用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 請問有小朋友在宏信就讀的家長....
go

請問有小朋友在宏信就讀的家長.... [複製鏈接]

請問有小朋友在宏信就讀的家長
- 小朋友開學後開心嗎?
- 師資方面如何?
- 家長又有甚麼看法?
本人的仔仔現讀K2﹐已報了宏信明年的K1,但由於宏信是新校﹐不清楚他們辦得如何。很想聽聽大家的意見。謝謝﹗
   0    0    0    0

依家 k2 可報了嗎 ??? 唔係出年先報咩 ???

可以打去問問看~~但今年就應該不能了...

sorry sorry, my mistake.  應該係K3先。一時唔貫﹐改唔到口。

原帖由 Spdwong 於 10-9-27 14:40 發表
請問有小朋友在宏信就讀的家長
- 小朋友開學後開心嗎?
- 師資方面如何?
- 家長又有甚麼看法?
本人的仔仔現讀K2﹐已報了宏信明年的K1,但由於宏信是新校﹐不清楚他們辦得如何。很想聽聽大家的意見。謝謝﹗ ...

講真.........
依家開左學都唔夠一個月, 真係好難比到答案比你.
我地第一年入學的家長, 人人都係靠一個"信"字, 就成為左宏信的一份子.
學校是新的, 有許多行政/教學地方都要一步步上軌道.
so far, 我的小朋友是開開心心上學的.
老師都好nice, 又會主動聯絡家長講小朋友在學校的情況.  教成點就真係話唔到比你知. 老師的英文/普通話都字正腔圓, 語言環境係冇問題, 只在小朋友肯唔肯開口.

"人人都係靠一個"信"字"
相信這句是大部份家長的心聲

原帖由 小豆媽 於 10-9-29 23:44 發表

講真.........
依家開左學都唔夠一個月, 真係好難比到答案比你.
我地第一年入學的家長, 人人都係靠一個"信"字, 就成為左宏信的一份子.
學校是新的, 有許多行政/教學地方都要一步步上軌道.
so far, 我的小朋友是開 ...

Dear Zanzibaryan and 小豆媽﹐
多謝兩位的回覆﹐作為家長﹐真的很想小朋友能在快樂的環境下學習和成長﹐但又擔心選錯學校。因為有很多所謂的IB學校最後都辦得不太成功。

之前聽講座都有家長問e個問題,問會唔會有日學校辦唔成就唔辦ib,因為現在有好多間都最得縮沙唔攪,跟住副校就話佢地唔會,因為其他學校係辦開香港課程而增加ib課程即要寫報告先向敎局申請批准再向ibo申請,所以有好多連教局果關未達標,多數係資源或資金未問題,而宏信係用ib課程向敎局申請學校,一開始整校設計是以ib標準設計,所以反而佢地係一定要申請到ib課程架,係唔可以唔申請,就算如第一次ibo黎視察唔批的話,佢地都一定要改進再申請.直至到申請到為止.
我果日就係咁聽到佢地咁講所以先更放心.有冇其他家長聽過呀!因果次係臨走d家長捉住副校長問,所以唔係個個家長知架,其他家長有冇補充呀!

原帖由 Spdwong 於 2010/9/30 17:33 發表
Dear Zanzibaryan and 小豆媽﹐
多謝兩位的回覆﹐作為家長﹐真的很想小朋友能在快樂的環境下學習和成長﹐但又擔心選錯學校。因為有很多所謂的IB學校最後都辦得不太成功。 ...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

我只擔心宏信會變成激活或蔡繼友翻版。

咁即係變成點呢? 我都十五十六呢!

原帖由 Spdwong 於 10-10-4 14:46 發表
我只擔心宏信會變成激活或蔡繼友翻版。

大家都係新嘗試, 比不倒實質戰績你.
講講我女女既轉變.
今日佢拎起兩個古唇係度用英/普講故事,當然唔係好掂果隻LA, 但係佢自己主動去做去講已經睇得出佢有自信/主動左.

教師方面今年好唔代表出年好, 因為無人知老師們去留, 他們都是人來的.

我就覺得 I唔IB唔係現在要想的, 反而家長要接受跟您以往上學不同之處, 不要又同小朋友報澳數,珠算, 公文ABC之類的傳統玩意...

Totally agree! 我就係因為不贊成瘋狂的谷小朋友讀公文﹐奧數﹐心算等等的機械式訓練才希望入讀宏信。

最緊要係了解小朋友性格,學習態度,學校既理諗教學方法,適唔適合自己小朋友.
我有兩個小朋友性格相反,大女可吹谷聽話可自己攪掂所有學習上既野,所以佢讀天神日日十多樣功課都唔辛苦,但相反細佬坐唔定,又多口,愛發問,有自己見解,多多主要,如返傳統學校只會日日見家長都似,但佢又唔係學唔到野喎,佢知識一樣ok只不過唔係跟書咁學,所以囝囝就比較適合讀宏信.只要佢喜歡學校生活自然就喜歡學習.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS

回覆 3# softhard 的文章

好感動看到小朋友的轉變呢!有時候,因為制度上的吹迫,另小朋友失去學習興趣,這是很悲的事。成年人,可能還會很清楚,今天的辛苦是因為為將來的前途。但小朋友只會聯想到讀書=辛苦=不開心=不想上學=不想學習

原帖由 竹葉青 於 10-10-5 13:06 發表
最緊要係了解小朋友性格,學習態度,學校既理諗教學方法,適唔適合自己小朋友.
我有兩個小朋友性格相反,大女可吹谷聽話可自己攪掂所有學習上既野,所以佢讀天神日日十多樣功課都唔辛苦,但相反細佬坐唔定,又多口,愛發問, ...

兩睇啦, 小朋友沒那麼快就定型, 就算本身較內向的不代表佢會繼續內向, 家長們亦唔想小朋友會係咁, 所以會幫佢選另類的, 因為小朋友你放佢去一個環境佢就會跟住個環境來轉變的, 當然轉變既過程因人而異有長有短啦, 無論傳統與非傳統, 大家都係向上行的, 不過過程就好唔同, 要思考要改變母語要活d要實質要規律...要什麼家長自己才清楚.

就係因為呀仔由細到大都係英語語言為主,中文當然唔係太好啦!所以對佢黎講英語先係佢母語,反而我地兩公婆英文就勁唔掂,都唔知係咪執錯仔呀!HAHA.

原帖由 softhard 於 2010/10/5 13:31 發表

兩睇啦, 小朋友沒那麼快就定型, 就算本身較內向的不代表佢會繼續內向, 家長們亦唔想小朋友會係咁, 所以會幫佢選另類的, 因為小朋友你放佢去一個環境佢就會跟住個環境來轉變的, 當然轉變既過程因人而異有長有短啦,  ...

我個女母語是廣東話. 放係英語環境佢會學習倒英語, 就正如由細開始比個菲庸或去外國一樣, 早學同遲學既問題姐..

原帖由 竹葉青 於 10-10-7 01:07 發表
就係因為呀仔由細到大都係英語語言為主,中文當然唔係太好啦!所以對佢黎講英語先係佢母語,反而我地兩公婆英文就勁唔掂,都唔知係咪執錯仔呀!HAHA.
‹ 上一主題|下一主題