用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生媽咪會
樓主: Venus
go

民生媽咪會 [複製鏈接]

Re: 民生媽咪會

各位民生的媽咪好, 我都入來報名先,

Hello So, 我個女同你個仔是同一班的, 唔知我個女識r左你
個仔未呢, 你囝囝叫什麼名呀?

K1B
傻媽媽 -------------------- 女
I LOVE HONG KONG ----- 女
Calvin仔媽媽 -------------- 仔

K1C
tungwai ------------------ 女
ElsaPoon ----------------- 仔
Chloetam ---------------- 女
Ivylouie ------------------ 女

K1E
yung 媽 ------------------ 仔

K1F
Venus -------------------- 仔
囡囡Mami ---------------- 女
jj14 ----------------------女

K2B
flower168 --------------- 女

K2D
So------------------------ 仔
鯖鯖媽咪------------------ 女

K2E
Him-ma ------------------ 仔

P1
Zoey -------------------- 女
abbybear-------------------男
粟米『P.1F』------------------------女

P4
Sunniema --------------- 女
英國諺語:「愉快的心情有如良藥一樣有益於身體。」 只要你笑,世界都會跟著你微笑。這是多美好的一件事。 :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

Him-ma >>
英文功課紙係咪圈apple

傻媽媽 & ILOVEHONGKONG,
我個仔都唔係好鐘意搭保母車,成日同我講話d同學仔有Daddy Mammy同佢o地返學,叫我帶佢返學校,比佢激死!

傻媽媽,
第一個星期只教唱歌, 第二個星期開始教字, 上星期五班主任才貼上第二個星期的進度. 我個仔可由出世到現在, 天天也要坐車, 所以他也習慣了, 你個女如果繼續嘔的話, 就不要給她飲奶或吃牛油食品, 也可教她如果想嘔, 就向窗外望遠些.

Venus,
我個未曾試過喊, 也沒有不肯上車. 但他好似開始覺得學校生活沒有新鮮感, 希望下星期有體育堂上, 他會覺得有新鮮感.

好慘~~~~
我個女話俾個好惡既男同學打, 我要話俾黎老師聽啦,
我叫左個女, 話如果有小朋友打佢, 要話俾老師知, 佢總係怕事唔出聲, 激死我~

So, Him Ma,

英文功課紙上蓋上請假印, 我以為是個女之前請假補回堂課,
不過昨天都開始有功課, 寫個一字, 您們子女要用多少時間做呢!我個女用了超過半小時, 常坐不定.

Hello So,

我每天都check囡囡書包,不過而家越來越多書,加埋件外套,水樽對佢來講都幾重架.
你知唔知中秋節個本書而家仲要唔要帶呢,節期書是否到重陽節時先帶番??
還有囡囡手快快禽日將個本"Chant and Act"尾頁的圖片剪左出來,呢本要唔要帶呢?

禽日有兩張功課紙,你仔仔快唔快做哂呀?
英國諺語:「愉快的心情有如良藥一樣有益於身體。」 只要你笑,世界都會跟著你微笑。這是多美好的一件事。 :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

So,

Please check PM.

JJ14

唔係掛, 你知唔知係邊個, 希望唔好係我個仔打你個女 , 如果真係你話我知.
今日又唔知阿仔會唔會喊唔返學 , 我阿媽已開始比說話我聽, 話去咁遠做咩呀, 近近地咪幾好,攪到個仔喊到聲都沙, 幾可憐.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

So & Flower168,

Yes, exactly.  I also found a sheet with some dotted lines on it.  I asked my son how to do it and he said add colors(!?)  I finally realized that it was a "一".  I think the instruction is not clear if one has a son like mine!!

[quote]
So 寫道:
Him-ma >>
英文功課紙係咪圈apple

ilovehongkong, 全中, o個個就係我個女喇! 今日我無俾奶佢飲, 淨係俾佢帶個麵包&維他奶上車食, 希望好d啦!

elsapoon, 多謝關心, 我今日無俾奶佢飲喇, 希望無事啦!

jj14, 你個女係無故俾人打定係小朋友玩樂時既爭執? 如果係無故俾人打就要同老師反映下.

venus, 俾d時間啦, 你個仔遲早都會適應架!

唉~~~~今日阿仔又喊到豬頭咁, 冇辦法啦,我明天開始放兩天假去送佢返學, 睇一睇個問題在那裡, 阿仔攪到我患上電話恐懼症, 每當11
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

我想問各位k1媽咪, 你地小朋友幾月出世, 我仔八月尾, 現在才剛剛三歲, 會唔會因為咁所以適應力比較差呢? 真頭痛, 我驚佢再係咁喊, 老師及褓姆車都怕左佢

flower168 >>
我個仔大約用

Venus,
比D時間等他習慣,妳巳經好好架喇,你仔仔喊都即刻  抽時間陪他返學,你仔仔係咪K1前很少返學前班呀 ﹖

chloetam

我冇比佢返學前班, 只係我每個星期日帶佢返教會主日學而我就去崇拜, 每次我放底佢都會喊, 不過喱一兩次都冇喊啦, 叻左, 希望佢快d適應學校生活及坐褓姆車.

我忘記左學費自動轉帳係月頭定月尾, 有冇媽咪記得, 唔該晒.

各位靚媽:
你地小朋友有冇留返d餅冇食帶返屋企, 我仔成日都冇食晒d 餅, 唔知係唔係太多佢食唔晒, 定係唔開心所以冇食, 因為佢好鍾意食餅, 我古佢係會食晒, 所以有d出奇.

Venus
你講開我先記得, 我個女舊年返學前班時, 我都好驚電話響, 因次次都係個女哭話唔返學, 老公又投訴, 個女又哭到唔知點咁, 不過可能真係你個仔細個 d , 同麻未識應分離, 所以你唯有比 d 時間佢啦, 你都真係一個好好的媽咪呀, 會拿假去看個女, 因我個女返學前班時, 我最多都係打電話去學校問咋, 至於餅干, 我個女個餐盒就日日清

So,

我唔係全職媽咪來架,不過我一有空就偷偷上bk.
今日我問囡囡佢話又係教 一 字 黃老師詰明天玩遊戲呀,
我講兩張功課紙就是一張英文的,一張寫一字的,因為佢地係學校寫左一部份,所以返到屋企寫埋佢!

傻媽媽 寫道:
ilovehongkong, 全中, o個個就係我個女喇! 今日我無俾奶佢飲, 淨係俾佢帶個麵包&維他奶上車食, 希望好d啦!

Hi  傻媽媽:
原來真係你女女

So, 各位K2媽咪:

禽日有本功課是 "我愛寫字(一)",你地有無叫小朋友寫個一字要係中間呢?,我囡囡下午自己做的時候,佢將個一連哂成個格,我夜晚要佢擦左佢寫個呀!
仲有聽日會再映上次映得唔好的學生相,呢度有無小朋友要再映呢,記得梳靚D  O勒!

各位媽咪你地有無包哂D書呀?

雯雯:

Please check PM.
‹ 上一主題|下一主題