用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小一的課程真係咁深GA咩??
樓主: wballp
go

小一的課程真係咁深GA咩?? [複製鏈接]

唔好話小一深,我校K3學today is…/yesterday was…

dannyyau302 發表於 12-11-23 12:42
你未遇到超谷學校啫,講您知嚇壞人

你講幼稚園定小學?

waiting046 發表於 12-11-23 02:49
好多剛升小一的小朋友都唔識睇同寫字... 唔好話英文連中文都唔識...
有D上到小一識順序唸出A-Z就以為好叻, ...

我講呢D例子只是由happy 幼稚園升讀一般程度幼稚園的小朋友.
我就係遇過一D媽媽, 佢話自己的仔女讀幼稚園時乜都識, 仲識好多字, 但上到小一連題目都解唔到, 咁點做功課? 咪就係屋企人一題一題讀畀個小朋友聽先至識做囉! 老實講幼稚園果D唸口簧, 有幾多係明白個意思.
好似小女2歲時已識唸十首唐詩, 懂得分Aa-Zz... 都唔代表佢明白同懂得應用!
我強調唔係小一程度深, 只係同幼稚園所做的差距太大. 冇話讀邊間幼稚園好, 只要做父母都幫手教就得.

回復 wballp 的帖子

You can go to 小一選校 in EK to feel the challenge of P.1 interview and the difficulty of the questions / tasks that a K2/K3 student would be asked to do.

引用:Quote:dannyyau302+發表於+12-11-23+12:42+

原帖由 waiting046 於 12-11-23 發表
你講幼稚園定小學?
小學啦! 慘痛經驗陸續有黎。
學校實行普中,功課7-8樣梗咗。還有每天網上功課,欠交每一項都要落薄,滿十次記缺點。今个星期連默6次中文,難在範圍廣闊,要溫5頁書。還要中間插入英默及數學測驗。聽其他家長說,在此校定合格分數偏高,90分以上為合格。放學仍要參與管弦樂,怕怕喔!€

waiting046  好平常~  發表於 12-11-24 19:53

No pain no gain.

太可怕啦!
‹ 上一主題|下一主題