用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園vs民生, 大家會喜歡哪間多些?
樓主: KTP
go

根德園vs民生, 大家會喜歡哪間多些? [複製鏈接]

我可否借個位問下意見,我仔仔於LH返PN.
好開心又學到野,學校對家長的支援也很好,
但若果真的有幸民生收,是否應幫他轉校呢?
有沒過來人可給點意見。
好矛盾,見隔鄰小一那邊真是戰況激烈,
阿仔又是慢熱形,真是擔心三年後全軍復沒呀!

我會揀民生。雖然話只有80%升番上民小,但總比外來生好。其實只要上堂乖乖地,又識哂老師教嘅嘢,都應該好大機會收番。進可攻退可守。比起冇小學,backup 嘅幼稚園隱陣得多。

JC_mami 發表於 12-11-20 12:26
我可否借個位問下意見,我仔仔於LH返PN.
好開心又學到野,學校對家長的支援也很好,
但若果真的有幸民生收 ...
今年K1,有好多LH家長選擇了民生,原因係一鳥在這手,勝過百鳥在林。

今年民幼係13班k1....但得6班小一.... 大約1/3機會升不回...

但仲叫有2/3機會....

13班k1....但得6班小一..., 好難入....

immama 發表於 12-11-20 11:51
但民生收8x%好似係指小學位計,見另一個post 話用幼稚園位計,係around 60% 幼稚園生會上小學,好似蘇浙咁 ...

其實,民生是以小學學額既85%收番民幼, 這是2012-2013年度K1入學講既指引, 即是現時民小大約只有240個位, 但校方說現在仍然檢討中, 仍未落實會否加班/加學額。但2012-2013年度, 民幼因轉了無學券, 開了12班K1, 即收了360個小朋友, 如果到時民小真的不加開學額, 即係話: 240中的85%是204個學位留比民幼, 亦即係360民幼生中只有56.67%能直升上民小喇~~~

至於, 要考好的直資/私小, 個人認為讀MS/KV 其實並不是分別太大, 因為真正考得好的小學, 大部分既家長也是在課餘後不斷在外面自己補習, 不論是讀MS/ KV, 其實都有考到好好既小學, 我眼見的都是靠家長有多額外的補足, 多於只靠KG的培訓, 這只是個人見解, 不喜勿插!

CHIHIMNAM  absolutely right, I know some of my daughter's classmates which can get the famous school acceptance, their parents have done so much preparation since K2.  發表於 12-11-20 14:36

KTP 發表於 12-11-20 14:19
13班k1....但得6班小一..., 好難入....
不是13班, 是12班K1, 因K1是沒有I班的, am class: A-F, pm class: G,H, J,K,L,M, K1係30人一班。
而民小6班小學, 好似係40人一班架! (有錯請更正!)

回覆:根德園vs民生, 大家會喜歡哪間多些?

學校網頁有學生班相,小一每班大約36-38人

而K3生有304人,37*6*0.85/304,around 60%,唔知啱唔啱

回覆:根德園vs民生, 大家會喜歡哪間多些

我仔仔上年有幸有民生及kv的offer,最終選了民生,同埋其實小學收生係話不少於85%位留俾民幼,即是85%-100%都有可能

引用:學校網頁有學生班相,小一每班大約36-38人 +

原帖由 immama 於 12-11-20 發表
學校網頁有學生班相,小一每班大約36-38人
我姪仔今年讀民小一年級,佢果班有40人

原來係不少於85%,因為學校網首就咁寫85%

回覆:JoSon0709 的帖子

如果,係真,真係好慘喎!

引用:Quote:KTP+發表於+12-11-20+10:29+大家喜歡

原帖由 JoSon0709 於 12-11-20 發表
但係我FB家長上年讀KV考小一直資,私立全軍覆沒,最終等派位。
如果係真,真係好慘喎!

引用:Quote:原帖由+JoSon0709+於+12-11-20+發表

原帖由 jlglkl 於 12-11-20 發表
如果係真,真係好慘喎!
唔係嘛?親戚話kv 出黎好多小學收,而創x就無咩小學收

只要不是考第尾嗰幾個,民小都會收返??

我個小朋友上年有LH同民生offer,最後選了民生,民生有中小學backup,好似安全D。

immama 發表於 12-11-20 12:10
再空談假設性問題作分析,如果K1 repeat轉大仔,KV入民生好,定民生入KV好? 到時在民幼是大B,升民小會否易 ...

我都遇到同樣問題...

‹ 上一主題|下一主題