用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 尖沙嘴YMCA幼稚園K3
發新帖回覆
go

尖沙嘴YMCA幼稚園K3 [複製鏈接]

仔仔依家K2
考慮幫佢轉有直屬小學既幼稚園,希望英文語景比較好,學校比較少壓力。
因為爸爸媽媽都係傳統香港學校長大,英文普普通通,所以重點希望佢學好英文。
上網search一輪,見呢間都多人贊,但少人插班。
所以想問下明年插K3 全日班,大機會上返小學嘛?黎緊會去school visit & interview,請問interview考咩多?
希望有家長可以share下子女返學開唔開心?同同學多係英文溝通?
唔好意思,太多問題,多謝解答,謝謝🙏🏻
   0    0    0    0

全日班,非常開心, 但好似 school visit 在k2 已經做

Christielaw33 發表於 23-12-1 19:43
全日班,非常開心, 但好似 school visit 在k2 已經做

Hello,謝謝回覆知道開心就好
我係指學校邀請我地同小朋友去school visit同interview,所以先想了解下到底插班K3大唔大機會可上返直屬小學,老師有話小學既老師已經黎左參觀K2同學仔上堂情況並已經選左一輪,但無講K3會唔會可以

如果插班K3 應該是同公開申請小一的小朋友一齊interview了!

ol_bb 發表於 23-12-3 21:25
如果插班K3 應該是同公開申請小一的小朋友一齊interview了!

明白,謝謝你。甘樣我可能要再考慮下插唔插班,因為本身需要為插班一年而搬屋小學係長沙灣反而有校車,就唔洗搬,只不過希望加大考中既機率

回覆樓主:

雖然是跟公開申請一齊interview. 個人感覺都會有優先!
不過要搬就要自己衡量!

語境方面完全不用擔心!
或者可以參觀埋小學(畢竟target 是小學)再決定是否值得搬!
Ps 認識有家長搬

ol_bb 發表於 23-12-4 22:39
雖然是跟公開申請一齊interview. 個人感覺都會有優先!
不過要搬就要自己衡量!

下星期school visit & interview,希望可以了解多啲,同學校有學位又肯收仔仔先考慮搬唔搬。

好提議,我都報埋小學school visit 先,謝謝你

唔好意思,請問有無家長知道學校是否已經放緊Xmas holiday?因我想幫仔仔報名插班K2,
我上星期四14號send email然後未有回覆,打過電話又無人聽,
如果未放xmas holiday,我仲有機會直接去學校聯絡。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊