用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
樓主: yungmum
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

foon 寫道:
DuncanMaMa,

唔使擔心, 好快 Duncan就會適應學校既生活, 你到時就唔使咁辛苦啦...

你將會係邊間醫院生呀? 就快喎, 係咪好緊張呢?

Hi Foon,

I hope so.

I will go to Cannosa Hospital.  Now, I'm awaiting for my maternity to come.  Then I can have more time to spend with Duncan.  In fact, I'm not too nervous.  It may because of this is the 2nd time lah....   

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

DuncanMaMa,

相信你已經準備好生仔d野, 真係好衷心祝福你生個肥肥白白既bb.  我唸Duncan都好開心o者, 係咪?  之後佢咪可以日日唱歌仔俾小bb聽囉.....       

DuncanMaMa 寫道:
Hi Foon,

I hope so.

I will go to Cannosa Hospital.  Now, I'm awaiting for my maternity to come.  Then I can have more time to spend with Duncan.  In fact, I'm not too nervous.  It may because of this is the 2nd time lah....   

我囡囡都係讀"啟思" - 元朗 (N1- 小組班)。她上學已三星期多,初初還要工人陪住,這兩天已好了很多。工人陪半個鐘離開,她喊一陣就收聲,希望她繼續可以這樣。

請問你們的考老師有否打電話給你們報告一下小朋友的學校生活? 幾耐打一次呢?

1. 1314 囡囡 - 帝堡城(K1)
2. Annlok 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心
3. vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心
4. foon 仔仔 -- 屯門 (k1)
5. oscar--屯門 (k1)
6. heiheima咪 囝囝- 帝堡城 (k1)
7. TSZCHINGMA-華景山莊(N1)全日
8. Orange 仔仔 - 青衣 (N1)
9. ho_fish - 囡囡 - 屯門 (N1)
10. ChuMom 囡囡 - 青衣 (N1)
11. Erco 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心

Hi, Erco

你女女的中文名係咩呀?我哋應該係同一班喎!

Erco 寫道:
我囡囡都係讀"啟思" - 元朗 (N1- 小組班)。她上學已三星期多,初初還要工人陪住,這兩天已好了很多。工人陪半個鐘離開,她喊一陣就收聲,希望她繼續可以這樣。

請問你們的考老師有否打電話給你們報告一下小朋友的學校生活? 幾耐打一次呢?

3. vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 我囝囝 Jasper 2002年5月出世,佢已經3歲5個月嘞! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭? 塵俗的愛只在乎曾擁有,一刻燦爛便要走! 而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求, 無從解釋、不可說明的愛,千秋過後仍長存不朽! 誰人受痛苦被懸掛在木頭? 至高的愛盡見於刺穿的手, 看!血在流反映愛沒保留,持續不死的愛到萬世不休! 惟求奉上生命全歸主所有,要將一切盡獻於我主的手, 我已決定今生再沒所求,惟望得主稱讚已足夠!

12. Keith 仔仔 (升K2) - 屯門愛琴

剛剛見到呢個Topic,just to say hi!!

Erco, Keithmama,

歡迎你地...e..呢度好似係Keithmama個囝囝最大個喎, 請多多指教....   

Keithmama 寫道:

Erco,

阿仔老師有打電話俾我講下佢係學校既事, 不過無話幾時打一次喎, 我唸有需要就打掛.

so far, 返學到依家老師只係打過1次電話俾我講關於阿仔既野, 其他野佢就打俾我奶奶因佢湊佢返學....其實佢地好盡責任, 起碼咩都會同你講返, 唔會等你咩都唔知....

Erco 寫道:

Keithmama 寫道:

睇嚟我地都係新界人喎 :exclaim:

各位媽咪,

睇下呢個活動你地有無興趣, 我已經報左名啦....
不過都幾遠喎.... :evil:

***九月份活動*** 活動名稱:創意嘉年華。日期:2004年9月25日(六)及9月26日(日)。時間:10:00am至4:00pm。地點:調景嶺73A區彩明街,優才(楊殷有娣)學校。內容:創意攤位遊戲,親子講座,魔術、戲偶、音樂等表演。費用:全免。對象:幼稚園及初小學生及其家長。查詢:2535-6869(古先生)或看 http://www.gtschool.edu.hk。           

各位媽媽,您們好!!!

還有我呀,我係kyma, 仔仔係屯門大興啟思返全日讀k2.

Hi, kyma,

Welcome!!!  我阿仔都係呢間讀, 不過係k1上午.  依家k2全日學費係咪真係減到$3,000一個月呀?  

你係全職媽咪?

kyma 寫道:
各位媽媽,您們好!!!

還有我呀,我係kyma, 仔仔係屯門大興啟思返全日讀k2.

Hi, Kyma

幫你加名吖! Welcome

13. Kyma  仔仔 (K2)- 屯門大興
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 我囝囝 Jasper 2002年5月出世,佢已經3歲5個月嘞! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭? 塵俗的愛只在乎曾擁有,一刻燦爛便要走! 而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求, 無從解釋、不可說明的愛,千秋過後仍長存不朽! 誰人受痛苦被懸掛在木頭? 至高的愛盡見於刺穿的手, 看!血在流反映愛沒保留,持續不死的愛到萬世不休! 惟求奉上生命全歸主所有,要將一切盡獻於我主的手, 我已決定今生再沒所求,惟望得主稱讚已足夠!

各位媽咪,

覺唔覺D囝囝名通常係 Xhei(希音), 囡囡就叫 X kiu(橋音)咁呀?

我個仔都係叫 hei hei, 而識2個 kiu kiu呀....唔知你地有無同感呢?     

同意呀,改名都有潮流架,我個囡都有男同學叫"熙熙",佢仲有個女同學同佢同名同姓叫"李x芊",只差中間一個字咋。

HI foon,

Thanks for you information.  It's close to my place.  But 26 Sept, I may stay at hospital already.  Otherwise, I think that we can meet each other.   Anyway, if I'm still at home, I will let you know.  Then we may arrange to meet over there.  

DuncanMaMa,

okay,  你要小心呀...預先祝你順利生產, 生個可愛得意既BB.  

TAKE CARE !!!

DuncanMaMa 寫道:
HI foon,

Thanks for you information.  It's close to my place.  But 26 Sept, I may stay at hospital already.  Otherwise, I think that we can meet each other.   Anyway, if I'm still at home, I will let you know.  Then we may arrange to meet over there.  

Vivianjasper,

我囡囡叫"芍穎", 是橙組。我相信我和你及Annlok 的囡囡是同一班。 我囡囡是工人揍返學,她好跟工人,返學三個星期,這三天才不需工人陪。我聽工人講,日日都有好多小朋友喊,老師們抱起一個,另一個又喊,忙個

Hi 各位屯門啟思既媽咪,

阿仔學校有參觀小學活動, 我選左何式南小學, 係聽日3:00-4:00自己去, 請問你知唔知係邊呀?

你地有無呢個活動呀?    

Hi Erco,
"芍穎"應係同我囡囡"博雅"一組的,可能係坐對面喎.囡囡格離係個日本小妹妹, 佢話人地叫"Mo Mo" 喎.
我囡囡日日都係由婆婆揍返放的, 因我要返工呀.

Vivianjasper,
我媽媽話昨天放學遇到個媽咪, 話同我係網友, 係咪你呀,你是全職媽咪嗎? 好羨慕你呀!

hi foon,
我聽日唔得閒,所以無參加.其餘無興趣.
何式南係豐景園隔離.

foon 寫道:
Hi 各位屯門啟思既媽咪,

阿仔學校有參觀小學活動, 我選左何式南小學, 係聽日3:00-4:00自己去, 請問你知唔知係邊呀?

你地有無呢個活動呀?    
‹ 上一主題|下一主題