用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩 = 有智商問題嗎?
樓主: yeung99
go

發展遲緩 = 有智商問題嗎? [複製鏈接]

返左2星期, 見佢岩岩適應左, 而家又話停課, 停課後再返都唔知適應到唔到!!

我個仔尋日去左做語言評估, 結果話佢認知同詞彙只係逹一歲既程度(我個仔已經兩歲半), 聽完真係好好好唔開心, 見到你地介紹協康, 我都傳真咗排期做幼兒訓練服務, 但未有人回覆我...
依家坐咗起公司, 成日都好似發緊夢咁, 唔想做野, 好想辭職返屋企揍佢....
好灰呀..
唔好意思咁多位媽咪,, 但真係好唔開心.想呻下.

唔好咁灰, 我個仔都係語言同認知緩慢。我現時都是在職媽媽, 每日都冇心機返工, 只係找資料如何幫阿仔。
我都同阿仔報了幼兒訓練, 要隔兩日左右才有姑娘聯絡你, 如果你都係唔安心, 你可以打電話去協康同佢confirm 收到你個申請表
一齊努力!
原帖由 ellie119 於 09-6-12 16:30 發表
我個仔尋日去左做語言評估, 結果話佢認知同詞彙只係逹一歲既程度(我個仔已經兩歲半), 聽完真係好好好唔開心, 見到你地介紹協康, 我都傳真咗排期做幼兒訓練服務, 但未有人回覆我...
依家坐咗起公司, 成日都好似發緊 ...

shanyeungbb :

無錯我地要加油, 如果我地都唔努力, 無人幫到我地嘅小朋友... 加油.. 加油.. 加油... 慢左著.追番咪得囉..追唔晒年半,,追一年都好呀...  
我打左去協康喇. 佢地話要等一至三個月, 好漫長... 等..等..等...

我問左個職員一d 問題想share 出黎, 個職員話九龍西d 時間多d, 可能會快小小(但我住香港區) , 其他都差唔多好full, 同埋佢地提議我可以的話等埋治療師有期一齊做評估(即係佢地話如果家長好心急要做左評估先, 咁佢地會安排插d 時間出黎做左評估先, 但要做治療都係要排期, 有可能會等上幾個月, 效果會無咁好, 同埋有機會評估同治療唔係同一個人, 但佢補充, 家長可以要求排同一個人)

唔駛灰呀 ! 我阿仔同你仔仔一樣, 兩歲九個月去做評估, 結果係遲一年, 排i位, 佢兩歲我已經比佢反學, 但都係進步得好曼, 情緒又有問題, 近呢2個月同佢返私人言語治療, 呢排講多左好多野, 只要你比心機d教佢同佢做多d練習, 佢會進步得好快 !

原帖由 ellie119 於 09-6-12 16:30 發表
依家坐咗起公司, 成日都好似發緊 ...

ellie119,
我想比少少意見你, 你話可以做評估先, 但我意見係, 小朋友幾個月既變化可以好大, 幾個月前既評估報告, 套用係幾個月之後既training上, 會唔會有偏差?  點解唔等到有位上堂, 先做評估?

我囝囝早於1歲幾快2歲時於Govt CAC評估, 知道個仔有自閉傾向, 要排s位.  我排協康早期訓練時(我排平日都要排2個月), 姑娘同我講唔駛急於評估, 因為上第1堂姑娘會進行簡單評估, 因應小朋友不同程度設計課程, 囝囝上左早期訓練9個月, 其實上左6個月時去醫院再做評估, 個仔已經追到同齡, 無自閉症, 所以我好多謝協康既姑娘, 真係幫左我個仔好多好多!

原帖由 ellie119 於 09-6-12 17:57 發表

無錯我地要加油, 如果我地都唔努力, 無人幫到我地嘅小朋友... 加油.. 加油.. 加油... 慢左著.追番咪得囉..追唔晒年半,,追一年都好呀...  
我打左去協康喇. 佢地話要等一至三個月, 好漫長... 等..等. ...

原帖由 ellie119 於 09-6-12 17:57 發表

我打左去協康喇. 佢地話要等一至三個月, 好漫長... 等..等. ...

ellie119
你好! 我囡囡依家20個月, 14個月時評估佢遲緩, 我幫佢排左協康, 我係上平日, 平日排會快D:)
‹ 上一主題|下一主題