用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 07/08 入讀【伍季明下午校】
go

07/08 入讀【伍季明下午校】 [複製鏈接]

有邊位小朋友於9月升伍季明下午校小一, 大家成為校友。
   1    0    0    0

Re: 07/08 入讀【伍季明下午校】

點解無人既?

有架!

昨日遇到兩位架!    唔知佢地睇唔睇到哩條thread呢?
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

恭起你地!!   
我個仔都係伍下架!!不過就06/07,下學期升小二!!
一齊分享下!!
:-P  :-P  :-P

Hello

恭喜你呀, samantha, 你己成為我地既首位採訪目標人物呀, 以下既問題, 請你同我地分享下丫:---

你個仔今年讀得開唔開心呀?
其實係咪真係好多好多功課?
對於小二就分精英班, 有無壓力?
多唔多家校溝通既機會?

Hi PINKAVA

你好!!希望可以荅到你既問題!!

你個仔今年讀得開唔開心呀?
- 佢好鍾意間學校,讀得開心呀!!除左有時間要考試或默書,就歇性發作話:吾駛返學就好啦!! :evil:

其實係咪真係好多好多功課?
- 每日四至六樣,不過有D好快就做完!!平均1-1.5可以完成!!有時45分鐘都可以,視乎有無抄書,抄詞語!!

對於小二就分精英班, 有無壓力?
﹣無!! 因為我對佢無要求,響每日都有1-2鐘電視同1個鐘左右可以玩既情況下(考試都係咁 )都考到中位名次同平均分幾滿意既情況下,我吾想比太大壓力我自己同佢!!

多唔多家校溝通既機會?
﹣個人覺得吾夠,每年只有兩次家長日,但得果10分鐘,都吾夠深入溝通!!班主任有每年兩次對學生品行既評估(只係寫比你,同你可以寫返回應比佢),所以我覺得不足!! :cry:
不過我覺得D老師都幾好!!起碼D評估吾係好“行“,係真係有了解學生既!!

samantha821 寫道:
因為我對佢無要求,響每日都有1-2鐘電視同1個鐘左右可以玩既情況下(考試都係咁 )都考到中位名次同平均分幾滿意既情況下,我吾想比太大壓力我自己同佢!!

聽到你咁講, 我就放心d; 如果忙到冇晒時間俾小朋友自由娛樂, 真係幾辛苦。 希望我個仔都可以噤啦!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

Sam

你仔係由邊間幼稚園升伍下架? 咁你個仔仲有參加邊樣興趣班?

Hi jk67jk,
我自己都怕辛苦 ﹣精英班我都想,但吾想係要響“谷“到死可下既情況下先讀到!!退一步諗,如果一讀左精英班,D電視呀,玩具呀,就吾駛旨意諗,重要佢一路要保持40名內既水準,先可以每年都精英班。我怕我重辛苦過佢。

我個人認為,只要小朋友有盡力,而成績不過不失既話,不如留返D空間比佢去進步好過,咁小朋友對自己都會有信心D!!次次100分,如果有一次99分,我反而怕佢會有壓力呀!!又如果今年係精英班,出年考41名而去返B班,咪重慘!! :cry:

不過每個人既要求都吾同既!!可能係我懶,所以有呢D藉口啦!!

PINKAVA 寫道:
Sam
你仔係由邊間幼稚園升伍下架? 咁你個仔仲有參加邊樣興趣班?

我個仔係荃灣聖母架!!
佢有參加跆拳(學校)同響YMCA有報Pingpong!!
黎緊Summer就精彩啦。Pingpong,跆拳,cooking, computer, 捉棋,國語...........!!   

Samantha,

我的想法同你一樣呢! 可能都係「懶」的藉口吧!   

上次參觀伍下時, 我仲問副校長, 如果學校編左佢入精英班, 我可唔可以拒絕添!

jk67jk 寫道:
Samantha,
我的想法同你一樣呢! 可能都係「懶」的藉口吧!   

咁一齊「懶」小小啦!! OK既, OK既 ........   

我個仔係荃灣聖母架!!
佢有參加跆拳(學校)同響YMCA有報Pingpong!!
黎緊Summer就精彩啦。Pingpong,跆拳,cooking, computer, 捉棋,國語...........!!   

聖母個底都打得幾好丫, 怪不得你可以放心個仔。

summer 我報左ymca 既 小軍曹同埋一個參觀音樂農莊活動, 因為亞仔未足6歲, 好多活動都無報。 (段尾先知原來5.5歲都可以當6歲報名, side左d機會添)。

PINKAVA 寫道:
聖母個底都打得幾好丫, 怪不得你可以放心個仔。
summer 我報左ymca 既 小軍曹同埋一個參觀音樂農莊活動, 因為亞仔未足6歲, 好多活動都無報。 (段尾先知原來5.5歲都可以當6歲報名, side左d機會添)。

Hi PINKAVA,
你個仔係咪12月出細 ﹣細仔黎架?我都係呀!!

Hi PINKAVA,
你個仔係咪12月出細 ﹣細仔黎架?我都係呀!!

我仔10月尾, 細唔晒     

其實我對"細仔"呢個字都比較膽心, 真係怕佢傻下傻下, 落後人地一大截。  事實上你覺得"細仔"影響大唔大呢?

PINKAVA,
我之前都有擔心過,但佢又OK!!我諗好睇個小朋友自己本身!!
我個仔係大碼,同D二,三年級差吾多高,D人以為佢留班呀!!
同埋成日話:嘩!咁大個(以為佢八歲)都吾識XXXX呀?
六歲咋!!想點呀? ............ 吾好意思,離左題!!

Duplicate - Delete!!!!

我個細路將會今年入嚟學校, 佢好鍾意呢間學校, 因為有表哥及表姊一早係到讀, 話呢到d老師好有愛心, 仲話雖然學校有精英班, 但唔會好似官小咁, 一味只谷精英班, 其他班就唔理佢死活!
‹ 上一主題|下一主題