用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升班啦!New!York07"U3",大家庭
樓主: kachunma
go

升班啦!New!York07"U3",大家庭 [複製鏈接]

Re: New!!York06"L2",大家庭(Part two)

cookie_ming 寫道:
uran,
希望不用讀私校啦~~學費貴~

大家咁話啦﹗慢慢再研究d 學校啦﹗

Re: New!!York06"L2",大家庭(Part two)

miffy 寫道:
我記性唔好, 唔寫blog, 侒侒d野過幾年我洗晒腦, 唯有抽d時間出來記低。

我會一路update.

uran

唔難整, 你在yahoo開個blog就得, 好易。

咁易﹗但可惜我冇時間整﹗如真的要整, 可能要分幾日、幾個月........啦﹗

大家覺得曾生個司政報告係咪費得緊要呢??我地呢d中產既就完全得唔到幫助,讀書又無得資助,新移民,拎綜援果d就大把資助.....呢個係咩社會黎架???真係講起就激鬼氣    佢咁樣會攪到越來越多大陸人走落黎香港生仔,成日都話唔想咁多大陸人落黎生,個政府又唔做番d野,佢地落黎生既仔女應該無得成為香港居民既,邊會仲有咁多人落黎生先得架!!!攪到香港亂晒,讀私校既又無得資助,真係個個唔做野走去拎綜援仲好啦~~~唔駛咁辛苦,我地交稅黎幫人養仔女,資助人地仔女讀書,自己仔女就要捱,呢個政府唔死都無啦~~~~   

toby豆
你唔知我地呢d叫"仲慘"階級咩,捱埋得個做字,死慳死抵為屋企,為子女,為交稅,病和死埋都唔會有福利既咩!只有付出,而無收成的,無能政府   

toby豆 寫道:
大家覺得曾生個司政報告係咪費得緊要呢??我地呢d中產既就完全得唔到幫助,讀書又無得資助,新移民,拎綜援果d就大把資助.....呢個係咩社會黎架???真係講起就激鬼氣    佢咁樣會攪到越來越多大陸人走落黎香港生仔,成日都話唔想咁多大陸人落黎生,個政府又唔做番d野,佢地落黎生既仔女應該無得成為香港居民既,邊會仲有咁多人落黎生先得架!!!攪到香港亂晒,讀私校既又無得資助,真係個個唔做野走去拎綜援仲好啦~~~唔駛咁辛苦,我地交稅黎幫人養仔女,資助人地仔女讀書,自己仔女就要捱,呢個政府唔死都無啦~~~~   

The policy is bad/unfair by itself, but the SAR CEO's words are even worse!  He said that those students studying in private kindies should be from high income families i.e. exceeding HK$100K monthly. My monthly income is less than even half of it!! It was not my original intention to put my daughter in private kindies; it was only because the non-profit-making kindies rejected our application!!

總之最慘就係我地啦~~咩資助都無,稅又要交,仲要幫人養埋仔女先死呀
真係齊齊去拎綜援仲好啦~~~果d綜援友仔仲要有錢去旅行既......你話死唔死丫

kachunma 寫道:
toby豆
你唔知我地呢d叫"仲慘"階級咩,捱埋得個做字,死慳死抵為屋企,為子女,為交稅,病和死埋都唔會有福利既咩!只有付出,而無收成的,無能政府   

toby豆,
我都覺得曾生o甘次的報告好差,因個個小朋友有權利受資助,人人平等ma,曾先話讀私校的小朋友,佢爸媽月入十萬~~~請問香港地有几多人月入十萬呢???~~   
小朋友資助就有多多的限制~~~~~又唔訂最少工資~~    ~~~還叫人生3個添~真係玩鬼生lo

咪係囉~~~我都想個個月搵十萬呀.......

cookie_ming 寫道:
toby豆,
我都覺得曾生o甘次的報告好差,因個個小朋友有權利受資助,人人平等ma,曾先話讀私校的小朋友,佢爸媽月入十萬~~~請問香港地有几多人月入十萬呢???~~   
小朋友資助就有多多的限制~~~~~又唔訂最少工資~~    ~~~還叫人生3個添~真係玩鬼生lo

我覺得曾生直頭無視我地D中產啦!講真唔係恨佢果小恩小惠,無我們亦唔會交唔起學費,但知道佢份報告後,好心死心灰囉!無我地班中產交稅,邊有咁多錢比佢派,最激氣就是我地D比佢

特首曾蔭權這份施政報告,完全令人反感,且對我o地這班中產階級和部分收入良好的家庭完全是不合理的,跟本就不能享受此福利。另我o地班中產階級和高收入家庭已經交了稅,照理,我o地應該和其他人一樣有權享有綜援性質以外的福利,如果在這方面排除了我o地,那就屬於另一類的歧視;另政府資助幼兒教育的目的並非為了濟貧,而是為了鼓勵生育和提高幼兒教學的質素,那有甚麼理由要將私立或牟利性質的幼稚園排除在外呢?   抗議﹗        

可能阿曾生覺得私立和牟利既幼稚園是 = 唔好,因佢地唔跟政府個教育理念去做,今鋪無資助,等佢地自生自滅,等佢地幾時執笠,曾生佢都short short地,可能佢唸住我地會為左果萬多元而唔讀私立學校?讀佢認為合佢口味果d非牟利學校掛?       
講真,如果我地覺得係好既,

[quote]
可能阿曾生覺得私立和牟利既幼稚園是 = 唔好,因佢地唔跟政府個教育理念去做,今鋪無資助,等佢地自生自滅,等佢地幾時執笠,曾生佢都short short地,可能佢唸住我地會為左果萬多元而唔讀私立學校?讀佢認為合佢口味果d非牟利學校掛?       

All
今天派了好多通告呀!
1. 10月16日至27日,又有時裝表演啦!我仔今次著便服和化裝舞會裝呀!化裝舞會裝?死啦!是什麼?    真要唸唸。   
2. 聯合國兒童基金籌款,萬勝節party在10月31日星期二,好野,又有得玩啦!
3. 關於政府"學券"的通告
:wink:  :wink:    
仲有一本手冊,兩本功課 :  :

我地中產既不嬲都係養緊班新移民同廢人.....我地一D褔利都得唔到~~~~
[quote]
我覺得曾生直頭無視我地D中產啦!講真唔係恨佢果小恩小惠,無我們亦唔會交唔起學費,但知道佢份報告後,好心死心灰囉!無我地班中產交稅,邊有咁多錢比佢派,最激氣就是我地D比佢

咁梗係啦~~佢無資助都好,我都唔會去讀果d垃圾學校,同d新移民一齊讀就即係倒錢落海,一陣學埋d衰野番黎仲死~~學埋佢d鄉下話番黎都唔知點算
想佢資助下都係想慳一半學費,可以比個仔學多樣野,真係好好多.....佢攪到個香港不知所謂~~~

[quote]

toby豆
又唔使講到咁激既,唉!講來講去,始終都是政府有問題,如不是,我們交的稅,又怎會咁比無良政府倒晒落海,渣都無

All
周五派左張關於"學券"既通告,大家點睇呀?如果學校有簽名運動,你們會參加嗎?

如真有就好啦!我第一個簽名支持    ,唔理有無用,反影

[quote]
All
周五派左張關於"學券"既通告,大家點睇呀?如果學校有簽名運動,你們會參加嗎?

如真有就好啦!我第一個簽名支持    ,唔理有無用,反影

Uran
good morning!     :wink:  :wink:

開始籌款未?我大少好努力去籌啦!任何佢識既都唔放過   

kachunma,

Good morning!  我o地都已經開始籌款啦﹗前及昨天開始已籌o左一少部份,今天再努力,明天我就帶回公司向同事埋手﹗      您呢?成績如何?遲d再同您傾啦﹗我o地要出街啦﹗
‹ 上一主題|下一主題