用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

回復 文仔媽 的帖子

呢o的題目冇答得啱定錯, 我諗小朋友答得恰如其份, 再加足夠解釋已經ok. 答題離不開why, when, who, what, how. 你試下先問下小朋友佢會點答. 然後用我講既要訣試下enrich個答案.

回復 文仔媽 的帖子

課外活動%一般唔係佔好多, 最緊要都係成績同面試表現. 如果武術仍然有參加而又有獎項, 放入portfolio都冇壞. 小朋友成績好, 可以選擇一o的成績比重大既學校作自行, 起碼interview機會大o的.

Khmama,
請問沙田崇真, 培英, 呂明才, 如自選2間, 不知選那2間較好? 那間中學較較催谷? 那間學生學習時較開心? 希望選學習較開心.
請指教, 謝謝.

Khmama,
小兒心儀的中學在荃灣,但在深水埗上小學,請問升中選校,在第一階段自行分配學位時,如何知道小兒跨區報讀是否有Banding優勢?
例如所屬小學在深水埗是Band1,學生的成績亦屬Band1,學生選擇荃灣的中學時,會不會沒有競爭優勢?
又例如:荃灣區內的Band1中學學額,與荃灣區內小學Band1學生的人數比例,會不會出現供過於求,還是求過於供,請賜教.

Khmama,
你好!我剛搬到深水埗區居,但小兒現就讀天水圍官小讀6年級成績屬Band1學生,請問如報讀深水埗區中學應該如何選擇學校?請賜教!

回復 文仔媽 的帖子

沙崇比較適合, 因為成績佔50%, 面試35%, 課外活動只係佔10%, 操行佔5%.

回復 samuelsixleung 的帖子

深水埗男仔多數報銘賢同長天. 你小朋友屬band1頭中定尾? 你亦可以考慮九龍城區或油尖旺區既英中.

MaxMara 發表於 12-11-28 12:24
Khmama,
小兒心儀的中學在荃灣,但在深水埗上小學,請問升中選校,在第一階段自行分配學位時,如何知道小兒跨區 ...

除咗教育局,  唔會有人知道某學生由一個區轉去第二區有冇優勢, 如果純粹以整區band1學額分佈去比較, 深水埗係比荃灣強o的. 假設來年減派, 深水埗競爭band1英中既比率會低過荃灣區, 所以深水埗會較為有利.

lam.mammy 發表於 12-11-14 10:22
Khmama,
請問沙田崇真, 培英, 呂明才, 如自選2間, 不知選那2間較好? 那間中學較較催谷? 那間學生學習時較 ...

你可以去中學交流睇下o的討論, 感覺上呢3間都唔谷, o的學生讀得幾開心. 你可以試下沙崇同培英.

我個女在九龍城這一區,佢成績不是很好,屬BAND2尾.佢不是能讀書個種小朋友,只是愛好音樂同繪畫,而且有小小表演才能.我想找一間合適她的中學,能介紹一下嗎?

回復 khmama 的帖子

謝謝khmama.
另外,想請教,自行分配,報油尖旺,男孩子,成績全級三十名以內,報伊利莎伯或九龍華仁,機會如何?請賜教.

回復 LLY1103 的帖子

你囡囡善長邊樣樂器?

MaxMara 發表於 12-12-7 22:33

謝謝khmama.

如果你係SFA, 上年有21個九華, 6個喇沙, 5個男拔, 3個SPCC. 30名內要考入九華同QE當然好大機會.

謝謝你的意見,小兒就讀的是MFS小學部,有自己的聯繫中學,不過,想見識一下其他中學.

khmama,
想請問每個band是否一定是佔1/3, 是全港計定係每區計。
另外, 3次呈分試的總級名次是否=第一次+第二次+第三次呈分試的級名次/3,
之後再將這個總級名次對應上年師兄姐的總級名次, 從而得出學生大概的banding作為參考。

佢小提琴五級,准備考七級.

khmama,

請問你對於聖言中學(觀塘區)的評價?
小兒小學是油尖旺區,級名次15-20/170,只有數學較突出,自行有機會嗎?
小兒不是自動讀書的人,如與九華比較,那間較合適?
‹ 上一主題|下一主題