用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正小學幼稚園 VS 民生書院幼稚園 (result 6:3) ...
樓主: yiuyau
go

培正小學幼稚園 VS 民生書院幼稚園 (result 6:3) [複製鏈接]

原帖由 giant_japan 於 10-4-8 13:04 發表
請問培正及民生幼稚園幾錢學費?可否申請學卷? 謝

有學卷 扣左之後 7xx 至 8xx
不過小學要比學費

請問培正升中派位成績如何?

原帖由 游泳寶寶 於 10-4-8 13:17 發表
請問培正升中派位成績如何?

培小未升培中既多囉

醒目開學勳章

原帖由 NICOLE123 於 10-4-8 13:10 發表

原因就係唔方便係度講囉

可否PM咩原因話我聽嗎? Thanks

Can you pm the reasons to me?  I am thinking of letting my girl study in MS for K1.  Thanks!!

原帖由 NICOLE123 於 10-4-8 13:10 發表

原因就係唔方便係度講囉

原帖由 NICOLE123 於 10-4-8 12:56 發表

有一個e生朋友2個小朋友係pc
佢講 祟真比民生好.因為民生只係中學ok
小學同幼稚園都好一般
咁佢2個小朋友都係pc 一定係講pc 好

另一個朋友之前參加左一個小朋友既生日會(有成100人既生日會)
當中一半以上係民生學 ...

Can u tell me the details about MS? Pls PM me!

原帖由 sansan2008 於 10-4-8 14:00 發表
Can you pm the reasons to me?  I am thinking of letting my girl study in MS for K1.  Thanks!!

其實你叫我點講.係度講就係講人家學校/家長既壞話
而且每個人心中把尺去量度都唔同既事情. 我眼中覺得唔好既事可能人家覺得無問題

打個比喻小朋友生日會搶野食搶禮物.在某d家長眼中係無問題.小朋友係咁架啦 ! 家長可以覺得黎得緊係要拎番應得既野.無問題.

其實學校好唔好係其次最重要係父母既教導同父母既尺
點去量度間學校同對子女既要求係咩.

就呢個topic而論 如果培正 同民生我個人會要培正
我係一個重視品德多過學術成就既家長.我把尺唔同你地心中既尺.

以上只係個人意見.不喜勿插

醒目開學勳章

明白你講乜啦,咁可能個d家長家教都有問題喎。

人各有志。
而且小朋友成長有好多因素影響架!好好的學校也有壞學生,好差的學校也有好學生。
我地做家長的現在只有盡量搵間適合自己和小朋友的學校呢!家教都好重要。
何謂好學校?何謂差學校?我覺得只有適合和不適合呢!

原帖由 BBG1 於 10-4-10 13:46 發表
人各有志。
而且小朋友成長有好多因素影響架!好好的學校也有壞學生,好差的學校也有好學生。
我地做家長的現在只有盡量搵間適合自己和小朋友的學校呢!家教都好重要。
何謂好學校?何謂差學校?我覺得只有適合和不適合呢! ...
好認同你的論點,眼見有部分家長竟將所有責任推比學校,眞是可悲。其實兩間都係好學校,而我今年就幫個細仔選擇後者。

十分認同﹐如果家長本身品德有問題﹐比你小朋友入到任何名校都無用 。

Totally agree!

人各有志。

............

人各有志。

完全同意呀!
我都同意父母既家教比學校既教育重要!
而且什麼是合適不合適都係出自家長心中的一把尺
問人a好定b 好
總有唔同既見解
最緊要係懂得自己分析

都有讀緊培正既朋友同我講其實民生比培正好
所以自己分析再決定.而且人人家庭情況都唔同.可以比多小朋友既資源都唔同.

其實我都去
過一個類似咁既生日會, 又係好多民生學生的, 不過, 人地d家長同小朋友都好nice&好有禮貌!! 又無你所講既情形喎! 如果比個主人家見到呢個post, 你個fd咁同你講, 仲要批評埋人地的嘉賓, 佢一定好唔開
心.......如果你個fan在自己個仔面前說人壞話,小朋友有樣學樣,就唔係咁好....

好奇:你個fan個仔讀邊間學校0架?

原帖由 NICOLE123 於 10-4-8 14:21 發表

其實你叫我點講.係度講就係講人家學校/家長既壞話
而且每個人心中把尺去量度都唔同既事情. 我眼中覺得唔好既事可能人家覺得無問題

打個比喻小朋友生日會搶野食搶禮物.在某d家長眼中係無問題.小朋友係咁架啦 ! 家 ...

醒目開學勳章 王國長老

各位,
如欲想進一步了解心儀的幼稚園資料, 歡迎到幼稚園一覽作查詢.

培正小學 (幼稚園) 討論區:
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=425

民生書院(幼稚園) 討論區:
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=435

溫馨提示: 各位留言討論 如非親眼所見請不要作出不實之報導或批判,以免影響他人聲譽!

版主- JoJo

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

王國長老

其實唔方便講不如索性唔好講,而家咁樣對民生書院唔公平, 再者其他會員都講得好岩, 教育孩子責任在家長身上, 去一個生日會, 見到成年人唔好定係小朋友唔岩呢? 責任真係在學校身上?

係一個值得反思既問題.

其實真係唔好再攞兩間學校作比較, 各人有各人心目中嘅好學校, 呢兩間都係好學校, 做乜要令到兩間學校嘅家長都介意自己嗰間係咪好過人哋嗰間呢?

thank for your useful information

thanks a lot

原帖由 JoJo 於 10-4-12 21:00 發表
各位,
如欲想進一步了解心儀的幼稚園資料, 歡迎到幼稚園一覽作查詢.

培正小學 (幼稚園) 討論區:
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=425

民生書院(幼稚園) 討論區:
http://forum.edu-kingdom.co ...

培正幼稚園校服 (女)

夏天裙 23碼 x 3 (90 % 新)
           24 碼 x 1 (全新)
冬天裙 24 碼 x 2 (80 % 新)

全部 $100 , 奧運站交收.  有意請pm.
‹ 上一主題|下一主題