用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兒童無限學校(3-6yrs班
樓主: bulo
go

兒童無限學校(3-6yrs班 [複製鏈接]

因為先前上過一位幾多人識既sir 既講座, 佢話佢仔幼稚園讀d 鬼仔個類活動教學學校, 似international school, 當時佢無講話係咪蒙特梭利, 佢話問個仔返學學左咩, 個仔話唔知呀, 玩羅, 之後佢個仔升上聖士堤反, 都讀得好好

佢話因為呢類學校主要train up佢個mind, 自信, 同學習既主動, 適應能力強左, 咁當然要加埋屋企既教育同睇法, 所以轉左返傳統學校都無乜大問題喎, 佢提過如想搵平民版既呢類學校, 就有救世軍

當然我完全無諗過個女要上聖士堤反呢類咁勁既學校, 不過我諗有呢類既人版做左開頭, 所以我對montessori都有d信心

同埋我唔想個女第時係高分低能既人, 情願佢係中分但高能

我阿女由18個月讀到2歲10個月,TRY過其他幼稚園,佢超唔LIKE.CRY住同我講一定要返呢間.佢真係返得好開心.一個CIRCLE TIME,老師拎一盤水出來,已經學識"水"係無色無味. 跟住拎多兩塊榭葉,一塊綠,一塊黃 (學左COLOR), 跟住教佢埋,綠色的葉=有水有生命, 黃色=無水/無生命. 放塊兩片葉係水上面,學識咩叫浮, 老師加多兩塊石頭, 一大一細. 小朋友學識大/細, 跟住放入水, 學識埋沉.
我老公陪阿女初上堂時見到. 佢地用實物教,小朋友真係學識左. 只係學水, 但同時學識左同水有關的野. 同時學埋英文/國語, 值得值得到

回復 FZMM 的帖子

咁你個囡而家係邊間幼稚園讀?係呀,我方都好鐘意佢地既教學方法,唔係羅住本書同小朋友dry talking,佢地真係用身邊好多既材料黎講解,令小朋友活學活用

有無小朋友只在兒童無限讀2歲班呢(無讀其他幼兒園)?是否讀4天?這個安排可以嗎?可否分享一下?

cw36 發表於 12-3-30 00:24
有無小朋友只在兒童無限讀2歲班呢(無讀其他幼兒園)?是否讀4天?這個安排可以嗎?可否分享一下? ...
2歲班讀4天﹣﹣﹣即wonderful 2班,係pg黎,要求要家長陪住上課,如你時間分配到,返四日都ok

buto, 謝謝你回覆。因為我打算唔俾仔仔讀正規kg的n班,想繼續返多一年wonderful 2。唔知有無mama又係咁呢?

回復 cw36 的帖子

我都係咁打算而家救世軍收左,但我又好想係兒童無限返,所以諗緊點

我仔仔原本仲有半年就響呢間學校畢業,但現在被勸喻轉回主流幼稚園,我當初是從主流幼稚園轉過去的,由k2開始插班......我絕對相信蒙特梭利的方法,只是學校在推行上眼高手低,師資不配合,我有點失望,蒙特梭利的精神不是強調每個孩子不一樣嗎?一句"能力"出不到就沒有責任了......

回復 ballroom 的帖子

請問老師點解有依個提議 (叫你仔仔轉回普通幼稚園) ? 所謂"能力", 是指什麼?

ps.. {"能力"出不到} 依句係Daisy 講 ?

回覆:兒童無限學校(3-6yrs班

請問各位媽咪係吾係先要上8小時家長課程先可報名架?我都想報wonderful two呀,thanks.

kwansara 發表於 12-11-23 11:40
回復 ballroom 的帖子

請問老師點解有依個提議 (叫你仔仔轉回普通幼稚園) ? 所謂"能力", 是指什麼?
她的建議聽來好合理,怕他升小學辛苦追不上,主流幼稚園比較規範,對於不夠主動的小朋友可能是好事!不過,距離下學年半年時間,要小朋友從新適應一個新環境,2月新年及4月復活節假期,他能追得到些什麼??然后暑假后再升小學,不要說小朋友,大人要你這樣也會吃不消!!作為家長,百份百信任學校的方式,亦從沒要求仔仔出類拔萃,可是現在卻要面對這樣的困局!
暑假前還說他進展很好,現在又判了他死刑!!
還要搬數據來分析什麼特別個案!
我只是一個平凡的家長,想仔仔有愉快的童年,不用太大壓力的讀書!!為什麼連這個機會也沒有?

‹ 上一主題|下一主題