用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有人可以解釋下 I位 E位 S位,仲有到校服務嗎? ...
go

[其他] 有人可以解釋下 I位 E位 S位,仲有到校服務嗎? [複製鏈接]

我始終都唔係好明白
   7    0    0    0

引用:我始終都唔係好明白

原帖由 circlebb716 於 16-10-22 發表
我始終都唔係好明白

i位/E位/S位

i位(兼收位)即係主流幼稚園有讀過特殊幼兒課程既i位老師跟進&訓練,每月1次到訪言語治療師上堂,個別小朋友評估後可能有3個月1次職業及物理治療師上堂。有兼收位既幼稚園,按學校規模有6-18個i位,分佈N-k3班內

好處係一達地方上課+訓練,但力度&資源一定不及E位&S位,適合發展障礙好輕微既小朋友。

E位(早期)即係早期及教育訓練,係早期中心上堂,有特殊老師,言語ST,職業OT及物理PT(即3T)治療師,按小朋友情況比個別或小組訓練。
如我仔2歲9個月都未完成放到手行,E位訓練安排:1個月3節PT,2節OT,1節ST,4節特殊幼兒導師堂,1-2堂社交小組(每節1小時),好處係有3T專業訓練,資源比i位豐富,但因為要去早期中心上堂,每星期要人湊出湊入,夾不到放學時間去上堂,就要同主流幼稚園請假。

S位即特殊位,全日制學校,有齊註校3T&護士,訓練但更密集,適合障礙中度至嚴重既小朋友,人手&資源最豐富。
我仔1歲排E+S,3歲半排到S位插班就轉,頭兩年多在體障組,除幼稚園課程外,有3T個別堂&小組堂,6-7個小朋友一班,老師配合3T建議,將治療原素融入課堂內,按小朋友程度補底,得就教深d教多d,我仔下肢問題嚴重,日日有PT拉筋,助理協助下日日做大肌肉訓練,學校安排騎馬,水療,或同醫院治療師配合,建議治療(試了鬆筋針,效果好),雖然現在6歲仍未完全放手落樓梯,但已平穩地企,行平路,放手上樓梯,我已經好心滿意足。小一評估比我選擇主流或體障小學,我最後選擇了後者,有點似S位既延伸,但重學術多d,但仍然有3T支援。

至於到校服務,係舊年2015新產物,我無接觸過,官方資料可上網輕易搵到。

"到校"係未排到IES前,俾你頂住先,排到IES就要放棄到校。

到校係有參加計畫的學券幼稚園先有,即學校無參加,就無到校,服務內容似E位,部分服務在學校上,部分如PT、OT,因為設備問題,要到指定中心上。

不同學校會用不同機構的到校服務,服務時間、形式都有不同,宜向學校查詢。有錯請指正。

你可以問下自己的社工。

legolas625 發表於 16-10-24 12:51
"到校"係未排到IES前,俾你頂住先,排到IES就要放棄到校。

到校係有參加計畫的學券幼稚園先有,即學校無參 ...

明白晒啦!應謝你
‹ 上一主題|下一主題