用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs VEO pn
發新帖回覆
go

York vs VEO pn [複製鏈接]

我想問下 水街York 同埋 海峰園VEO大家會點揀。
York已經收到offer了,VEO就一路都有供會,都大機率有offer。
我本身打算報york做後備,但係去完佢個簡介會後開始認真考慮呢間學校。首先我鍾意york入面嘅學生好活潑有自信,而且佢地課程入面包括左好多課外活動(eg. 網球,射箭,小提琴等等),學術又唔錯,係happy谷,我覺得我女應該會鍾意呢間學校。我本身打算幫女女報考直私,york升小支援好似幾好,大部分畢業生都係升直私。面試當日我亦有參觀學校,學校有三層,雖然冇室外,但係地方又大又乾淨。總體黎講我係幾鍾意呢間學校嘅。

至於VEO,我都有去學校嘅簡介會,但聽完後仍然唔太了解呢間學校。我知道veo都係happy school,培養出黎嘅學生都係好有自信。但想了解番veo升小支援同埋課外活動多唔多,學術方面亦好唔好等等。

如果係報讀York嘅mi課程同veo嘅step up課程比較又會係邊個有競爭性d呢?

因為我係想搵間適合阿女嘅學校,所以唔會考慮york係咪呼吸學校或者veo學費貴等等嘅問題,純粹係以教學質素同埋理念作為參考。

唔該晒大家
   0    0    0    0

回覆 lamlamlam0002 的帖子

如果你係諗住報考直私,好似York適合你多D

大部分人讀VEO係諗住升返佢間小學,或是轉去IS,當然都有人升直私,但比例上應該無咁多

*路過*

如果你無心VSA

建議揀York,York既考直私支援應該好啲。HH學生大部份都去晒IS, VSA, ISF呢類學校,考直私靠家長

回覆 lamlamlam0002 的帖子

請問收到 veo first interview資料未?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊