用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Down Syndrome - Not disable, differently abled.....
樓主: reginang
go

[唐氏] Down Syndrome - Not disable, differently abled..... [複製鏈接]

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled.....

Regina唔駛返工嗎?妳是全職媽媽?

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled.....

catca
那本我都有 我覺得主角是一位很有恆心的人,我自己都時刻以她為目標.

yes,剛轉做全職媽咪幾個月囉.

什麼時候生BB?很快了吧?是男是女?女兒知道嗎?有什麼反應?

預產期是5月尾.astha 知道細佬在那裡,有時我同佢講同細佬say hello,佢就會笑下看住我個肚揮手
不過其實我並不肯定她知吾知,因為她還未開始說話.

我落街同阿媽食飯,chat later.

astha一定十分期待弟弟的來臨。
她三歲還沒開口說話嗎?這情況普遍嗎?

我同意書中的媽媽很用心教育她的孩子,在她的年代,應該承受比我們更多的壓力吧。但她是那麼認真地把自己的女兒當普通孩子來教,相信就是這個信念支持著她繼續下去吧!

regina,

昨日唔見你上嚟都有少少掛住 ,今早諗起aiya唔知你有冇度血壓,宜家見到你就放心.

今日下午hanhan學校開生日會,佢係主角之一,我第三年參與la,心情有D興奮

catca,

明白,唔會介意 其實雖然有這樣想過,但當事情真係發生時,我都經歷咗一段很長的憂傷期,其間都有責問神

係呢,你會在邊間醫院分娩?政府醫院會好過私家,一來如果BB出生後身體有事,政府醫院設備會較完善,同埋冇咁昂貴;二來政府醫院對我地的BB會有一套follow-up.

Chelsa.mama,

唔好咁嬲啦, 只係有部份人無常識兼無禮貌吧。澄澄都開始大個了, 可能有一日她會問你:"點解d人會咁望我?"or"點解媽咪咁嬲望住佢地?" 咁你點答個女呢?
不如下次直接同果個人講(如果近距離): "你係咪好好奇我個女? 佢係唐氏綜合症的小朋友, 同其他小朋友無咩分別的。"
如果佢係好人ge, 應該會友善地傾兩句說話。咁如果佢係岐視ge, 其他的人都會知道呢個人用d無禮貌ge眼神望澄澄, 應該不會繼續望。
澄澄大了, 出街多左很自然會多左d咁ge場面, 既然不能改變對方, 不如我們改變一下自己對件事的看法, 試下啦! 我想咁樣你/ daddy/ 澄澄都會開心d, 因為我而家都用緊呢個方法。
chelsea.mama 寫道:
hanhanma : 我到依家都好憎人不斷望住澄澄,  正如你所講, 望係好正常, 但當我個囡係怪物咁不停望, 就       都嚟 !  
我除左會同佢鬥望, 仲會問佢: 有mud好望 ? 望夠未呀?
:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

chelsa.mama,

sorry, 我想咁樣講可能會好d: "我個女係唐氏綜合症的小朋友, 同其他小朋友無咩分別的。"
:wave: 我和我的唐BB~Matthew ;-) 我要盡心盡力愛我的囡囡和囝囝, 更要加陪地盡心盡力照顧我這個特別的唐寶寶。:-P 無論發生甚麼事都對他們不離不棄。

hi catca,

welcome, chelsa / hanhanma / regina係台柱, 你多d上來會向她們學到好多的, 我就比較少上來。
我都join-in左一年了, 我第2個bb(matthew)都係downs, , 而家14個月了。
好高興你已經渡過了最痛苦的時期, 可能你係基督徒啦!
我都可以算係半個(因為不夠虔誠, 而且有時會跟夫家拜祖先)
catca 寫道:
我們已經渡過了最痛苦的時期,現在只會想如何積極面對,不會怨天尤人了,所以才主動找你們聊天嘛! :

hi catca,

welcome, chelsa / hanhanma / regina係台柱, 你多d上來會向她們學到好多的, 我就比較少上來。
我都join-in左一年了, 我第2個bb(matthew)都係downs, , 而家14個月了。
好高興你已經渡過了最痛苦的時期, 可能你係基督徒啦!
我都可以算係半個(因為不夠虔誠, 而且有時會跟夫家拜祖先)
----------------------------
hanhanmama,
想不到你也是基督徒呢!
catca 寫道:
我們已經渡過了最痛苦的時期,現在只會想如何積極面對,不會怨天尤人了,所以才主動找你們聊天嘛! :

regina,  take care both you & baby.

chelsa, take care both you / your daughter / grandma.

catca
一般來說,患有唐氏症的兒童都會是發展遲緩(全面性的gobal development delay),因為身體肌肉長力比正常人低,所以身體很柔軟,大小肌肉都需要特別訓練,智商/言語/認知發展也一樣,我們幾位小朋友現在都入讀特殊幼兒中心,那裡就提供了各樣的治療.不過也聽說過有些唐氏小朋友在主流學校就讀,因為就算是down's,能力都會有很大的差別.

其實astha 最近比較多發聲,老師話她在學校己適應,跟老師/同學仔及caregivers 都熟稔左,行為都比以前鬼馬左
   他們一般都有說話的能力,祗是會比較遲,好似澄澄就早些己懂說話,仲識講"媽咪,吾好吖"   

candy
long time no see.
matthew 現在上堂怎樣,sat 由你自己帶,係咪覺得好好多

candy
其實在發生這件事之前我也只是half-hearted的基督徒嘛。但這次經歷讓我在信仰路上重新得力。

妳也多點上來聊天吧。很高興認識妳!

我在威記做產前診斷,每個月醫生會幫我照很詳細的超聲波,直到BB八個月。聽說那裡有個Down's clinic,所以會選擇在那兒分娩。
hanhanmama 寫道:

catca,

明白,唔會介意 其實雖然有這樣想過,但當事情真係發生時,我都經歷咗一段很長的憂傷期,其間都有責問神

係呢,你會在邊間醫院分娩?政府醫院會好過私家,一來如果BB出生後身體有事,政府醫院設備會較完善,同埋冇咁昂貴;二來政府醫院對我地的BB會有一套follow-up.

午睡前刨晒本「向前走吧!我的女兒」,真的十分佩服這個媽媽,五十幾歲仲入大學旁聽,陪個女學法文,勁!

很喜歡他們夫婦抱持的其中一個信念:
「不論是什麼樣的孩子,成長的可能性都是無限的。」

唐氏BB是先天不足,但他們不是學不會,只是有自己的步伐罷了。各位媽媽,千萬別小看妳的孩子啊!加油呀!

說得對呀,每個唐寶寶的能力都不一樣,但我要怎樣知道他的能力到哪裡呢?是什麼時候才知道呢?是做智力測驗的時候嗎?他的能力是視乎他的IQ分數嗎?唐氏協會的人說一般唐寶寶多數屬於輕�中度弱智,很少是嚴重的,是真的嗎?另外,如果他們有語言障礙,家裡說兩種語言是否會令他們更加遲緩?

對不起,原諒我這一連串的問題...
reginang 寫道:
catca
一般來說,患有唐氏症的兒童都會是發展遲緩(全面性的gobal development delay),因為身體肌肉長力比正常人低,所以身體很柔軟,大小肌肉都需要特別訓練,智商/言語/認知發展也一樣,我們幾位小朋友現在都入讀特殊幼兒中心,那裡就提供了各樣的治療.不過也聽說過有些唐氏小朋友在主流學校就讀,因為就算是down's,能力都會有很大的差別.

其實astha 最近比較多發聲,老師話她在學校己適應,跟老師/同學仔及caregivers 都熟稔左,行為都比以前鬼馬左
   他們一般都有說話的能力,祗是會比較遲,好似澄澄就早些己懂說話,仲識講"媽咪,吾好吖"   
‹ 上一主題|下一主題