用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 遊戲輔導室
go

遊戲輔導室 [複製鏈接]

有人上過嗎? 效果好嗎?
   0    1    0    0

原帖由 cfp123 於 08-10-2 15:37 發表

想問 :你到過這地方未?

原帖由 cfp123 於 08-10-2 15:37 發表

後果因人而異,但他們是合理謀利機構.而且很有良心..而收費又合理.可以一試..

建議你先做工課,看一看鄭信雄醫生的書,香港圖書館有.http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010000374 

原帖由 SandraLo 於 08-10-2 22:11 發表
想問 :你到過這地方未?

你最好先上去查詢一下, 我聽過一個媽咪說有問題......

原帖由 cfp123 於 08-10-2 03:37 PM 發表

你係唔係指北角果間遊戲輔導室???
我係向果到玩左幾個月
重要係一個星期去3日, 洗左我好多冤枉錢
MamiBaby

我小朋友3歲半係自閉症,他都返左2個月太子個間,對他來說是有很大幫助,眼神接觸好了,與人玩輪次的遊戲能力高了,爸爸更說覺得他大隻左...
我自然覺得價錢合理,亞sir很有經驗,當做運動都低,不過如果小朋友細唔合作媽媽都要不停協助,都幾累的

Dear all,
My daughter (13 Years Old) is now attending the course in 遊戲輔導室 in North Point. I found out that she is improving a lot including physically and mentally. She can simply express herself in limited words. The charges was reasonable. For parents, we cannot only rely on the outside training, at home, we aslo need to give your kids training. The training is only giving them the stimulation, and it should be a continuous task for us and our kids, and different kid had different symptons, so the speed of improvement would be different. As parent, we should be patient and it is a long task for us.

原帖由 mytigger 於 08-10-5 18:29 發表
我小朋友3歲半係自閉症,他都返左2個月太子個間,對他來說是有很大幫助,眼神接觸好了,與人玩輪次的遊戲能力高了,爸爸更說覺得他大隻左...
我自然覺得價錢合理,亞sir很有經驗,當做運動都低,不過如果小朋友細唔合作媽媽都要不 ...

煩請問可否PM 資料給我 ??? 謝謝 !!

http://www.counsellingplay.com.hk/

你可以上網睇下佢介紹先,如果有興趣打電話去問&約時間評估
評估係要叫費架,好似400左右,如果有需要先再報名
無需要佢唔會叫你做架,我見過有人問過,個亞sir話如果個小朋友無需要就唔好來做,係好辛苦架!!

路人(甲),

點解妳有咁既comment既?可否分享一下!

dada5

原帖由 路人(甲) 於 08-10-5 15:39 發表

你係唔係指北角果間遊戲輔導室???
我係向果到玩左幾個月
重要係一個星期去3日, 洗左我好多冤枉錢

SandraLo,

可否講下係乜野問題呢?
因聽到既意見都係好extreme.
謝!

dada5

原帖由 SandraLo 於 08-10-4 17:21 發表

你最好先上去查詢一下, 我聽過一個媽咪說有問題......

原帖由 dada5 於 08-10-14 22:32 發表
SandraLo,
可否講下係乜野問題呢?
因聽到既意見都係好extreme.
謝!
dada5

我曾聽過一個媽咪(只係一個)話唔好, 所以建議你地上去睇吓先......我唔敢隨便講番出來,  以免影響人, 但嗰個媽咪係俾咗幾堂錢, 只上咗一半就唔再去.....

SandraLo,

煩請PM告訴我,可以嗎?
因我囝以前學校既老師上過鍾慕蘭主講既課程,分別在北角及太子分校都有上過,佢覺得所講既很有道理,所以都建議我囝囝去試下.但我見有部份媽咪既comment都幾negative.有D又好positive.所以想聽多少少意見.謝!

dada5

原帖由 SandraLo 於 08-10-14 23:02 發表

我曾聽過一個媽咪(只係一個)話唔好, 所以建議你地上去睇吓先......我唔敢隨便講番出來,  以免影響人, 但嗰個媽咪係俾咗幾堂錢, 只上咗一半就唔再去..... ...

其實我阿仔在3歲時都有到那裡上堂,我的意見是不同價錢就會給與不同的設備,可能如你之前在一些單對單的感統室玩過,你就會覺得它簡陋及辛苦,但在我來說郤是最見效,帶去上堂的家長及小朋友都會辛苦的,但是只要你勤力,它郤是最見效的一種方法

現在我在不同的活動比較下及仔仔大了,我就覺比以前貴及時間不夠用,所以我現在唯有在家多與兒子做有關運動。

希望能幫到大家。

lingchuling,

多謝分享!
請問妳囝囝做左幾耐同一個禮拜做幾多次?
妳覺得囝囝做完之後有什麼改善呢?

dada5

原帖由 lingchuling 於 08-10-15 11:37 發表
其實我阿仔在3歲時都有到那裡上堂,我的意見是不同價錢就會給與不同的設備,可能如你之前在一些單對單的感統室玩過,你就會覺得它簡陋及辛苦,但在我來說郤是最見效,帶去上堂的家長及小朋友都會辛苦的,但是只要你勤力,它郤是最見 ...

我的建議在長假時做密集訓練最見效,我好似在那裡都做了有4次密集訓練,當初仔仔講話慢,在那做了約10堂,差不多是天天去,一次密集訓練完了,就見到他講話比以前進步,

另有見到一個小女孩,當初見她對人不大有反應及望人也不太好,但經過一輪訓練後,我們其他家長同她接觸都有見到她與前的不同,我們同她打招呼,她亦有反應

在我來說,如果有些家長對一些環境要求比較高的話及過份保護他們的子女,那裡可能就不太適合他們,因為你們需要狠心一些(因為你會見到一些動作會認為不應這麼小就做,但那些動作對他們郤是需要的,你們如有興趣也可找些感統書看看作參考)亦要大家同去的家長辛苦一些(不要放下小朋友在那,因如你能參與其中,你亦可學習怎樣幫小朋友做那些動作及怎樣控制手的力度),這樣最後才見到效果的

linchuling,

多謝妳既分享.
聽我囝囝既前老師講,最細要3歲才能開始.待明年初我囝囝足3歲後,我會認真考慮俾囝囝去train下.

dada5

原帖由 lingchuling 於 08-10-15 22:50 發表
我的建議在長假時做密集訓練最見效,我好似在那裡都做了有4次密集訓練,當初仔仔講話慢,在那做了約10堂,差不多是天天去,一次密集訓練完了,就見到他講話比以前進步,

另有見到一個小女孩,當初見她對人不大有反應及望人也不太好,但經 ...

我的小兒也在北角上了1.5月堂,最初上堂時都會覺得地方很簡陋,而且你要有心理preparation, 因為他們很惡,會罵小朋友的.我的兒子有自閉症,所以第一堂時都不太合作,亞sir會惡他及對他說如果不完成就不能回家. 但小兒上了幾堂,我覺得對他有些幫助.
P.S.不要期鍾小姐會教小朋友,因為我上了1.5月,從未看見她有教小朋友做感統運動

遊戲輔導室

原帖由 Jac_chue 於 08-10-16 09:11 發表
我的小兒也在北角上了1.5月堂,最初上堂時都會覺得地方很簡陋,而且你要有心理preparation, 因為他們很惡,會罵小朋友的.我的兒子有自閉症,所以第一堂時都不太合作,亞sir會惡他及對他說如果不完成就不能回家. 但小兒上 ...

各位、
請不要誤会、鍾姑娘不是唯一的導師、因為一班有12人、要3-4個導師来訓練。鍾姑娘会教其他、如行為社交班等等。
地方是比較簡単、但最重要是幫到小朋反、不過、家長要狠心、譲他門多做。

我小朋友向果道玩左半年, 地方好細(有d混亂)
衰d 講句有d似去左瘋人院
其實去得果道d小朋友個個do係有特殊需要的,
但係果道d所謂ga訓練員(有d係無牌ga)就一尾喝佢地,
一d包容都冇
我仔一個星期去足3堂, 去足半年多,
我每一堂都會陪著佢,
所以我睇倒好多    

原帖由 dada5 於 08-10-14 10:30 PM 發表
路人(甲),

點解妳有咁既comment既?可否分享一下!

dada5
MamiBaby
‹ 上一主題|下一主題