用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B 命運~~
樓主: truth121
go

細B 命運~~   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實K1同PN唔同,真係會收細B的。但如果報熱門學校,小B要比最好的大B出眾,難度很高吧。

truth121 發表於 17-12-9 19:11
我們去見只希望得到一個學位好似好艱難咁,政府對幼稚園收生無好好規劃同埋安排,令好多媽媽都要咁辛苦同仔 ...

同意!我囡囡12月細bin4間,1間offer,3間waiting,今日收到最後一間都係waiting,呢間係囡囡表現得最好,但校長唔鐘意細b,比呢個校長哦左1個鐘,都係因為細b問題,唔明點解重要比佢面試,等一個月收到結果都係灰既!表現好係冇用!

11月細B, 中西區全軍覆沒
得南區1間BACKUP幼稚園收
點做好

我個細B,11月細B,in3間,2間rejected, 1間offer, 嗰間係阿哥嗰間

回覆樓主

咁大家會唔會下年再考k1,做超大b?

回覆樓主:

我覺得做大B,細b唔止入幼蝕底,連考小一樣差dd。上到小學d野亦唔輕鬆,寧願佢條路行得輕鬆d。

回覆樓主:

我個都係12月B.In左7間,1間收pm, 1間waiting, 其餘都rejected.好多post話照讀K1, 到時跟唔上就重讀K1,或K3,但想問是否自已話想重讀就可重讀,幼稚園未必肯比你重讀吧?

回覆 natra 的帖子

所以我b第一年讀學劵,今年考龍幼!

kweee 發表於 17-12-9 18:08
我b 12月,見8間5間offer,2間waiting,1間reject

果d都唔算係名幼,同埋我b比較外向

細b 有咁多offer 好叻仔呀

lamelainey 發表於 17-12-10 05:43
11月中細b,報左廿幾間,interview 左19間 (九龍城,沙田區),so 4offer, 8waiting, 7waiting for result ( ...

嘩。。 要in 左咁多間呀, 好犀利呀

natra 發表於 17-12-20 19:44
我個都係12月B.In左7間,1間收pm, 1間waiting, 其餘都rejected.好多post話照讀K1, 到時跟唔上就重讀K1,或K3 ...
我只是路過,我以很久沒有看幼倠園post.因這兩天心情較輕鬆.
其實我女女是龍年10月細B.今年考直私小學共考了九間,以有兩間小學有Offer.
一間是聖瑪加利英文中小學另一家是崇真國際部小學還有DGJS都有second,in,在等消息.
我只想說妳應對自己和妳的小朋友有信心,無論妳讀那間幼稚園,除學校外家長都必需努力.
我這兩年多,我和我太太除小星期日外,每天都陪她讀書和做功課.
而且我女女讀的幼稚園,都經常給人說什麼人都收.但這些我都不理會'
其實說了這麼多只想說不好感覺細B就沒有競爭力,而是看家長妳對小朋友的努力.
千萬不要想跟唔上,只有你肯花時間一定跟得上.  加油.....

donnix 發表於 17-12-20 23:18
我只是路過,我以很久沒有看幼倠園post.因這兩天心情較輕鬆.
其實我女女是龍年10月細B.今年考直私小學共考了 ...

可以透露讀邊間幼稚園嗎?

chingmann 發表於 17-12-21 08:03

可以透露讀邊間幼稚園嗎?
York Engish Kindergarten

回覆樓主:

12月細b ,供參考
性格活潑但面試時好靜唔講野十問九唔應,但唔喊,會坐定定肯專心玩,肯聽指令。
家庭背景,無高尚住宅,父母有一邊專業,有填返pn class (非正式學校,learning centre照填)
In左8間有7間k 1間pn
K1 offer 3 兩間港島隱世A級學券校,一間港島線尾私校
Pn offer 1 呢間十分好pn最後因爲有k而放棄左學位 我都覺得好可惜
K1 4間waiting 分別係九龍塘龍k, 屋村名k,連鎖幼k同港島名k

同意

ivan5034 發表於 17-12-20 21:54
回覆 natra 的帖子

所以我b第一年讀學劵,今年考龍幼!

我都係咁諗

已經有學校offer左pm喇, 我會照take offer~~ 唔使等下年喇~

truth121 發表於 17-12-9 17:41
其實我阿仔12月係細B, 暫時見左七間都無offer, 過程中我覺得阿仔已經努力左,一切等命運安排,不過我覺得, ...
11,12月b都可以出年超大b再戰,9-10月b其實已經有點尷尬,7-8月果d無得揀添!! 越細個時大細b影響越大,但到考小一時,很多中細b都會追得番!加油!

回覆樓主

10月細B,報左11間K1
現有8間offer (當中大部分都係半龍及龍校)
一間等second in
一間名幼second in 完 offer waiting
一間未in

大家努力呀!

‹ 上一主題|下一主題