用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 到底甚麼是『有教無類』?
go

到底甚麼是『有教無類』? [複製鏈接]

該用戶已被刪除

到底甚麼是『有教無類』?

Re: 到底甚麼是『有教無類』?

puipui&heihei,

請您不要傷心, 我相信這裏的媽咪每一位都會好明白的您的感受, 我每每看到媽咪在分享小朋友在學校受到的不公平的對待, 心裏都感到好痛好痛 :cry:

我囡囡已p.3, 現在已是第五間學校了, 當中遇到很好的學校和老師, 也碰到過講一套, 做一套的學校, 還未計在找學校時所面對種種令人委屈的體驗, 我也相信在未來的日子仍然會碰到類似的情況, 但最重要是我們大家永遠不會放棄自己的孩子。

遇到這樣的學校和校長, 我們該慶幸自己的兒女不用交託她來教導, 誠心祝福您們會找到一間充滿愛心, 全心全意包容小朋友的學校

我支持您!

Hi puipui&heihei,

你的心情我很明白, 你在這所基督教學校的情況我都有朋友有同感, 我朋友個女上午返早期訓練, 因時間太迫, 所以不能回家換校服, 佢曾要求主任可否讓女兒在學校的洗手間內換校服, 她說因為此校規定學生一定要著校服入門口, 所以要問校長, 在校長未回覆時, 主任打電話比我朋友, 話平台泳池則邊有一個比人換泳衣的更衣室, 叫佢同亞去果到換衫, 我朋友即時就無明火起3千杖, 佢同主任講個泳池係比住客用架, 我唔係住客何來有住客証來開門? 那冬天泳池不開怎樣? 個更衣室係平台落一層樓梯, 其實係停車場裹, 一個工人同個細路要日日行出行入停車場, 你做家長驚唔驚?  後來主任話等校長決定, 之後我朋友冇收到消息, 佢都唔想再同佢地講, 惟有係叫工人同亞女係馬鐵站洗手間換校服!

咪以為教會學校就有愛心, 對我們班特殊生來說, 好多連一般人的愛心和同情心都沒有!

首先, 想講, 你的經歷, 呢樹大部份的媽咪都經歷過, 我身為基督徒, 亦可以同你講, 吾係所有基督教或者有宗教信仰的學校都能夠做到公平, 公正, 有教無類的宗旨.

但是有一點相信你有小小誤會, 同埋學校的校長無同你講清楚, 呢個錯, 你應該怪政府, 因為係教統局比左指令d幼稚園/幼兒中心, 如果知道個小朋友有特殊需要的話, 係吾可以收該學生

呢一點, 校長亦有問題, 佢應該垣白向你講出吾可以收你個仔的原因.

我覺得, 你依家可以做的, 係去一d有i位的幼兒中心, 申請來年讀n1, 係幼兒中心, 吾係幼稚園, 因為幼兒中心, 可以訓練小朋友的自理, 同埋佢地學術方面, 無幼稚園甘深, 對我們d小朋友黎講, 比較無甘'遊雲'

去搵d有i位的幼兒中心的目的, 係因為果樹, 有收'特殊'需要的小朋友, d老師/嬸嬸/主任都有經驗, 比教易對付呢類小朋友.................

我果時選擇吾講小朋友的情況比學校知..............當個小朋友讀得一兩個月, 老師就會自然搵你傾計, 傾多幾次, 有意無意之間再透露比老師知

希望幫到你啦......................

p.s. 我個仔係比較靜, 無特殊行為情緒的行為, 同埋係可以坐定定發夢果隻.

Hi puipui&heihei,

你可以考慮吓"真理浸信會碧濤幼稚園" 佢地有幾個特別小朋友讀緊, 有校車到馬鞍山。  
該用戶已被刪除

I totally understand your frustration.  I suggest you to send your article, just like what you posted here, to the media - newspapers, magazines...you name it.  Make the treatment you child recevied from them known to the community.  Let the public judges it.

On the other hand, it is a blessing in disguise that your child did not spend more time on this non-accomodating kindie.  Find one that really understand, hte I-seat may be a choice.

Also, your kid is only 2, and he is lucky to have you discovered his issues that early.  Give him enough hlp and training and he will be okay by the age he needs to go to primary.

Good luck.

我年幾前都試過你咁!係好唔開心架喇! 不過佢地唔係冇道理架, 我果間直頭同你果間同一個會.  

我覺得你絕對應該向平機會或教統局投訴,像這校長這樣的害群之馬,實在是教育界之恥。無論她如何不接納學障兒,都不能以這樣決絕的方法趕人走,她可以和你商討、轉介…等等,以學生的利益為大前題。但她什麼都不想做,可能認為這樣更乾手淨腳吧!現今講融合,這種態度是不能容忍的,也不應姑息,我們做家長的不應啞忍,要為孩子爭取權益。

甘我想問教統局指令d幼稚園/幼兒中心, 吾可以收有特殊需要的學生, 甘早期訓練排長龍, 特殊學校排長龍, 係咪d 細路要日日係屋企等上天打救?

[quote]
hinhinmummy 寫道:

但是有一點相信你有小小誤會, 同埋學校的校長無同你講清楚, 呢個錯, 你應該怪政府, 因為係教統局比左指令d幼稚園/幼兒中心, 如果知道個小朋友有特殊需要的話, 係吾可以收該學生

cheungmanwai 寫道:
甘我想問教統局指令d幼稚園/幼兒中心, 吾可以收有特殊需要的學生, 甘早期訓練排長龍, 特殊學校排長龍, 係咪d 細路要日日係屋企等上天打救?

[quote]

YES, GOOD POINT, 問教統局啦

我們呢d媽咪, 未唯有睜開眼晴講大話, 乜都吾講, 入左去先算, 但有d小朋友坐吾定的, 好快就會比學校識穿, 亦會比人踢出校, 呢度亦有吾小小朋友比學校踢出校的經驗

呎一兩年, 開始多私人s學校出現, 有$的, 咪比個小朋友入去讀law, 無$的, 甘就真係要問下我們的李xx大人啦.

hinhinmummy

基本上我地個「正苦」係覺得小朋友無需要讀幼稚園嘅,所以幼稚園係「學前教育」,「正苦」亦無官立幼稚園,家長要自己俾學費。所以實際上個人工高嘅x國x局長,開會可以一心二用嘅xx章局長係唔會答我地嘅。

呎一兩年, 開始多私人s學校出現, 有$的, 咪比個小朋友入去讀law, 無$的, 甘就真係要問下我們的李xx大人啦.
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

if you don't disclose your son's assessment, you may try Ling Kowloon Liang Church Kindergarten at Grampian Road. It's better to let your son to go full day class there. They are very loving and I know they have some AF kids there for some time, don't think they would ask AF kids to leave.

I also heard that LLC at Diamond hill is quite open to AF kids too(although LLC diamond hill is not the same organization as Kowloon LLC)

Pamam

sorry, it is Kowloon Ling Liang Church Kindergarten/Nursery.

cheungmanwai 寫道:
咪以為教會學校就有愛心, 對我們班特殊生來說, 好多連一般人的愛心和同情心都沒有!

世上有許多掛羊頭賣狗肉的教育團體,為人父母的要勿切留意子女的學校是否包容接納他們。
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

聽到你的事,真是幾 !
竟然又是教會辨的幼稚園!!!  我也曾
經有比你更慘痛的經驗。我為我仔仔
的事,去多個政府部門 & NGO投訴過。

雖然今日我們的投訴未必可以取回理想
的結果。但我個人認為,投訴最大
個POINT 是<向社會敲響這個鐘,
給他們學習。>

我們所敲響的每一下,是有凝聚
力量,今日你我未必可以直接受惠。
但好相信可以幫到及減低將來
更多這類事情發生。

我建議你也考慮向平機會或教統局
投訴及反映他們的<歧視>處理手法。
Melody :sleep:
該用戶已被刪除

我阿仔初小時也有如此慘痛經歷,當時的班主任三天兩頭就找我投訴阿仔在校的不當行為,並不是想幫他,而是想迫我轉校,說的話難聽得不得了,難以想像出於教師之口。我極力與她溝通,面談、寫信剖白,還要校長出面調解。不過無論我怎樣和她溝通,都好像對牛彈琴,我就這樣忍了她一年。

這是十年前的事了,這麼多年來,每當想起這經歷,我就憤憤不平 。我最後悔當時沒有去教統局投訴她(那時好像還未有平機會!)。你的留言勾起我的回憶,所以特別   

真的,投訴未必受理,也不是要爭取回那鬼學校,而是要表達我們的不滿,引起別人對這不合理現象的關注。

既然當局有意平息你們的怒氣.我建意你打蛇隨棍上争取即時安排仔仔入S位.因你仔仔祇是兩歲,如果有密習式訓練應會進步很快.快者1年可以轉返出來I位.S位的相關訓練跟I位簡直是冇得比.

如未排到混合位, 但有意轉學, 可考慮恩典幼稚園 (翠華花園), 校長及老師都開放接受有需要的小朋友!

生生爸爸
‹ 上一主題|下一主題