用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真光vs聖心vs聖士提反女vs聖保祿
樓主: Crystalllyy
go

真光vs聖心vs聖士提反女vs聖保祿   [複製鏈接]

回覆 kitshek 的帖子

睇想唔想俾學費 XD 四間都好學校~
識人讀SPK但一直震騰騰怕升唔返,話升小標準唔透明所以唔安心…
而學術淺所以要外補自谷又要上面試班又要興趣班做back up
佢話佢同學既家長好多都係咁~

唔知坑真同聖心會否透明d?

CamilleLily 發表於 23-1-9 17:54
回覆 快樂火雞 的帖子

唔清楚以前,但剛剛自行朋友20分自行入左好開心。可能佢好彩?
包升講緊聖私基本可以包底。

CamilleLily 發表於 23-1-9 18:02

睇想唔想俾學費 XD 四間都好學校~

係,SPK升小真係好唔透明,而學校嘅作風就係家長唔可以Challenge校方,所以家長連問多句升小標準都唔敢。

聖幼絕大部分都上到聖私,就算第一輪唔收,而去到最後無其他好學校Offer,聖津同聖私扣門多數都會收返。

坑幼上坑真基本上都收晒,因為小學班數多。

kitshek 發表於 23-1-9 20:15
係,SPK升小真係好唔透明,而學校嘅作風就係家長唔可以Challenge校方,所以家長連問多句升小標準都唔敢。
...
Yes,升小唔錯,但我個人就唔鐘意聖心同坑小升中無保障,要谷到頭5,6成先有得升。我覺得玩升中仲辛苦過玩升小,我只想安安樂樂甘升中,我英中就收貨,唔使好勁

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-9 21:57
Yes,升小唔錯,但我個人就唔鐘意聖心同坑小升中無保障,要谷到頭5,6成先有得升。我覺得玩升中仲辛苦過玩 ...

聖私78個畢業生,有76個入到B1名校,講緊唔入聖心嗰啲係去英華、聖士提反女、瑪利曼,睇完數據仲唔放心?

聖私升中統計: https://www.shcsps.edu.hk/CP/pG/39/45/76

家家有求,有人求光環,有人求男女校,有人追求語境,有人要100%收晒先安心。而我個人比較樂觀,收返70%都收貨,不少女校都係咁(如GH),最緊要清楚玩法manage到expectation就OK。跟龍/直屬前提當然係間中學自己心儀既就得。

聖私係好學校,個人極鍾意佢返半日!純個人感覺外校生考入唔算太難,如升小時想有心再考應該都有機。

4間選邊間就視乎視乎邊間小學(以至中學如想考慮遠d)啦

kitshek 發表於 23-1-9 20:15
...

從幾個家長口中描述感覺SPK升小會傾向揀乖同聽話既小朋友。
SPK好重視品行,平時小朋友唔守規矩、成日坐唔定企唔定老師都會同家長反晒。同埋語境同學術都弱,要靠家長幫手

kitshek 發表於 23-1-10 08:41

聖私78個畢業生,有76個入到B1名校,講緊唔入聖心嗰啲係去 ...
但見有人分享話佢入聖提女,英華個d 係派位派入去,自行考個d 甘年無一個考到,唔知真唔真。

CamilleLily 發表於 23-1-10 11:27

家家有求,有人求光環,有人求男女校,有人追求語境,有人要100%收晒先安心。而我個 ...
對,家家有求,我反而唔鐘意會半日,因為星期六都要返埋。無錯,睇長遠d ,睇下鐘意邊間中學,如果中學唔岩,我會小學轉讀其他,睇下其他龍。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-10 12:24
但見有人分享話佢入聖提女,英華個d 係派位派入去,自行考個d 甘年無一個考到,唔知真唔真。 ...

英華完全學術,無直屬小學,學校目標係盡收港九各小學嘅頭幾名,因此唔會特別有邊間學校特別多人入到英華。

而且講到聖心呢啲級數嘅學校,有傳統、有歷史,學生有歸屬感,叻嘅學生都多數直上中學部,唔一定考外面啲學校。

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

最初都係咁諗怕要返星期六,後來家長分享係長短週同唔係次次返,所以覺得吸引~以前年代小學半日慣,覺得放學可返屋企食飯有時間睇卡通片好開心

CamilleLily 發表於 23-1-10 12:44

最初都係咁諗怕要返星期六,後來家長分享係長短週同唔係次次返,所以覺得吸引 ...
因我屋企又唔近聖心,要搭校車,我仲要1個湊2個,得半日覺得太麻煩。所以放了,哈哈,全日岩我黎種想有d me time 的媽媽。全職湊左6年都攰啦。。哈哈哈,等左幾耐可以返全日。

分享一件趣事 幾年前同小朋友去in SPK 家長在課室門外等, 由於太緊張, 就站著倚在欄杆看風景. 有老師/職員行上前, 說: 家長你可以坐下, 當時未意識到有問題, 於是順口回應 不用了謝謝 然後個職員好堅定咁說: 家長, 唔該你坐低.  後來有另一位家長又係等緊, 問職員邊度洗手間, 職員同樣好堅定咁答, 家長唔該你坐下, 面試好快, 陣間接咗小朋友才去洗手間...
當時心諗.... 小朋友要聽話, 做家長的都要聽話....
至於最近的情況係咪仲係咁就唔知了...

回返正題, 呢幾間傳統女校, 排除學費的話, 有得揀個人會揀SPK ... 有大食大....

f00130 發表於 23-1-11 12:12
分享一件趣事 幾年前同小朋友去in SPK 家長在課室門外等, 由於太緊張, 就站著倚在欄杆看風景. 有老師/職員 ...

呢兩年面試佢哋都安排咗問卷要家長寫,無得再周圍望。

小驚 發表於 23-1-11 14:42
呢兩年面試佢哋都安排咗問卷要家長寫,無得再周圍望。
...
重點係家長永遠未填完, d 小朋友就出哂黎😂。有無5分鐘。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-11 14:55
重點係家長永遠未填完, d 小朋友就出哂黎😂。有無5分鐘。

你明白的~ 重點從來不是問卷

小驚 發表於 23-1-11 22:47
你明白的~ 重點從來不是問卷

但我感覺佢又唔似太睇屋企背景。不過我真係唔知入去個3-5分做過咩,阿囡講唔返出黎,真係好神秘的學校。我由幼稚園到中學都摸唔透

雖然面試時間短,但不得不佩服老師揀人眼光,開學第一日觀課,個個學生坐得定又專注、跟足老師指示、答問題又醒目

想問下樓主有決定未?定等埋下星期spk result先決定呢?

binnie 發表於 23-2-15 19:59
想問下樓主有決定未?定等埋下星期spk result先決定呢?

係啊(emoji)等到頸都長
‹ 上一主題|下一主題