用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 08-09入讀小一的家長聚一聚
樓主: 承承媽媽
go

08-09入讀小一的家長聚一聚 [複製鏈接]

對於訓練閱讀理解,我的想/做法是多D陪佢睇故事書,解釋故事內容,問下佢問題,如who,what,when....希望浸下佢能令佢get到技巧去理解.
另外我都打算報公文數,因我覺得上到小學後,學術成績始終是重要的一環,學術上若能跟得好D,其他方面也會有多D時間空間處理.
雖然我不肯定珠心算是怎樣的,但我覺得讀珠心算也不一定會玩手指,反正一般教數學都會教數手指計加減數. 想穏陣D可以學公文數.

現階段,我打算是加深親子關係,培養/訓練仔仔講番學校生活的能力及興趣,讓他將來返小學時能好好講番學校遇到的事.
同時希望幫他的學術打好D基礎

原文章由 承承媽媽 於 08-1-9 02:29 發表
好耐都無上嚟消磨時間,因為日日唔係阿仔消磨我,就係我消磨佢......: :

話咁快又到咗08年啦,離佢地入小學都只係差8個多月,唔知大家最擔心D乜呢?同埋大家依家又有乜準備?

承少最近都好多唔妥,最弊就係佢成 ...

Meisuen

我阿仔都係下年,又係16網,我都現在研究緊,不過亦會考慮下14及12網。

hi lingchuling,

我本想亞仔讀慈幼, 因爸爸係畢業生. 但而家仲有個女, 又要考慮埋男女校, 仲要有融合教育, 實在冇咩選擇, 我只知有筲官, 培橋. 培橋我參觀過校舍新同校風都幾好, 但用中文教學, 我驚英文水準會差.  筲官同慈幼未去睇! 妳有咩心水呀?

原文章由 lingchuling 於 08-1-17 14:15 發表
Meisuen

我阿仔都係下年,又係16網,我都現在研究緊,不過亦會考慮下14及12網。

[ 本文章最後由 Meisuen 於 08-1-21 10:27 編輯 ]

我會於今個學期及下學期再看清楚阿仔的程度會屬於那一級才作最後決擇,因為他們在半年時間內都可以有很大的變化,去得的學校太淺,又驚他會冇興趣,去得的學校太深,又怕會打擊了他的自信心,因我阿仔是亞氏保加小朋友,好似又幾叻,但又好似又不叻,但是最重要是他自己控制自己情緒(自信心)的問題,所以我主要看那些學校有對亞氏保加兒童的社交援助有支援為主。

請問大家知否港島東或灣仔區的狀況是怎樣?

可否告之。

謝謝。

lingchuling,

咁又係, 我都覺得半年變化都大, 我會同佢早期訓練d姑娘相量下 !

原文章由 lingchuling 於 08-1-19 23:35 發表
我會於今個學期及下學期再看清楚阿仔的程度會屬於那一級才作最後決擇,因為他們在半年時間內都可以有很大的變化,去得的學校太淺,又驚他會冇興趣,去得的學校太深,又怕會打擊了他的自信心,因我阿仔是亞氏保加小朋友,好似又幾叻 ...

各位,
你們收到評估中心的電話未?我收咗啦!將會三月頭返去.
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

can you tell me which school does your son joined?

原文章由 Leonare 於 07-7-17 23:36 發表
It's really difficult to find a suitable primary school for our
children. Even I have learnt that my son have been
accepted by one of 直資 school, sometimes, I am still
afraid his new life in the p ...

CAN YOU TELL ME THE NAME TOO?

原文章由 Justin2002 於 07-7-20 09:36 發表
I also live in Hunghom and I plan to put a few local schools (in Whampoa Garden) in the first round.  However, I shall also try one or two private schools.

There is one in Sham Shui Po (in fact at Bo ...

原帖由 blip 於 07-12-3 10:14 發表
「全校參與」模式的融合教育詳情及學校名單網頁(教署)
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=185&langno=2

48區有天主教佑華小學:詳情可參看小學概覽:
http://psp.proj.hkedcity.net/2007/chi/detail_sch_remar ...

你比個意見佑華小學,還有其他選擇嗎?因有人話老師不好

我下個再下個星期三會去做評估,不過都知是上主流,只是循例要做,因有時又覺得他聰明,有時又覺得他不夠人,但今年老師郤說他叻,但上年的老師就一直說他不專注及差,但他一班有 28人,他的成績在班上第一年是第10,第二年是第7,所以我都不知老師怎定義小朋友的叻與否?

原帖由 ioi624 於 08-12-1 00:53 發表
觀塘基顯對特殊需要小朋友都幾多支援!!!!^.^

但社工姑娘話就讀家長話學校歧視特殊需要小朋友,使我沒有考慮 .而我查過聖安當有言語駐校,但唔知多唔多功課或學校歧視的問題.
本人想小朋友升小一後繼續有支持.

原帖由 lingchuling 於 08-12-1 02:37 發表
我下個再下個星期三會去做評估,不過都知是上主流,只是循例要做,因有時又覺得他聰明,有時又覺得他不夠人,但今年老師郤說他叻,但上年的老師就一直說他不專注及差,但他一班有 28人,他的成績在班上第一年是第10,第二年是第7,所以我都不 ...

可能佢到某一階段大有進步,我個囝都係,但幼兒園沒有考試

‹ 上一主題|下一主題