用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! – Part 3 ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! – Part 3 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! – Part 3

Vicky's mom - I think the 道教幼稚園 should be 飛雁幼稚園. See:
http://embhsc2.hkedcity.net/kindergarten/0641.html

May May - correct me if I am wrong ......

醒目開學勳章

Re: 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! – Part 3

昨晚拎評估, 同老師傾左一陣, 原來發覺要認英文生字, 係成個英文字咁認, 如mother一睇就要知係媽媽咁解, 如果有埋個mouth, 就要認住頭3個字母, 死啦, 中文字我有同佢認, 但英文成個字就冇呀, 老師話佢唔識, 咁同串字咪差唔多    呢個媽咪真抵打
另外問老師近排係咪好多小朋友疴嘔, 佢話係呀, 連佢自己都有, 我話個toilet真係唔掂, 點知佢話玩具其實都好dirty, 尤其大肌肉個d   
佢話叫我直接send email俾校長喎, 我今早已send 左, 但得我一封email恐怕唔夠牙力, 希望各位如果都覺得個衛生情況不如理想的話, 都能夠寫封email俾校長, 等校長知道!
many thanks!

Vicky'smom 寫道:
Hi, zzss, lam's mother and May May,

Thanks so much for the suggestion of kindergarten for my little son.  I just search the information of 藍田靈糧幼稚園 and 佛教金麗幼稚園.  But I forget the one of the 道教幼稚園  that May May suggested, can you tell me the name of that kindergarten again ?

Vicky's mom

仲有 藍田聖匠, 道教係飛雁洞, 幾出名, 但宗教方面, 未必個個接受, 荷花出的"2005,2006幼稚園" 書都有介紹,去圖書館借黎睇下

各位靚太, 昨晚同你地傾計好正, 得益不少. 至5開心係奪命追魂 call 到, 成日 gathering 都爛尾, 我真的好5開心.      選小學一事真係愈想愈煩, 昨晚真係難以入睡......    

mamamui 寫道:
[quote]
一家三口 寫道:
昨天拿評估表, 我囡囡的老師非常健談. 所以好遲才輪到我.
她對囡囡的評價係 : 聰明, 但lazy.   因為我對囡囡的睇法係, 唔聰明, 但唔係太lazy.    剛好相返.

實情是 : 聰明, 又唔係太lazy.   [/quote]

實情係mamamui所講就好啦!  
其實係一家四口子

醒目開學勳章

早晨呀!

mamamui > 小一我可能選net 31, 到時記得提點下, 我真是不熟這區小學, 最慘要諗埋中學

得意媽 寫道:
早晨呀!

mamamui > 小一我可能選net 31, 到時記得提點下, 我真是不熟這區小學, 最慘要諗埋中學

各位k2家長明年妳地就知有幾煩惱.
先要了解自己小朋友適合讀那些小學, 又要諗理有冇中學, 收費學校又驚小朋友不是讀書材料又"晒錢", 真係諗爆頭o架!   
其實係一家四口子

叮叮噹噹 寫道:另外問老師近排係咪好多小朋友?嘔, 佢話係呀, 連佢自己都有

琴日我都有肚痾!所以琴晚5敢食野,番到屋企又肚餓!今早回校見到k2k的兩個家長,其中一個小朋友有痾嘔,一個有肚痛!!mamamui 你囡囡望著我,可能覺得很奇怪
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

carcar,
你睇返前小小,我post左個有好多英文生字和圖片免費download, 因我現在趕囡學野
carcar 寫道:
我想print d 英文生字+圖, 貼係度, 等jeff認.
但發覺d圖好難搵, 大家有無lon 路呀       

得意媽 寫道:
早晨呀!

我都5係好熟咋..... 大家硏究硏究......

Mrs.Yellow 寫道:
琴日我都有肚痾!所以琴晚5敢食野,番到屋企又肚餓!今早回校見到k2k的兩個家長,其中一個小朋友有痾嘔,一個有肚痛!!mamamui 你囡囡望著我,可能覺得很奇怪

保重呀!
真係5好意思了..... 呢個女今早一早扭計呀..... 佢個腦仔好多古靈精怪, 老師都話不易猜透......   

mamamui 寫道:
各位靚太, 昨晚同你地傾計好正, 得益不少. 至5開心係奪命追魂 call 到, 成日 gathering 都爛尾, 我真的好5開心.      選小學一事真係愈想愈煩, 昨晚真係難以入睡......    

係呀 ! 我地傾極到唔夠皮咁, 黎緊仲有好多機會 .....計劃中....

yellow : 尋日見你都唔多妥, 休息多d啦 !

尋晚呀仔都等到11點幾先肯瞓, 老公,婆婆都差d攪佢唔掂 可能佢地今日開生日會心情緊張, 所以有d 扭計  

mamamui 寫道:
保重呀! 真係5好意思了..... 呢個女今早一早扭計呀..... 佢個腦仔好多古靈精怪, 老師都話不易猜透......   

mamamui> thank you! 傻豬, 佢又無得罪我, 5洗5好意思。 e .. "好朋友"今早都係扭計,扭到miss左校車,今早我感覺你囡觀察力應該好強。

May> owen揪著個大膠袋,神情凝重,應該係有責任心的孩子

net 31 梗係st.mary啦, 一條龍唔駛諗中學呀
得意媽 寫道:
早晨呀!

all

good morning

尋晚傾得好開心, d細唔o係身邊的確唔同d
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

jennie

我都想只係負責帶飲品, 平d又唔駛煩   

我2年都係買cake

Jennie 寫道:

好正呀!! 全部都係阿女鍾意食呀!! 但老c 有冇LIST 比你買野? 好似唔駛預咁多喎?? chloe 上年只係帶o左1L 果汁返學校, 其餘乜都唔駛O羅呀!    

叮叮噹噹,

我見學校而家逢星期六都會洗波波同玩具, 再曬下佢咁架, 都叫有做o下野啦, 你放心啦, 校長好快會覆你email o既, 到時睇下佢點講啦

carcar

jeff都好過我阿仔, 佢係連溫完都唔識 (中文)     

至於會唔會個進度越拋越遠, 唉, 我都唔諗得咁多, 我個責任係同佢溫習, 唔記得都無計 所以我預左k2要repeat多年

carcar 寫道:
今日bk怪怪地, 明明見到自己係第一個報到, 而家先睇到原來你地chat左成7頁     

今次評估之後, 我覺得jeff自我進步好大, 但係同k2的標準相比, 覺得仲有好大差距. 唉............
中文我有同佢溫的字, 佢就識晒, 無同佢溫的字, 佢就唔識..., 英文生字無同佢認過, 就大部份都唔識......
原來無付出真係無收獲.

啱啱的起心肝同jeff認英文字, 點知見到手冊, 見到今個week要認6個中文字       

如果而家唔急起追, 真係好驚個進度越拋越遠.....
唉.........................

yy13 寫道: 我2年都係買cake

負責買cake可以加名,細路會開心D。

Mrs.Yellow 寫道:

今早我感覺你囡觀察力應該好強。

owen揪著個大膠袋,神情凝重,應該係有責任心的孩子

Yellow EE 觀察力好強才真!!!        
‹ 上一主題|下一主題