用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我囝囝被懷疑有ADHD
樓主: 家希媽媽
go

我囝囝被懷疑有ADHD [複製鏈接]

回覆:我囝囝被懷疑有ADHD

今日去睇了醫生,做左評估,確診了ADHD。雖然有心理準備,但真係感覺好唔開心。由聽日開始就要食藥治療,希望真係幫到佢啦

家希媽媽 發表於 13-6-1 23:47
今日去睇了醫生,做左評估,確診了ADHD。雖然有心理準備,但真係感覺好唔開心。由聽日開始就要食藥治療,希 ...

正面d睇,如果食咗藥幫到個小朋友!都係好事!

而家好多小朋友係咁!唔好比太大壓力自己!唔少ADHD嘅小朋友都好聰明!加油!

想問下,今日囝囝第一日食藥,之後有啲肚唔舒服(佢話少少,唔係肚痾又唔係想嘔),仲有雖然覺得熱,但手腳凍凍地但有汗。咁係咪正常反應?

拜託各位經驗媽咪指教

回覆:wan_sosin 的帖子

多謝你!

我都知食藥係對佢有好處,亦今日都見到食藥後佢真係有明顯改善,不過心又唔想佢食藥,真係好矛盾。

我依家就好似一位家長咁講,食藥就等於buy time,趁佢專心時就做一啲訓練,希望可以縮短食藥時間。

其實真心多謝你地每一位家長,因為我從無經驗,都係上bk去吸收有關知識,等於令我有啲信心。

wan_sosin  唔洗客氣!  發表於 13-6-2 17:50

我最近看了一本書 : The Gift of ADHD, (利益申報,我跟書的立場是一樣的 - ADHD可以不吃藥)
書裹面講, ADHD的小朋友都是一些很敏感的小孩子,別人的一個眼神或一句說話都會引起他們的關注.  但他們又是一羣冲動和按耐不住的野馬,所以他們便把自己真實的內心說話宣之於口, 甚至以行動表達, 一般人不了解他們, 甚至父母誤解他們,便覺得他們無禮貌.  其實他們需要我們幫助他們把事情過濾, 重新理解.
舉過例子: 我個仔有次跟我和一班朋友大大小小10人去飲茶,大家傾得好地地, 他突然舉起隻手想打對面位小女孩, 我問他做什麼,他說人家笑他, 我告訴他,那個女孩子是對我笑,不是笑他,但他堅持人家是笑佢,仍然很想打人.
我讓他冷靜一下,便同他一齊去問那個比他小一點的女孩子, 她剛剛是不是笑他.  女孩子說, 她覺得我個仔講野好攪笑所以她便笑.我同個女孩子講我仔誤會佢取笑他,所以可不可以不笑他呢!女孩子很爽快便答應可以.  跟著我好像發現新大陸咁同我個仔講原來人家不是嘲笑佢而是覺得他說話風趣,優默.
就這樣兩個小孩的小風波便解決了,之後便一起高高興興的玩.
其實我個仔接收冇錯,他所表達的也是正常反應,不能要求他如像大人一樣,內心如可不滿也要和顏悅色.

今次講咁多先因為用手寫板很慢!有興趣下次再講.

我想問下你哋的小孩係二歲幾時的情況是怎樣的?因我懷疑我女是,但太小又評估唔到

man811231 發表於 13-7-21 06:50
我想問下你哋的小孩係二歲幾時的情況是怎樣的?因我懷疑我女是,但太小又評估唔到

...
咁細個好難講得準的。因為小朋友發展時間每人都有少少不同,一般小朋友細個都係紥紥跳,隨心所慾。好似D狗仔貓仔咁,細細個彈來彈去好活躍,大個咗就會定好多。
除了一些極嚴重好明顯的個案,大部份小朋友去到6﹣8歲就會定性好多,若咁大個都仲係無乜改善,就較能確定唔係過渡性問題,而真係ADHD。
for every one criticism, three positives must be given.

我個升P2 仔的情況同樓主的近乎一樣, 只是成績暫仍是可以. 但預計P2高了一級, 準確度的要求又高左, 到時亦可能因冇用藥而成績大跌.

我就剛重新排政府去睇下幾年後ADHD 是否由marginal已成為確診, 但要等2年才有期, 到時真係要食藥都可算是一種冇辦法中的辦法.

P1時, 老師在不知情況下多次投訴佢坐不定, 之後我解釋他有marginal ADHD, 老師提議可排埋學校隊的心理學家, 但因為我個是輕微, 又不知要排多久, 反正有咩支援排定咩.

我自己對ADHD 都有了解,  我覺得Label effect 總好過下下收投訴以為我們做家長的放任他們. 其實好多ADHD / SEN 的家長是盡了好大力, 但佢地的行為改善是好輕微.   如果老師冇SEN 的訓練是好易有惡評.

對於藥, 我都明白此是治標為主,而且是長期作戰, 況且不是人人有效, 副作用又不可預知,  但如果情況變壞幫到都要試. 但係拖下...

我每次睇到呢度討論, 我亦都好懷疑我個仔係咪有ADHD?因他的行為如妳們形容既都好相似,雖已經排期,但要等到2015.

回復 man811231 的帖子

我囝囝由細到大都係坐唔定,未完成識行都要落地,好怕D細小空間(好似BB車咁,佢就會好似身痕咁扭來扭去,幾乎想跳車咁滯),除非佢有興趣嘅地方。好似坐巴士佢可以好定,仲眼都唔眨咁望住司機揸車,因為佢係超級巴士迷。

回復 HaYi 的帖子

你又講得啱。我都爭扎緊同唔同班主任講佢個情況,其實都幾矛盾,又唔想佢被人知道佢有ADHD(怕同學仔笑佢),但又唔想學校誤會佢係問題學生而忽視佢真實情況。

我囝囝都食左藥2個月左右,情況確實係有改善,好似小一考终期試佢啱啱開始食藥,老師話佢考試考得好好,可以拉番高平均分,所以我諗開學之後都應該唔成問題,或者暫時會選擇唔講住,再睇情況。

我既情況都好似你哋咁,阿女成日做做下一樣又走去做第二樣,跟住就無做番,就算玩玩下佢都可以走左去玩得二樣。只有畫畫係可以比較堅持啲,但係畫完畫之後,啲用具又係四周圍放。對日常生活既細節非常操心大意。
成績一向都唔好,年年見家長都比老師話佢上堂唔留心,做做下功課都會去玩下擦膠碎。
今年學期尾先排到學校既心理學家同佢做評估,話佢唔係讀寫障礙,但我懷疑佢有專注力不足,去左那打素排期,要排到2015年6月......
好想帶佢睇私家,想聽聽大家的意見!!

如果相信小兒推拿,不妨幫小朋友做,由於小朋友中指是心的反射穴位,可以用推的手法,從小朋友中指頭起向下推,約1分鐘60次,每天做3~4次,每次做3~5分鐘,因心力有盈餘,是會好似精力過剩之表現。

回復 lala_kiki 的帖子

多謝你有用資料呀!

係咪兩隻中指都得? 由手指頭向下推到手掌嘛?

引用:回復+lala_kiki+的帖子 多謝你有用資料呀!

原帖由 家希媽媽 於 13-07-30 發表
回復 lala_kiki 的帖子

多謝你有用資料呀!
是的,兩隻手指都可以。由手指頭推至手指與手掌邊界位置。

回覆:家希媽媽 的帖子

你係睇精神科或心理學家做評估?哪個叫你食藥?

回復 wittymom 的帖子

囝囝係睇私家精神科醫生

昨日跟我及一班親人食飯,我有位做小學教師嘅親人跟我講,佢觀察囝囝可能係亞氏保加,咁一個小朋友會唔會同時有ADHD同亞氏保加???好擔心

‹ 上一主題|下一主題