用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教各位中學的讀書方法
go

請教各位中學的讀書方法 [複製鏈接]

小朋友band2自行收左,小學一直陪讀書,中學唔放手唔得但小朋友又唔自律加少少懶,想請教成績好學生平日時間表係點,自己唔識教,想請教成績好有咩方法,謝謝
   15    0    0    0

自行收咗,如果無打算叩門,畢業試就放手畀佢自己來,自己摸索,賽後再同佢一起檢討,再討論下點改善溫習方式

中一第一次測驗繼續放手,睇下成績點

小朋友自行入到的,一般都係個間學校頭20~30%,中一二係學習自學的階段,唔需要太擔心

小朋友要跌下先成長既,最緊要係父母捨得畀佢跌,陪伴佢面對失敗和鼓勵佢繼續向前

jessie_CC 發表於 23-4-27 01:45
小朋友band2自行收左,小學一直陪讀書,中學唔放手唔得但小朋友又唔自律加少少懶,想請教成績好學生平日時 ...

中學唔同小學,中英數常→多咗好多科,b2中學如果入到英文班,數學 History Geo IS全部英文讀,如果小學係中小,一般b1英文中學嘅學生適應期大約2一3個月來轉Channel 。

另外各科會多咗quiz, 唔似小學定期有默書測驗,家長會出手温習,到中學常見孩子quiz完家長都唔知

中學階段靠自律,好多野家長想管亦管唔到,成績表反映一切,如有需要就去補習啦!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

自律、專心、有效率同良好時間管理就係成績好既學生既特質。就算俾佢地個time table你跟都無用,治標不治本。成績好既學生有自動波功能,家長都無得插手。成績好既教法係從小培養責任心,知道讀好書係為自己,唔係向家長負責,係自己責任。

小朋友band2自行收左,小學一直陪讀書,中學唔放手唔得但小朋友又唔自律加少少懶,想請教成績好學生平日時 ...
1. 畢業試放手俾小朋友自己溫書, 之後先再賽後檢討!

2. 如果B2 係英文班, 最好每日抽時間串英文生字, 我每日都叫小朋友串3個英文生字, 一個月後唔記得一半都仲有45個

3. 做自己既筆記,  每科都要, 之後溫書會舒服好多

謝謝各位回覆,小朋友英文同中文都係一般,特別係聽同講,現打算盡量每日睇美劇訓練聽,可能中一先開始遲左啲,中文真係唔知點幫,母語係中文但係聆聽同說話都麻麻(emoji)

jessie_CC 發表於 23-4-27 13:41
謝謝各位回覆,小朋友英文同中文都係一般,特別係聽同講,現打算盡量每日睇美劇訓練聽,可能中一先開始遲左 ...
中文既聽&講都唔係最重要,最重要係作文,一卷定生死

2010YL 發表於 23-4-27 14:03
中文既聽&講都唔係最重要,最重要係作文,一卷定生死

作文我都知睇書有一定幫助,我小朋友睇書好單一,科幻小說果類,想中學作文好,睇邊類書比較有幫助?文言文係唔係好重要架?

回覆 jessie_CC 的帖子

中學真係唔同小學,中英數常→多咗好多科,自行又順利收咗中學入英文學校,肯定大部份都係英文讀,如果小學係中小,真係睇小朋友基礎能力去到邊冇補習考到適應期大約2一3個月到半年都講唔定,但若小學都依靠補習父母自己其實心中有數,肯定適應期耐啲,所以若夾硬入仲辛苦

講到讀書方法,小朋友到中學會慢慢有自己主見,衹係呢個自律同主見什麼時候出現,睇小朋友對學習心態有多喜歡,中學正常家長唔好涉及太多,因為仲加上青春期真有需要補習孩子應會向家長提出

冇限定睇咩書,我衹係同小朋友講作文絕唔可以離題就可以,天馬行空隨自己意思去寫.
雖然我在EK回覆,好多人都話離題及歪理,呢個亦都係我訓練小朋友其中一個方法,加上學校老師指導,讓她知道什樣唔離題,什樣離題, 亦可令佢說我什麼不足,籍此更增強自信心,所以佢既中文我從不擔心,有幸多年來幾本書內容都有佢手筆.

天外之人 發表於 23-4-27 15:08

中學真係唔同小學,中英數常→多咗好多科,自行又順利收咗,中學入英文學校,肯定 ...

小朋友小學係中小,小學一直都要補習加上我陪讀,所以而家雖然自行收左,但係擔心佢跟唔到,自覺自己真係唔識教,所以上嚟呢到請教有經驗既媽媽,都打算比佢繼續補專科,自己就要改變唔想下下望實佢,之前半迫半氹咁讀,而家就打算開心啲學習,唔想親子關係變差

輕鬆啲,孩子正常永遠都感受到父母對佢真假關懷,特別已上中學既小朋友,自我意識高咗好多,加上青春期問題,唔需要比太大關於學業壓力佢,都已經補開,且基礎野唔呃得自己,佢自己覺得有需要都會主動要繼續補下去,除非真係冇心向學了.  
-
其實開心學習應該由幼稚園就開始,開心學習影響孩子成長求知路態度,且好多家長以為母語係中文就稔住容易上手或重視英文問題,加上太多自然性口語,作文都會因應自己平時多聽多講多睇而寫出來,到中學先著緊基本上有點遲.

jessie_CC 發表於 23-4-27 14:38
作文我都知睇書有一定幫助,我小朋友睇書好單一,科幻小說果類,想中學作文好,睇邊類書比較有幫助?文言 ...

睇咩書都可以, 不過多元化會好啲, 另外, 文言文唔係唔重要, 如果你唔係想DSE摘星, 咁...個人覺得文言文唔係主力, 考試中, 文言文可以攞到一半分已經叫好架喇

天外之人 發表於 23-4-28 10:51

輕鬆啲,孩子正常永遠都感受到父母對佢真假關懷,特別已上中學既小朋友,自我意識高咗 ...

我小朋友由小一墊底果浸一直想辦法幫佢,比左好多心機,直到小六去到band2有學校收都感恩,成績經常上上落落又有拖延症欠自律,我都再想希望中學有6年時間,訂定學習計劃,唔知有冇幸運dse 有好成績,雖然遲都好過咩都無做

2010YL 發表於 23-4-28 13:04
睇咩書都可以, 不過多元化會好啲, 另外, 文言文重唔係唔重要, 如果你唔係想DSE摘星, 咁...個人覺得文言文唔 ...

我都盡量引導佢睇多啲唔同既書,佢欠動力興趣睇其他書,唯有自己睇埋一份,Dse希望有好少少成績就好感激

成績好,唔計先天,最少同學自己有要求。 但仔女自己,唔通放棄咩,如有需要入屋收手機,話要用黎做功課,屋企有電腦,whatsapp有 web版(同同學傾野),用平板我行過會望下畫面。唔識我就幫唔到了,佢地自己會上網搵,細既就可以問大。

興趣,永遠都係接觸過後慢慢形成,呢啲就叫後天做成,不論先天有幾高幾低(冇人會知),有了興趣就可以,所以點解幼稚園及小學這方面要攪好,更唔需要做到收手機限制玩樂,且到中學更難支援到孩子(因為有自己主見),家長衹有多支持佢做既野,令佢自信心唔好失去,真係需要補習就繼續做,主要都係睇孩子是否願意(強迫係會有效果,但長遠唔係好事). 就算測驗唔好,家長向答得好方向給予支持,答錯那些讓孩子了解錯在那裡,不用漫罵及指責,我從孩子小學開始都是這樣子做,因為孩子不論0分或100分都會主動說我知結果或比我睇,一起分享成果.
-
DSE有冇好成績,未必對孩子將來生活有否好壞處,衹要佢正正常常健康有思想向著好方向,一樣都可以有好既生活及工作.

jessie_CC 發表於 23-4-28 18:09
我小朋友由小一墊底果浸一直想辦法幫佢,比左好多心機,直到小六去到band2有學校收都感恩,成績經常上上落 ...
Never too late唔係賣緊廣告
‹ 上一主題|下一主題