用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 組班專區 2010年2月媽媽自組playgroup專區
go

2010年2月媽媽自組playgroup專區 [複製鏈接]

Playgroup 流程及內容
Play time
互相問候、放鬆心情
歡迎歌
音樂律動﹕家長與寶寶隨著音樂左搖右擺、舞動身體、齊聲歡唱
跟節奏打拍子、敲樂器及搖動身體
認識音階、配合音樂認識身體
家長抱著寶寶一同唱歌跳舞
點名、取名字咭
閃咭訓練
嬰兒體操、全身按摩
親子遊戲
洗手、茶點
大小肌肉活動、手指訓練
閱讀訓練
育兒經驗分享

10月-11月時間表:9/10, 23/10, 6/11, 20/11 (星期六,每兩星期一次)

新地址:尖沙咀廣東道188號港景峰會所9樓舞蹈室
佐敦地鐵站C出口寶靈街- 龍寶酒店側
港景峰商場入口電梯上3樓然後轉第2座電梯上9樓會所
可泊車於港景峰停車場$20/hr

舊地址:灣仔軒尼詩道256號
The Hennessy 5樓501室 嘉譽教育中心
地鐵站軒尼斯道出口右轉行約10分鐘
沒有停車場提供

學費:$130/堂 (每堂1小時15分鐘),每個月兩堂

1    0    0    0

注意事項﹕                                       
1.Playgroup設有茶點時間,參加者須自備茶點                                       
2.為確保個人衛生,參加者必須穿著襪子上課                                       
3.未經許可,不可於上課期間拍攝、錄音或錄影                                       
4.一經報名,學費恕不退還                                       
5.第一堂請每個家庭帶兩樣得意玩具,讓BB share玩

6.請帶備BB包被/毛巾,做BB按摩時要鋪在地下                                       

有關補堂及惡劣天氣安排﹕                                       
l   參加者若因病或私人理由缺席,不可由他人代替上課,亦不設補堂。                                       
l   如遇八號風球或黑色暴雨,或教育局宣佈停課時,所有課堂暫停,本中心將另作補堂安排。

已經報名10月份playgroup的媽咪:
地址:尖沙咀廣東道188號港景峰會所9樓舞蹈室

2:15 - 3:30
IVYSO 0804
carcarb
loveannis
tracy_lmh
bbchen
abcheng
Rachel
kumanana
blythema
waikat903

3:30 - 4:45
mayling924
丘師奶
tamafriends
kaka25
sweetbaby2010
kawai111
Holunma
HCB
goose2006
mickycoco

課堂結束後可逗留會所/中心與其他媽咪稍作交流。

如果想特別上某一節,請儘快pm/email給我。

10月已經full左啦,
幫你加落waiting list啦,
你pm你既details我啦。

網名,媽咪名,BB名,出生日期,居住地區,聯絡電話,email。

我地既playgroup今日開始第一堂啦,希望各位媽咪完成第一堂之後返黎呢度比D意見啦,有意見能改善才有進步。

我終於出到POST喇~~~ 陣間見~

回覆 5# loveannis 的文章

我地下一堂系23/10啊,
每兩個禮拜舉行一次。

由於playgroup地點改左,所以我要同大家交代返。

事原系我地原本打算11月先開始,但我老細問我可唔可以早D開班,否則佢要hold成個幾月個場地,咁我以為佢10月應該無問題,之後國慶去左旅行,返黎之後同講我地9號可以開始,但佢話個場要比其他班開班先用啦。

之後我老細都有幫我地搵灣仔地方,但場租太貴入不敷支,最後我就拿拿冧搵左尖沙咀既會所搞,雖然租貴D,但上到去發覺原來尖沙咀間房比灣仔大4倍,隔離仲有室內遊戲室,有軟墊同玩具,等BB大個D可以使用室外遊樂設施。而且有人清潔消毒完房間先比我地用,衛生環境比我想像中好好多。而大部份新界及九龍區媽咪都認為地點方便,相信以後我地會於尖沙咀繼續搞。

很抱歉對於我地場地既改動,大家已經上過一堂,如果大家認為場地可以的話,希望大家會繼續於新場地上堂。如果大家真系唔方便黎尖沙咀,尤其系港島區既BB,中心承諾會退返23/10果堂既學費比大家,如有問題請pm或email我啦。謝謝!

各位上完第一堂之後既意見我已經同Ms Ling溝通過,多謝大家寶貴既意見,尤其系carcarb & Tracy,Ms Ling下堂將會留意上堂不足之處,多謝大家既包涵。

原來喺呢邊要重新activate個account先至可以留言o架!

Ms好友善&好落力呀!整體氣氛都很好,我囝囝都上得好開心。
我住大埔,而尖沙咀呢邊可以有停車場,對於我嚟講,真係方便好多。

唔該晒卡卡媽幫我哋籌辦呢個playgroup呀! 辛苦晒。

麻煩晒卡卡媽既安排.

因為2:15我都幾趕,麻煩你幫我調去3:30既session,thx!

另外,我建議下一堂大家介紹下認識o左先上堂,相信氣氛會好d!

Thanks HCB and carcarb。

hello,我都想參加呀,唔知依家重有無位呢?

原帖由 suzbaby 於 10-10-20 21:59 發表
hello,我都想參加呀,唔知依家重有無位呢?

3:30果班仲有兩個位,請你pm我你小朋友既資料啊。

颱風週末有機會吹襲本港,如果星期六懸掛3號或以上風球、紅雨、黑雨,課堂將會順延一周。

e.g. 23/10那堂會順延至30/10,
而原定的6/11那堂將會照常上課。

原帖由 潼潼媽~ 於 10-10-21 11:19 發表
卡卡媽, 我都想帶潼潼試下玩呀, 唔知仲有冇位呢?

第一個section full左,3:30-4:45你得唔得?

‹ 上一主題|下一主題