用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

係咪个橙? 定香焦??   

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

spoon? to eat ice-cream ma..

陸美媽

快d開估)))))))))     

今年幫承少買衫真係大出血,原本諗住可以唔使買褲,因為舊年好似仲有d,點知一拎出嚟睇,發覺d褲嚮依家著都已經吊腳,再過多兩三個月就一定唔使著......,再摷吓床底,發現無存貨,所以禮拜二又要死死地去赤柱入番幾條褲......

今次我買o個d褲比承少依家啱著o個d長多2吋左右,因為承少居然由舊年九月至今年九月,高咗接近10cm......

但係我今日唔係好服氣,d褲應該唔會咁快唔啱,於是拎番一條預備俾人o既長褲出嚟俾承少著(呢條仲係o個批褲裡面最長o既),跟手同佢出街,點知我一關好門就見承少跑走,而佢每跑一步,唔單止露出白兔仔(佢對襪),仲有係襪頭對上o既肉    ,我見到咁,開始有d支持唔住 ,後來搭電梯時想起無帶外套,於是即刻返上樓幫佢拎外套...............................同換過條褲.         
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

另外我今日去boffo執咗300蚊出年o既夏天衫俾承少,因為佢地100有4件,而且佢地d T恤都係全cotton,所以我都好like買定d出年貨.不過佢地d size偏窄同細,我舊年買咗幾件4歲T俾承少,佢依家已經勉強著得落,所以我今年買定佢d 6歲 T 俾承少出年著.
同埋佢地d褲都係100--4件,所以如果無校服著o既細路家長,不妨去呢間o野執定出年啦~~~!最啱粗著呀!
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

呵呵呵........

開估喇.......

仔仔每次經過時, 都要我俾八達通佢, 佢放係雪糕筒上那個黃色閃閃路燈上, 自己扮聲"嘟"....

好彩掘路的範圍唔係太大, 如果唔係佢逐支燈"嘟"的話......

陸美媽

各位好。
卓卓呢排成日唱 排排坐,食蕉蕉/蘋果....,其他都未唱到。但都好有進步。有次上學時剛巧大個女性小朋友自到卓卓,要拖住卓卓,點知....卓卓真的肯比個小朋友拖手,仲拖到校門tim,途中分開了,卓卓主動要拖返住個小朋友呀,睇到我不知幾開心。   

HelenMrs.Lau 寫道:
請報名:

107 LUNCH老地方飲茶:
(1)HELEN
(2) caroleks
(3) 小艾比

1010 LUNCH 韓國燒烤:
(1)HELEN
(3) mamee
(4) siubchuma

多謝捧場!
仲有無人想黎呀

由於人數少問題,107 老地方飲茶取消     

承媽,

想問boffo係邊架﹖100蚊4件衫/4條褲好平喎。我個女都係﹐D衫明明舊年仲嫌大左少少﹐今年著已經窄得濟。買衫永遠買大兩歲。

陸美媽﹐

好好想像力喎﹐笑死我啦。   

janet,

卓卓叻叻。

我個女d衫/裙, 4歲果時果d依家都還岩著  

I like Boffo too!  I know one just next to Citistore in Tsuen Wan and I will go there this coming Sunday!

hinhinmummy,

You must buy a very big size for your girl at age 4.

[quote]boffo執?300蚊出年o既夏天衫俾承少,
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

原本想住仔仔己退了燒, 昨天就比佢返學, 點知下午3:30 打電話黎又發燒. 結果今日都是吾返1日學安全d.(星期二己停學1天)

GIGI2

NO LA係佢7歲, but還係好似4歲size

連軒軒的st都問家姐係吾係讀緊k3????????????? 佢讀小2啦

Take her to learn swimming which will help growth!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

gigi2

你又整喊我啦

我比佢學左兩年架啦

佢識蛙式 & 自由式架啦已經

but上年開始, 佢一swim就中耳炎, 跟住鼻竇炎, so我先stop之麻

請報名:

107 LUNCH老地方飲茶:
(1)HELEN
(3) 小艾比

1010 LUNCH 韓國燒烤:
(1)HELEN
(3) mamee

Helen,

:-| Sorry! I'm unable to come on 1010 as my boy get sick and no school for this whole week   . His classroom teacher request to met me on next Mon at 13:30.

siubchuma  
My name is Anthony

justjust 寫道:
承媽,
想問boffo係邊架﹖100蚊4件衫/4條褲好平喎。

Shing ma,

I want to know too.    

siubchuma
My name is Anthony

44)

我終於收到st目標啦

語言前技能
目光接觸
專注力
輪流作轉
遊戲技巧(假想遊戲)
溝通意願(發聲)
模仿能力(口型/發音)

語言理解
問句 : 以聲音回應要吾要/有/無等問題
詞x : 形容詞/動物/家私
2-3個重要元素的口頭指令

語言表達
雙詞短句 : 自行使用.e.g. 食飲玩
社交用語
其他詞x : 使用含有兩/三個字動詞
三詞句子 : 人物 + 動詞 + 物件

發音 :
口肌訓練
呼吸/發聲協調(吹氣)

_______

oh, 幾乎張form上邊有的野都tick晒..........真係甘差?

hinhinmummy,

Hinhin is very good. "張form上邊有的野都tick晒" that mean the ST will teach hinhin everything !!!

My girl no la. only few ticks. And my girl need to use pictures for communication ( communication book)!!

ST

hinhinmummy

唔好太唔開心啦. 其實係語言前技能裡面, 我個仔都仲有好多樣要改善, 好似目光接觸同專注力; 連帶輪流作轉同都要繼續努力架, 因為我個仔實在太心急喇.

努力呀))))))

mamee

‹ 上一主題|下一主題