用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有自閉/過度活躍在bb時期會否特別扭計? ...
go

有自閉/過度活躍在bb時期會否特別扭計? [複製鏈接]

如題,出世至一歲會否特別扭計難湊?
   1    0    0    0

我個仔系早產,已經難湊,加上勁扭計,日喊夜喊,婆婆湊到投降

我個小朋友係活躍問題,1歲前並不扭計,不過經常處於亢奮狀態,難於入睡!

回復 MSWONG1001 的帖子

不一定,每個都不同,我囝一歲前滿足左佢需求佢唔會哭,比張紙佢都可以玩好耐,坐係學行車自己行來行去,在BB床睇住我地食飯唔理我地四圍望,基本上好少哭.

我有呢個疑問係因為我bb出世到宜家6個月都好難湊,超扭抱,易醒,脾氣大,檐心會否有問題

回復 MSWONG1001 的帖子

我囝有adhd, bb時成日瞓, 好乖架, 係大d先周圍攪野. 周圍擒.

引用:回復+MSWONG1001+的帖子 我囝有adhd,+bb時

MSWONG1001 發表於 13-11-16 09:18
我有呢個疑問係因為我bb出世到宜家6個月都好難湊,超扭抱,易醒,脾氣大,檐心會否有問題 ...

BB難湊有太多原因!BB就都各有性格,先耐心小小!最緊要觀察BB個發展是否正常!食方面有無問題?

我仔ADHD,細個時都有輕微感統問題!三個月大已食嘢好差!好慢!到而家都係好多嘢唔食!BB時怕沙,怕草地,到成4歲先鍾意玩swing!

LeeCC  我個仔5歲先敢坐上千秋,玩氹氹轉  發表於 13-12-3 15:59

我仔由出世到現在都唔難湊,脾氣很好。

回覆:有自閉/過度活躍在bb時期會否特別扭計?

no,我個係a,好乖,唔鐘意哭,任人抱,我諗都係a較乖易湊,食飽就訓,訓飽就食,因無咩情感,正常bb 都係成日哭,因佢地知道自己既需要

我朋友個仔ADHD, 細時好乖,小扭計,但瞓得吾好,一直要cosleeping
另我有親戚是asperger, 細時從不扭計,可以自己在床上玩兩個鐘,瞓埋都吾叫人。
反而我bb而家一歲成日冇時停,周身郁,超八卦,成日叫人,我都驚佢ADHD

回覆 IloveJJ 的帖子

阿囝佢差不多9個月已經係床仔擒出擒入, 張床已經困不住佢. 佢無咩特別有興趣喎, 次次玩玩具都不過2分鐘.

回覆:MSWONG1001 的帖子

我個女一出世就好難湊,由朝喊到晚,小小事都好勞嘈,教佢嘢又唔專心,成日発脾氣,不過我相信有呢D問題唔一定係A仔,我想問佢會唔會係人都跟,因為我個女係咁

回覆 irisban 的帖子

我b都有啲時候只跟婆婆,尤其扭眼訓時,A仔唔會認人嗎?會否好遲都唔會牙牙學語?

我個女1.5歲開始識英文單字, 依家2歲4個月識講簡單中文同英文, 佢知邊個係爸爸, 媽媽, 不過對人冇依賴, 不過學講o野每個人進度唔同, 唔使太擔心, 你個b同你eye contact ok ma? 我個女之前唔望人, 好似全世界發生咩事都唔關佢事咁
‹ 上一主題|下一主題