都收到了。

pm class
Cody chan

Reject[/quote]
囡囡媽
‹ 上一主題|下一主題