用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中文補習升中五
發新帖回覆
go

中文補習升中五 [複製鏈接]

請問有冇中文補習老師介紹?prefer 私補。因阿女中文底唔太好,屬於勤力型,只會背範文重點和狂操paper , 但佢話佢唔太理解同覺得好多嘢背,用呢個模式讀落去都頂唔順,無理由背16(計埋詩同詞)篇範文所有野仲要兼顧其他elective。所以主力想搵有料有自己一套skill嘅老師去操阿囡中文skill? 例如想搵中文補習老師可以分析到dse中文出題方式(考評局思路)eg: 範文用咩方式讀,背咩重點已經可以或考評局通常點出,閱讀part 可能教作答LQ skill, 或有冇特定框格去作答等等,而作文可能死操一種文體係阿囡比較擅長(議論文)。總括來講就係想搵教中文考試技巧嘅老師只aim 4/5, 如果係上述情況比較適合補大型補習名師or私補?thx
   0    0    0    0

Fanny11203 發表於 24-5-7 09:54
請問有冇中文補習老師介紹?prefer 私補。因阿女中文底唔太好,屬於勤力型,只會背範文重點和狂操paper ,  ...

想要答題skill就去補習社! 私補唔係冇, 要試要夾。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

有冇邊個老師介紹?

Fanny11203 發表於 24-5-7 14:05
回覆 gracelam 的帖子

有冇邊個老師介紹?

呢度好多人推介YY Lam……… 你自己試吓啦!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我囝嚟緊升中五,又係中文弱,其實自小學都有補中文,有單對單、有小組,比我感覺補習老師極大部分也是比篇閱讀理解你做,半小時後開始講吓題目,咁就完。
我都和你一樣有意思揾私補,但是真係好講彩數,我想找一個真係是針對到DSE的,可以教到多啲技巧性的,並不是是但掉一篇閱讀理解比你坐低慢慢做的。

我都想搵中文私補,目標只係3咋

發表於 7 天前 |只看該作者
Fanny11203 發表於 24-5-7 09:54
請問有冇中文補習老師介紹?prefer 私補。因阿女中文底唔太好,屬於勤力型,只會背範文重點和狂操paper ,  ...

呀細女係私補,而大女係名師補。個人覺得私補係好好多,跟得好貼。但大前題呀女係要花工夫,例如補習老師叫佢作文,佢一定要比心機揾料,做功課要認真,咁師補老師先可以改返弱點。我讚成私補。呀女以前補習老師係無論技巧,留意點,審題都解得好消楚,怎樣寫會解題等等,我估大型補習未必可以做到。
:-D :-?

發表於 3 天前 |只看該作者
回覆 csbaik 的帖子

請問可否介紹你个私補中文老師? 仔仔又係中文差

發表於 3 天前 |只看該作者
ETMAMI 發表於 24-5-29 11:09
回覆 csbaik 的帖子

請問可否介紹你个私補中文老師? 仔仔又係中文差

冇啦,我中文老師上年大學畢業,佢有正職,边树得閒幫人私補,好感恩,佢跟足呀女四年,跟到呀女畢業,先整收山
:-D :-?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊