用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇人家有關資優兒??
樓主: smalle
go

有冇人家有關資優兒?? [複製鏈接]

Re: 有冇人家有關資優兒??

我都認同〔品德〕比〔學業〕還重要,而資優兒多數係IQ高,EQ低。所以因他們的情緒而會影

veronna 寫道:
Helen,

我個仔已經6歲, 已做了assessment. 小童群盆會有咩course 呀? 可以講多小小嗎?

我睇完D資料再POST上黎啦 我阿女都上過某些COURSE,導師都話阿女上堂有改善,例如:可以坐定D,因為〔物以類聚〕,他們會感覺到大家有甘上下,會有興趣去做

Dear HelenMrs.Lau,

我都給小朋友報了小童群盆會的course, 四月中上堂.

市面上的EQ course有成績60堂成6,000元(讀張diploma都是咁上下錢),都唔知有無用?
我的小朋友, 我都漸漸發覺他好自大, 自我, 怎至是自私.什麼也只從自己出發. 點算?

請給些意見.

Jan

Jan 寫道:
Dear HelenMrs.Lau,

我都給小朋友報了小童群盆會的course, 四月中上堂.

市面上的EQ course有成績60堂成6,000元(讀張diploma都是咁上下錢),都唔知有無用?
我的小朋友, 我都漸漸發覺他好自大, 自我, 怎至是自私.什麼也只從自己出發. 點算?

請給些意見.

Jan

6,000元太貴喇!我覺得小童群益會的course以經OK!
無謂花錢!坊間的甚麼機構會不會可靠哩      社工話大多數資優的小朋友都有自大, 自我, 怎至是自私的表現(就算他們不知自己是資優)。都會有同樣情況出現,這是他們的特質。
點算呀      或者你見下小童群益會的社工,等他們教教你丫

醒目開學勳章

YMCA的資優培訓計劃有一位fonny小姐, 她說一百個小朋友有2個gifted, 一百個gifted小朋友有2個EQ高. 所以為免亞仔自大, 我平時總會教他不要跟別人比較, 要跟自己的能力比較. 你比別人叻不是係自己的功勞, 是天父賜的,(我是一個基督徒), 你盡了自己的能力, 運用天父賜的能力才是叻. 希望他不至於自大. 暫時EQ方面未見有大問題, 不知是否要等小三才知.想知你們的小朋友幾時開始有EQ問題. 有甚麼問題?

Latte, 又名臭Te或臭喵.

PLEASE ENTER FOR COURSE
http://center.bgca.org.hk/hkeast/

是真的嗎?--> 大多數資優的小朋友都有自大…..
其實我都無話比佢知他是資優兒.

幾時EQ有問題:
我覺得幼稚園時問題無咁大,因為佢對成績無咁sensitive.同埋幼稚園是評估各方面的表現,不只在academic上, 老師不會說出同學們各科的分數. 而升小一後則相反.佢有好多無喱頭獎項.
在課外活動如英文班,佢會被編入與p.3的小朋友一班.我想這摧化了佢的自大.
有一日, 我問佢参加一個體育比賽好唔好,佢話會有什麼獎品? (須知體育並不是他的強項, 佢居然會估自己會有獎)死未!

我怕佢真會如hi123說的一樣 "看不起別人,輸了又喊到收唔到聲".

所以我急需找些針對他的course比佢上.

他們最難控擠EQ。低EQ係最大問題!
我地就係要搵關於EQ 0既 COURSE比我地果D小朋友呀!
S

veronna: It is not intended as a formal test so you can't treat it too seriously.  I and my other half have taken it too and think it cannot be too wrong.

醒目開學勳章

S,

只是說笑而已, 我當然不會太認真. 如果是真的便不需那些尊家,收得那麼貴. 而且我都那麼大年紀, 就算真的是gifted都已太遲了.    

醒目開學勳章

HelenMrs.Lau 寫道:
http://center.bgca.org.hk/hkeast/

Helen,

怎樣才找到給資優兒的course? thanks.

veronna

veronna,

據我所知是沒有真正為資優兒童的EQ班,除非是私人心理醫生開辦的。以前我問過小童群益會、成長中心,章程上寫着專為資優兒童設的,我問職員話我個仔唔係資優喎,但好想參加,有無辦法?職員答可以參加,但要有位,還要和小朋友「傾吓計」先。(現在這課程是否改了名叫six thinking hats?不再用「資優」兩字) 最後我都沒有參加,因我沒時間接送他。後來有參加過smart camp,很好玩。小童群益會、成長中心,的確是很多和很好的課程選擇。

hi123 :
多謝您的提點,我兒子都有看心理醫生跟進中,但作用不大他 IQ 是178 但學習動機很底,其餘性格,愛心,合群都OK,其實我都很後悔為何不能及早去面對這問題,如其他家長如發覺小朋友在學習上,情緒上有問題請及早面對.........

waisiuchuen 寫道:
hi123 :
多謝您的提點,我兒子都有看心理醫生跟進中,但作用不大他 IQ 是178 但學習動機很底,其餘性格,愛心,合群都OK,其實我都很後悔為何不能及早去面對這問題,如其他家長如發覺小朋友在學習上,情緒上有問題請及早面對.........

我都想搵心理醫生跟進阿女的情緒問題。上次做評估係見邁兒0既黃姑娘。
你仔仔見緊邊個呀∼∼∼情況如何。

HelenMrs,Lau :
我兒子見黃姑娘及朱姑娘她門都很好,但何能兒子本身尚未明白讀書的重要性. 你女兒評估後什麼樣.

1。 click 左手邊〔家庭力量〕icon
2。 進入〔家庭力量綜合支援計劃簡介〕
3。 click 〔資優系列 〕[Go] icon
4。 click 〔資優學童服務〕[Go] icon
希望搵到你要 0既 資料
veronna 寫道:
[quote]
HelenMrs.Lau 寫道:

Helen,

怎樣才找到給資優兒的course? thanks.

veronna[/quote]

waisiuchuen 寫道:
HelenMrs,Lau :
我兒子見黃姑娘及朱姑娘她門都很好,但何能兒子本身尚未明白讀書的重要性. 你女兒評估後什麼樣.

CERTIFIED GIFTED 但無搵黃姑娘跟進。現時間中見下小童群益會社工同學校社工。

DEAR waisiuchuen:
請問邊度可以搵到〔教育心理專家〕呀!

DEAR veronna :
你曾提過彭生(教育心理學家),請問怎樣可以聯絡到呢      謝謝!!!!
FROM:HELEN

請問那裏有得做assessment?
‹ 上一主題|下一主題