用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 07/08 入讀【伍季明下午校】
樓主: PINKAVA
go

07/08 入讀【伍季明下午校】 [複製鏈接]

Re: 07/08 入讀【伍季明下午校】

Hi jk67jk,

我係在職媽咪,我個仔每日既時間分配如下:
9.30-10.00 起床,梳洗及早餐
10.00-11.00 上網做每日一篇(中英數常)及溫習
11.00-12.00 自由活動 ﹣TV或電腦或玩
12.00-12.50 食飯及準備上學
12.50-17.50 返學
18.00-19.00 TV加沖涼
19.00-20.30 做功課(有時會20.00前做完就可以玩電腦,通常係上返學校既網玩遊戲或看其他關於班級經營既東西)
20.30-21.30(我通常20.00左右返到屋企)食晚飯及和了解他當天在學校的生活
21.30-22.30 有需要時就溫書或自由活動 ﹣TV或電腦或玩
23.00 之前要上床睡覺
星期六下千會有D課外活動

我吾知安排得好吾好,有D人話太多時間比佢玩及TV,但............我吾想佢既童年只係讀書, 讀書加讀書呀!!我吾係要求高既人,我吾想比太大壓力我自己同佢!!咁既情況下考中位數,我OK架!!

不過每個人既要求都吾同既!!睇下你想要D咩啦!!

至於運動服我都係一套,夠用架啦!!校服就兩套!!
:-P  :-P  :-P

samantha821 寫道:

我覺得都ok丫! 如果突然cut 晒TV time, 小朋友可能會好討厭上小學, 乜都冇晒。

我認為你的安排好好, 不過, 我老公work at home 用電腦, 亞仔朝早冇機會用, 連5分鐘都冇可能。 等我諗下點安排先!

Thank you.
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

samantha821 寫道:

我覺得都ok丫! 如果突然cut 晒TV time, 小朋友可能會好討厭上小學, 乜都冇晒。

我認為你的安排好好, 不過, 我老公work at home 用電腦, 亞仔朝早冇機會用, 連5分鐘都冇可能。 等我諗下點安排先!

Thank you.
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

jk67jk 寫道:

Pinkava,

你有冇留意信封的左上角有個number, 我係 "15", 你呢?  哩個會唔會係註冊時的先後次序呢? (我唔記得係你去先, 定我去先! 好似係我喎!)

我係"63", 可能真係註冊編號喎。 如果係咁計, 頭1-40號就編為信班, 然後就愛→望→德??

jk67jk 寫道:

晚上做埋電腦或裝多台電腦。

PINKAVA 寫道:
[quote]
jk67jk 寫道:

Pinkava,

你有冇留意信封的左上角有個number, 我係 "15", 你呢?  哩個會唔會係註冊時的先後次序呢? (我唔記得係你去先, 定我去先! 好似係我喎!)

我係"63", 可能真係註冊編號喎。 如果係咁計, 頭1-40號就編為信班, 然後就愛→望→德??[/quote]

早知我地一齊去註冊啦!

PINKAVA 寫道:

晚上做埋電腦或裝多台電腦。

屋企已經有三台腦.... 未計人腦~      

jk

係啦, 如果我地同班就好喇, D功課、上堂情況、考默等都可以互相報資丫麻。

請問有無"一愛"既媽咪?

jk67jk 寫道:
Thank you.

jk67jk,
學校會比中文每日一篇既費用,同學校壁報會有每月龍虎榜公怖,所以多數學生都會做,大約每日用15分鐘,吾會花太多時間,吾駛擔心!!
至於英文,數學同常識,可以上又得,吾上又得!!不過我個仔想上所以先比錢上埋!!佢中英就一定日日做,數常就視乎佢有無時間同心情。

原來我樓下都有個校車上車點, 好野, 唔使過馬路, 又安全d喇.

samantha:
想請問一下,29日買書和書包時,是不是當場就可以拿回家﹖那衣服呢﹖都是一樣嗎﹖

cityhuntter2001 寫道:
samantha:
想請問一下,29日買書和書包時,是不是當場就可以拿回家﹖那衣服呢﹖都是一樣嗎﹖

Hi cityhuntter2001  
我上年就係當場就可以拿回家,關於校服,我有帶埋小朋友去響學校試埋,size可以即場試即場換!!
不過今年吾知係吾係一樣!!我諗都一樣既!!

我諗會買2套校服+1套運動衫。

有第二間學校今年小一的家長說, 一套運動服不夠用。
因為, 有時剛上完體育課, 第二天接著可能有校內活動需要再穿運動服。

伍下會有這情況嗎? 是否小一沒有太多活動, 所以一套便夠。

jk67jk

我女本身只有一套運動服, 但我認為不夠用, the reasons are this school a.m. (as I don't know how about p.m school are the same) always have some functions and (all alt. sat) needs wear 運動服, outside visit (出外visit) also need wear  運動服.  

After examinations, they need back to school (not day day) the teacher no need normal teaching, but all activities the students need wears 運動服呀!

acandf,

Thanks for your information.   

Samantha,
下午校的活動安排是否也如acandf 所說的呢?
我沒有乾衣機, 這樣子一套便不夠用呀!

醒目開學勳章

jk67jk,

我諗運動服你都係買兩套比較好, 特別係夏天, 唔好話上完體育堂, 單單是返學校路程之後再早會都已經一身汗, 而且我個仔都是連續兩天上運動堂的, 另外校服我都要求姐姐用手洗再風乾, 唔敢用乾衣機, 如果唔係乾得幾次都好快唔岩著啦!!    

cc0524 寫道:
而且我個仔都是連續兩天上運動堂的,  

吓~ 是常規運動課嗎?  
下午校一個循環周只得一節體育堂喎! 你個仔上午校咁多?

醒目開學勳章

jk67jk,

係呀, 我個仔 DAY 1 & DAY 2 都有一堂運動堂架, 另外再加星期六就一定要穿運動服.

PINKAVA 寫道:
jk

咁唔使叫工人帶啦, 下午直接帶埋亞仔去學校(反正都要度身做校服), 然後再出去等同事收工去食Buffet, 岩岩好!

諗諗下, 可能要工人一齊去, 叫佢係荃灣等我, 因為如果真係即日有書、書包、校服... 唔通拎埋出去食 buffet~

我估暫時我會買一套運動服, 睇清楚情況才決定是否再加。 因為原來上午校咁多體育堂。 點解下午後得一節咁少ge? 真係唔明。  如果星期六是穿運動服上堂的話, 一套都可能唔夠用, 遇上星期五剛上完P.E., 星期六咪乾唔切~
‹ 上一主題|下一主題