用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 齊齊來暢所欲言
go

齊齊來暢所欲言 [複製鏈接]

醒目開學勳章

<<北角救世軍育嬰院暨幼兒園>>齊齊來暢所欲言

HI, 樂熙媽媽, 沛希媽媽, 穎芝媽媽 &
各位<<北角救世軍育嬰院暨幼兒園>>的家長,

好開心"親子王國"終於有個"談幼兒園"的專題了, 齊齊來暢所欲言吧!!!!!

冰冰 (臻臻媽媽) :

Re: <<北角救世軍育嬰院暨幼兒園>>齊齊來暢所欲言

hello wpwong, 我黎報到先

原來你份工係返晏, 咁你夜晚返到屋企, 咪同bb玩得好少時間, 你仔仔早唔早訓架?

Hi wpwong

穎芝媽媽報到

anna, 我同先生傾過關於24/12件事啦, 原來果日只係得嬰園4個先生係度, 咁先生話驚會唔夠先生照顧d唔可以去運動會ge小朋友, 所以佢先問左d有後備親人照顧ge小朋友, 睇下d親人可唔可以盡量幫手照顧, 如果真係人數多的話, 佢地就要再另作安排, 唔係叫芝芝唔好返學, 如果婆婆果日唔得閒湊或都係搵唔到其他人照顧, 咁芝芝係可以留係園到, 不過果日都係要3點前離開咁解

Hi all

I also 報到.  Hei Hei is sick today.  He has serious coughing.  At first, I think it is just a normal case - coughing.  But after seeing doctor, he said he has serious 氣喘, need to take "慮固醇" and cannot go to school.  He has to see doctor again this Wednesday.  I hope he can recover in these few days to join the sports day.

KooKoo, may be I cannot get the $$$ in these few days.  How about you give to my husband on Friday?

Grace Lee

樂熙媽媽, 點解會咁架? 星期六個日佢都好精神架 你同佢圍番條手巾仔係頸度, 等佢冇咁易入到風吹到條氣管, 希望佢快d好番, 可以出去玩同睇燈飾, 星期五我見唔到你先生wor, 不如你pm個a/c #俾我, 等我過數俾你呀.

After X'mas party last sat, he began to cough.  It is not quite serious until last night he cannot sleep.  He is a quite 敏感人, on skin, 氣管, and nose.  I 見慣 his coughing.  Doctor suggests do not have exercise to worse his breathing.  I don't know if he can go to school tomorrow.

:cry:

Pls check PM.
Grace Lee

樂熙媽媽, 睇黎似係氣管敏感, 你最緊要唔好俾佢再吹到風, 如唔用手巾仔, 你有冇d企領衫同佢著, 同埋佢訓時同佢搽d薄荷膏係喉嚨至心口位, 同埋有d乜湯水可以煲d佢飲, 佢呢兩日食左葯, 再休息多1日, 應該會好d, 唔好太擔心

好羨慕呀 我都想做您哋既一份子   
www.bfmoms.com.hk
~哺乳衣、儲奶袋、Baby Sling 揹帶、Baby Pouch 育兒袋~

醒目開學勳章

HI WELCOME ALL!!!!!

沛希媽媽, 臻臻每晚通常9:00p.m.前就寢, 我放工番到屋企通常佢已訓到留晒口水了, 嘻嘻!!!!不過佢每日7:00a.m. 便俾"屎屎怪獸"叫醒, 當然我都會被叫醒, 咁就同佢玩下玩具, 唱下歌仔, 傾下偈, 有時佢會8:00幾再訓多陣, 10:00到就準備著衫出門, 因此每日我都差不多10:30先送到佢番院.

樂熙媽媽, 樂熙佢無事嗎, 希望佢快D好番吧!!!!

呢排天氣轉, 大家一定要加倍小心, 因大人病了, 我地D心肝寶貝就好易被傳染, 尤其早陣子"世衛"都曾說今年流感特別厲害, 你們見美國的流感疫苗幾搶手就知. 可能的話, 最好自己同BB都去搵醫生打番支流感針預防下. 臻臻於10月已打了流感針, 因佢都幾敏感, 好易流鼻水同起痰致咳, 打了後真的好了, 起碼唔會好嚴重, 平時一有鼻水, 之後第二日便會咳同發燒, (TOUCH WOOD.......而家番了成個月嬰院都只係有試過有小小鼻水, 輕微到我沒帶佢去睇醫生同食藥.我星期三便去打, 因我也是一個幾易感冒的人, 星期六因咳同喉嚨痛做了一日"睡公主", 星期日直情出唔到聲, 今日稍為好D(鵝公喉咁), 希望快D好番, 可以同臻臻過第一個X'MAS. 好彩臻臻無比我傳染.

冰冰

醒目開學勳章

HI HIHIMA,

歡迎加入, 你個軒軒同灝灝都係就讀於<<北角救世軍育嬰院暨幼兒園>>嗎???? 係邊班???? 讀得開心嗎???

我臻臻(全名 方顥臻, 04年1月1日於東區醫院出世)是育嬰院中組, 04年12月1日加入, 雖然只係番了無耐, 但見佢日日都很開心, 而且好有進步, 所以我覺得選擇<<北角救世軍育嬰院暨幼兒園>>係明智之舉, 你認同嗎?

冰冰  

Hi 我想問吓<<北角救世軍育嬰院暨幼兒園>>正確位置?
係唔係返全日? 大概幾錢一個月? thanks!!

HinHinMa 寫道:
好羨慕呀 我都想做您哋既一份子   

HinHinMa, 你好耐都冇上黎傾計啦, 軒軒而家讀得開心嗎? 有冇同細佬排呢間呀?

wpwong 寫道:
我臻臻(全名 方顥臻, 04年1月1日於東區醫院出世)是育嬰院中組

冰冰  

wpwong, 咁臻臻咪係元旦bb , 沛希都係東區出世架, 不過係02年2月2日, 佢地個生日日期好易記呀 ~ 呵呵呵 你公司今日有冇得放早呀? 係就可以早d返去陪臻臻玩, 唔使返到去佢就覺覺豬lu

To Tora

北角救世軍育嬰院暨幼兒園在北角健康中街, 18號專線小巴總站對面. 是一間很好的 "全日制" 育嬰院! 收費是每月4xxx. 但可以向政府社署申請資助!

http://ccs.salvation org.hk

這裡所有員工也十分好人的!      

Tora 寫道:
Hi 我想問吓<<北角救世軍育嬰院暨幼兒園>>正確位置?
係唔係返全日? 大概幾錢一個月? thanks!!

Tora, 個地址係北角健康中街6號健康邨平台二, 成個救世軍都係星期一至五返全日, 星期六半日, 嬰園$4,640, 兒園$2,460, 兩種都可以申請資助.

lawandrew, 你個小朋友都係呢度讀, 係邊一班呀?

HI 樂熙媽媽

介紹你煲d湯水適合氣管敏感人飲:

雪梨, 蘋果, 無花果,南行北行, 蜜棗, 煲豬展
(新鮮) 海地底耶連皮,雪耳,紅羅白,南行北行, 蜜棗, 煲豬展
(咢)魚肉,南行北行, 蜜棗,煲豬展
淮山,次實,龍眼肉,煲豬展
西洋菜,半個羅漢果,生魚,南行北行,蜜棗,煲西施骨

Thanks you Anna.  I now make (咢)魚肉,南行北行, 蜜棗,煲豬展 for Hei Hei every week. But just start for few weeks, not so 有效.  People said need to take this soup for a long time.  So I will continue.  

Hei hei has not go to school.  The medicine is quite sleepy and wants him to sleep well at home.  

I will have an early leave today at 4:00 pm.  How about you all?

Grace Lee

我都係4pm, 陣間就去接沛希, 今晚唔延展啦
‹ 上一主題|下一主題