用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? ...
樓主: Li_vivi
go

朋友的囡囡有"大腦麻痺症",有無其他小朋友一樣? [複製鏈接]

FAN FAN,

朗朗隻腳開始結焦, 因為食佐抗生素, 所以好得快D, 不過所謂快D, 都成3個禮拜啦.....

新工人有望下星期到港, 昨天VISA剛剛出, 今日AGENT會去取。

朗朗有做過你講O既吞嚥X-RAY, 做佐2次, 第一次係歲幾時做, 第二次係剛剛2月發燒入院時做.....佢第一次合格佐, 因為我親自去醫院餵佢食野, 佢好合作, 吞得好好, ST話佢無吞錯格入肺...但係第二次就因為工人姐姐餵佢, 佢唔肯食, 所以唔成功, 做唔到, 後來, ST約見我, 我要請假去餵佢食一次比ST睇(不過唔係照X-RAY), 佢話佢吞得都好好, 不過只限流質食物.......

FAN FAN, 我都好想好想唔做野, 尤其呢段時間無工人, 成家人謝晒, 但係唔做野就無$$, 妹妹又要入學, 所以, 逼住要做......

隻黑獲傷唔傷......保重呀....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 08-6-4 13:30 發表
超級魚 & ndw

朗朗對腳好返d未?  辛苦晒妳!!  依家日間係咪得妳媽咪照顧小朋友呀?  希望妳新工人可以儘快到任啦!!

阿b今個月要再去醫院做吞嚥x-ray test, 上次做就肥左佬, 我真係好擔心....
我想問下朗朗有冇做過 ...

我刚刚带埋生佐既BB女出院。

After only 1 hour of gradually painful labor with only 1 or 2 push at the end, my third baby girl was born.  从各方面来看,so far, this is going to be a normal healthy one. 感谢神,母女平安。现在留家坐月。对着3 千金。
Fan Fan
我都觉得你啊b唔系抽筋。你当时一定吓得一额汗。

我將d藥粉混入d果汁到,d粥仔/果蓉內, d奶度, 囡囡都一一试出来。后来还望着我们预备食物。
我老公以跟医生讲好了,不再给这药女女食。继续食原来食开的药。只在分量上和进食时间上改动看怎么样再算。
ndw

ndw,

生佐啦, 恭喜晒...你一定會好忙啦, 比心機呀.....為你代禱....

超級魚

原文章由 ndw 於 08-6-5 15:09 發表
After only 1 hour of gradually painful labor with only 1 or 2 push at the end, my third baby girl was born.  从各方面来看,so far, this is going to be a normal healthy one. 感 ...

恭喜妳ndw, 坐月子都好繁忙, 要小心身體呀!!   

bb女聽唔聽話, 有冇曳曳蝦媽咪 ...  hehee

fan fan

原文章由 ndw 於 08-6-5 15:09 發表
After only 1 hour of gradually painful labor with only 1 or 2 push at the end, my third baby girl was born.  从各方面来看,so far, this is going to be a normal healthy one. 感 ...

fan fan and 超級魚
多谢!
女女一晚乖,一晚扭计。我暂时和BB女睡一间房,免得夜里BB女喊和我要喂BB女而吵醒老公。老公从早忙到晚。要照顾老大,老二,还有照顾两老(我父母)。又要煲坐月食的给我。
老二需是有cp症,她是感觉到Daddy的attention 被老3分薄了。look at the baby sister on Daddy's arm like "what are you doing here at my spot?"
ndw.

ndw, fan fan,

我個新工人終於到佐啦, 感謝主呢! 朗朗腳傷已經好了, 生活又開始無咁忙碌.......

最近朗朗到中九龍評估中心見佐ST, 佢地發現朗朗可以用眼睛望答案。例如: 當我問他要不要食粥粥, 佢會望住張A4紙上一個哈哈笑的圖案, 來回答佢要, 但如果佢唔要, 佢就會望住個X, 效果很好, 佢雖然唔識用口講, 但係, 佢可以用眼神答我.....我好安慰呢......

ndw, 你要比心機呀, 凡勞苦擔重擔的, 主必安息....

fan fan, 仔仔最近進展如何?

超級魚

原文章由 ndw 於 08-6-12 15:23 發表
fan fan and 超級魚
多谢!
女女一晚乖,一晚扭计。我暂时和BB女睡一间房,免得夜里BB女喊和我要喂BB女而吵醒老公。老公从早忙到晚。要照顾老大,老二,还有照顾两老(我父母)。又要煲坐月食的给我。
老二需是有cp症,她是感觉到Da ...

ndw
加油, 加油, 支持妳!!  見妳有三位千金真好, 其實我都好想有個囡囡架....

超級魚
新工人ok嘛?! 希望妳可以鬆一口氣啦...
公司隻鑊最後老闆要用錢解決囉....我諗唔會炒魷掛...hehee

朗朗其實心水好清, 好多野都明白, 我都鄧你安慰..
好似我阿b咁, 有時我同佢玩, 同佢傾計, 佢好似眼定定咁笑, 雖然我唔肯定佢係咪見到我同明白我,  不過我見到佢笑, 我都已經好開心....  

阿b終於排到早期訓練喇, 係灣仔摩利臣山, 先要去見姑娘做評估, 大約7月份就可以開始.
我想問妳當時朗朗返早期訓練d情況係點?  一星期返幾多次? 係咪妳自己同佢返?

我依家好頭痕, d時間應該點安排至好...

fan fan

原文章由 超級魚 於 08-6-17 11:41 發表

我個新工人終於到佐啦, 感謝主呢! 朗朗腳傷已經好了, 生活又開始無咁忙碌.......

最近朗朗到中九龍評估中心見佐ST, 佢地發現朗朗可以用眼睛望答案。例如: 當我問他要不要食粥粥, 佢會望住張A4紙上一 ...

FAN FAN,

新工人好好, 而家佢可以幫朗朗沖涼同換傷口, 佢好鍚哥哥, 昨晚佢同我講, 朗朗食佐訓覺藥後, 佢可以抱佢, 等佢訓, 朗朗訓佐後, 佢執完屋先訓, 朝早5:00幾就起身拖地, 好勤力, 感謝主。

朗朗之前去早期訓練, 好密架。PT, OT, ST, 幼兒導師, 每樣一個鐘, 所以頭3年我無做野, 日日帶佢做訓練, 朗朗因為身體差, 唔可以做完PT之後即刻做OT, 佢會好累, 所以要分開唔同日子, 每個星期一個鐘, 係最密的訓練。好忙架....我都好明D時間唔知點分配.....

而家公司做野點呀?天x未?

超級魚

原文章由 fan-fan 於 08-6-20 13:08 發表
ndw
加油, 加油, 支持妳!!  見妳有三位千金真好, 其實我都好想有個囡囡架....

超級魚
新工人ok嘛?! 希望妳可以鬆一口氣啦...
公司隻鑊最後老闆要用錢解決囉....我諗唔會炒魷掛...hehee

朗朗其實心水好清, 好多野都 ...

超級魚,

我上司真係好好, 好體諒我, 其實我每星期平均都已經要請1-2日假, 自已有時身體唔好又要睇醫生, 比著其他公司, 我諗一早俾人炒左九年啦....

不過如果阿b遲d返早期訓練, 我諗佢都會好似朗朗咁, 每星期要返幾天, 咁我可能真係要quit左份工, 我依家都好頭痕, 又供樓, 又工人, 又供保險, 身邊又冇親戚可以幫到手....

我個工人佢真係好錫阿b, 照顧得佢好好, 如果我唔用佢, 自己湊返阿仔, 我真係好驚自己一個搞唔掂

尋日阿b抽筋發得密左好多, 成日唔肯食野, 都唔知仲咩事, 下午會帶返佢去睇腦科醫生.....

今朝同上司請假時, 真係好難為情

fan fan

原文章由 超級魚 於 08-6-20 16:50 發表
FAN FAN,

新工人好好, 而家佢可以幫朗朗沖涼同換傷口, 佢好鍚哥哥, 昨晚佢同我講, 朗朗食佐訓覺藥後, 佢可以抱佢, 等佢訓, 朗朗訓佐後, 佢執完屋先訓, 朝早5:00幾就起身拖地, 好勤力, 感謝主。

朗朗之前去早期訓練 ...

FAN FAN,

我深深明白要係工作同假期上不停拉鋸係好心煩, 我D假期係要跟學校放, 所以平時攞假, 要攞NOPAY....你上司真係唔錯。

BB見完腦科醫生, 情況如何?

我個新工人好好, 雖然做佐1個禮拜, 但係己經可以幫朗朗沖涼同送佢返學放學, 好肯做野.....感恩啦....

超級魚

原文章由 fan-fan 於 08-6-23 11:24 發表
超級魚,

我上司真係好好, 好體諒我, 其實我每星期平均都已經要請1-2日假, 自已有時身體唔好又要睇醫生, 比著其他公司, 我諗一早俾人炒左九年啦....

不過如果阿b遲d返早期訓練, 我諗佢都會好似朗朗咁, 每星期要返幾 ...

超級魚
你无做3年,一样能找到老本行,真是主恩够用。我的行业一唔做一年半载,再入本行的机会很微。
新工人能帮大忙,我也为这好事感恩。
FanFan
我希望你的时间分配的情形会“船到桥头自然直”,“山穷水尽疑无路,柳暗花明又一村。”啦。

我女女看了PT,OT,ST快2年了。情形也好似超級魚咁,“成日”要带女女出去。我老公quit左他的大学教职也近2年了。我家冇请工人,身邊又冇親戚可以幫到手。 这两年来,就靠我老公带女女出出入入,又做埋“阿四”(工人)。 他用他的爱心照顾我们一家。

唉!! 遊擊戰又開始喇, 阿b週五因為氣管炎入左醫院, 醫生話佢右下邊肺有小部份開始有感染...

醫院係九龍區, 我住香港區, 日日騰黎騰去, 好眼訓呀....

遲d再傾啦, 大家保重!!

fan fan

原文章由 ndw 於 08-6-27 15:07 發表
超級魚
你无做3年,一样能找到老本行,真是主恩够用。我的行业一唔做一年半载,再入本行的机会很微。
新工人能帮大忙,我也为这好事感恩。
FanFan
我希望你的时间分配的情形会“船到桥头自然直”,“山穷水尽疑无路,柳暗花明又 ...

FAN FAN,

BB點? 好番未?

NDW,
New born bb好嗎?

超級魚

原文章由 fan-fan 於 08-6-30 00:15 發表
唉!! 遊擊戰又開始喇, 阿b週五因為氣管炎入左醫院, 醫生話佢右下邊肺有小部份開始有感染...

醫院係九龍區, 我住香港區, 日日騰黎騰去, 好眼訓呀....

遲d再傾啦, 大家保重!!

fan fan

...

new born BB 好似人地讲0既百日啰0甘。每晚从7点到10点,要我不停喂同埋抱。  我也感谢神,唔似大女当时,从晚上9点到12点。 过阵时仲辛苦。但是辛苦中满有JOY。 我仲剩一个星期就要0番工,每日都有喊过, 真系唔舍得离开女儿们。我从未享受过唔使打工而自己全心全意一手一脚,一屎片一廖片0甘从女女出世直接喂养到一岁。 一想到很可能以后都无机会就喊。  我好羡慕有妈妈能有这条件留系屋企0抽仔。 我都唔知有无小小人地讲0既所谓产后忧郁症呢。照计无0甘迟先来0卦

FanFan,
加油阿! “兵来将挡,水来土淹”啦。唔好给自己0甘大压力啊。

超級魚 & ndw

bb出左院喇 住左6天.... so far 依家都ok !!  其實今次都好彩, 醫生好有經驗, 好快就斷到症, 因為阿b症狀唔係好明顯, 如果遲左先發現就麻煩....

尋日帶左阿b去早期訓練中心做評估, 希望可以月底正式開始訓練, 依家都未知返幾多日....
不過尋日d姑娘話阿b體能差, 我一聽完成個down晒, d眼淚係咁飛晒出黎, 真係失禮!!

我呢排都好忙, 搞緊賣樓搬屋....

ndw, 加油,  bb知道媽咪辛苦, 會乖乖聽話!!

FanFan
请唔好将d姑娘話阿b體能差0既話放系心度。你要考虑到阿b刚刚大病好番出院,当然会系d姑娘面前表现比平时不一样。我地d阿b,阿女是特别儿童。或者只是有development delay. 比上不足,比下有馀就是啦。只要我地d阿b,阿女自己同自己比慢慢有进步,我地就好开心和有希望。我常常提醒自己要focus on阿女的好的一面。记得有一次,有一P.T. said,"She may need a wheel chair later in her life." We were hurt by this statement. How would he know.  Her doctor said some children start walk at the age of 9, some at the age of 5. 賣樓搬屋, I can relate to your experience and understand how much of stress it would be.  I wish you the best.
n.d.w.

My new born is different from my 2nd one when she was a new born. This 3rd one is very active with a very strong head support. 四肢都动,连10只手指和10只脚指都有动。一出世就眼睛睁得大大地周围望。

前文讲到好羡慕有妈妈能留系屋企0抽仔。我唔系羡慕做“少奶奶”我意思是:就算我可以有工人帮忙做家务和0抽仔而我又同时可以留在家,我也要自己来0抽仔而唔花时间去娱乐。我想能亲眼看到我的baby第一次翻身的时刻,第一次坐的时刻,第一次站的时刻,踏出第一步的时刻,这等等的一去不复返的时光。
不过无论现实如何,我总相信神安排我站在现在的岗位上一定有他更好的美意在。
n.d.w.

fan fan,bb出院了真係好, 我搬過2次屋, 所以好明白搬屋d辛苦吏....

ndw,
BB反應好, 真係感恩, 雖然辛苦, 但時間好快過, 係咪, 你的日子如何, 你的力量也必如何.......

上星期六, 朗朗畢業禮, 我好感動....當中一節, 是朗朗送禮物給我, 我的眼淚不停不停的流.....好似6年來的辛酸一下子湧出來.....但朗朗終於畢業了, 要上另一間學校, 又要重新適應另一階段.....好矛盾

超級魚

原文章由 ndw 於 08-7-12 14:56 發表
My new born is different from my 2nd one when she was a new born. This 3rd one is very active with a very strong head support. 四肢都动,连10只手指和10只脚指都有动。一出世就眼睛睁得大大地周围望。

前文 ...

超級魚
恭喜朗朗毕业,迈向人生另一皆段。朗朗真乖。读到你道:“...我的眼淚不停不停的流.....好似6年來的辛酸一下子湧出來.....”, 我的眼淚也一样地在流。想到我女女N.W.在今年年底也从特殊教育中心毕业,踏入另一个教育系统。也有很多的事要make decision。有很多事要预备。我都唔想去想,去做。我干脆放弃完全留给我老公去想,去做。唔想加任何议建。

fan fan, ndw,

唉, 我個工人剛剛先係6月簽約, 享受唔到政府派的"工人免稅糖", 好慘, 真係一場歡喜一場空, 生活己經夠艱苦, 仲要受埋呢d打擊, 好激氣。
超級魚

原文章由 ndw 於 08-7-20 12:53 發表
超級魚
恭喜朗朗毕业,迈向人生另一皆段。朗朗真乖。读到你道:“...我的眼淚不停不停的流.....好似6年來的辛酸一下子湧出來.....”, 我的眼淚也一样地在流。想到我女女N.W.在今年年底也从特殊教育中心毕业,踏入另一个教育 ...
‹ 上一主題|下一主題