用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女名校中學生愛講人是非,網絡霸凌,可提告! ...
樓主: 金耳朵
go

女名校中學生愛講人是非,網絡霸凌,可提告!   [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-11-1 00:21
我又重新睇過一遍,呀買㗎,確實係我表達能力有問題,攪得自己都睇唔明。

我想表達嘅意思係:估樓主很可能 ...
明白你的意思,也明白樓主的心情。
朋友囡囡讀國際學校,最近也剛剛經歷被同學網絡暴力。佢都唔開心咗一段時間,失眠胃口差 幸虧小朋友自己解決咗,也堅定決心要做的更好。

b3410 發表於 22-11-1 15:18
明白你的意思,也明白樓主的心情。
朋友囡囡讀國際學校,最近也剛剛經歷被同學網絡暴力。佢都唔開心咗一段 ...

即係話欺凌事件唔分學校,間間都有機會。

其實網絡欺凌對青少年傷害極大,處理不好會抑鬱.樓主嘅囡囡慶幸係女校都係D幼稚行為,選十大丑女,講下是非等。都係閒事啫。

無男女校爭仔現象,將人哋相片發上IG話失貞,口交.用手,等字眼來得傷害。當年係我細仔有瑤言閑語涉及而我需要處理,明白經歷過啲家長係好心痛。

我囡係小學經歷過好朋友打小報告,

只不過係好朋友向老師添油加醋而巳。老師要佢係全班每一個同學面前鞠躬道歉,即鞠躬道歉了36次咁多,還要寫一份悔過書,係老師面前講左十次對唔住。依家雖然唔同中學,二人依然有講有笑,但講野就非常小心。

所以我係身經百戰嘅家長。

gigayan    發表於 22-11-1 16:54
b3410    發表於 22-11-1 16:20
rsx    發表於 22-11-1 16:03

Rpp 發表於 22-11-1 15:53
其實網絡欺凌對青少年傷害極大,處理不好會抑鬱.樓主嘅囡囡慶幸係女校都係D幼稚行為,選十大丑女,講下是非 ...
相比之下我自己小朋友在學校受過的委屈相當小兒科。

佩服你!也希望小朋友不要有陰影

回覆 Rpp 的帖子

可唔可以分享下,作爲家長的你點樣處理?(講真,我完全唔敢想像如果我係當事人我會點)心疼你女

Rpp 發表於 22-11-1 15:53
其實網絡欺凌對青少年傷害極大,處理不好會抑鬱.樓主嘅囡囡慶幸係女校都係D幼稚行為,選十大丑女,講下是非 ...
你家的小孩遇到嘅事都幾離譜下

mmmandddy 發表於 22-11-1 16:59
回覆 Rpp 的帖子

可唔可以分享下,作爲家長的你點樣處理?(講真,我完全唔敢想像如果我係當事人我會點) ...

我無點處理,我問過高年班既家長的意見,佢話當唔知亦唔好問老師,佢囡囡亦試過罰企係走廊半個鐘,佢亦都選擇唔理。
但係亦都有另外家長叫我上訴到校長處,話老師有問題,我囡當時一返到屋企喊到崩潰邊緣,打擊好大,唔肯返學,話憎死某某,我需要安慰佢面對將來出嚟社會都有機會遇到,依家提早啫,好少事,都係講埋呢啲嘢咋,同埋要佢明白好友都係會背後一刀咁既道理。

我有打個電話緊同學媽咪溝通,好似

溝通不太好,因為佢女女返屋企另外一版本故事。

直至家長日,我仍然不提呢件事,老師話好似我女女唔出聲上佢果堂,係咪怕左佢,我忍住眼淚話一定係,老師話佢都係希望我囡囡品學兼優嘅,出到社會睇吓啲高職位人士一句說話可以無咗前途,唔好俾人捉到痛腳,輕描淡寫咁,我唔再講野。

gigayan 發表於 22-11-1 17:18
你家的小孩遇到嘅事都幾離譜下

仲要去每位同學座位鞠躬道歉,36 次來回咁多呀。心理素質唔好會出事添。

有個資優生即我提及現讀港華男同學係我囡好朋友,話我女蠢.應該鞠躬道歉之余,講啲老師愛聽果話嘛,例如:老師我知道一時口快講錯說話,如你俾次機會我會感激不盡,會痛改前非,時刻緊記老師教導。
哩位天才經常同校長訓導主任傾偈,相當有經驗。

Rpp 發表於 22-11-1 17:32
我無點處理,我問過高年班既家長的意見,佢話當唔知亦唔好問老師,佢囡囡亦試過罰企係走廊半個鐘,佢亦都 ...
心痛!
老師處理的確有問題。唔知屬於一貫如此,還是唯一一次。如果一向如此,但凡同學犯錯就全班鞠躬道歉/罰企,還可以當係一種班級文化,唔係personalized to 一個人。雖然都奇奇怪怪,不過可能小朋友感覺還會好d

b3410 發表於 22-11-1 18:03
心痛!
老師處理的確有問題。唔知屬於一貫如此,還是唯一一次。如果一向如此,但凡同學犯錯就全班鞠躬道歉/ ...

我估計唯一一次,唔知道個同學向老師表達左乜嘢,令佢咁激進。

回覆樓主:

雖然唔知發生幾大件事,其實公開道歉係咪真係可以完全解決問題,心理質素要好強大先可以做到,就算作為大人都好為難。同學係咪只欠一個公開道歉便會釋懷?咁樣公開處理會唔會將情況變得更糟?

rabbittwin 發表於 22-11-1 18:35
雖然唔知發生幾大件事,其實公開道歉係咪真係可以完全解決問題,心理質素要好強大先可以做到,就算作為大人 ...

呢件事好考驗家長和小朋友既心理素

質防線,有家長建議告到校長處對

質,有家長話會馬上轉校,亦都有家

長話會同老師了解問題,而我選擇唔

理,同囡囡老豆商量都係不追究,口

同鼻拗,并且唔知自己個女是否真係

無講個老師「惡」哩個字,知道嗰個

同學一定有添油加醋成份,當係一個

教訓又好,食死貓又好,囡囡此後就

成熟左好多。我無教佢憎恨呢個

同學,但係要同佢小心講嘢。

Rpp 發表於 22-11-1 19:46
呢件事好考驗家長和小朋友既心理素

質防線,有家長建議告到校長處對

處理呢啲事真係要考慮多方面因素,幸好有家長backup, 慶幸你女女熬過後成長不少

keep-calm 發表於 22-11-2 10:13
處理呢啲事真係要考慮多方面因素,幸好有家長backup, 慶幸你女女熬過後成長不少
...

係,依家問返佢憎唔憎當年嘅老師,罰得咁緊要佢話都Ok,佢話當時老師好似有精神病咁。
依家佢已經面皮厚左好多,現在讀緊嘅中學上緊英文課,佢唔小心呻了一只「咦」中文出嚟,俾老師鬧咗十分鐘,都無往心里去。

Rpp 發表於 22-11-2 10:40
係,依家問返佢憎唔憎當年嘅老師,罰得咁緊要佢話都Ok,佢話當時老師好似有精神病咁。
依家佢已經面皮厚左 ...
咩學校咁嚴呢?咦一聲都鬧?我女中二俾老師收電話,我去攞番個老師四萬咁既口,好似失物認領咁,半句教訓都無。

rsx    發表於 22-11-2 11:36

Yanamami 發表於 22-11-2 11:18
咩學校咁嚴呢?咦一聲都鬧?我女中二俾老師收電話,我去攞番個老師四萬咁既口,好似失物認領咁,半句教訓都 ...

DGS個英文老師好好(emoji)(emoji)。

Rpp 發表於 22-11-2 11:20
DGS個英文老師好好(emoji)(emoji)。

我大女果個間學校老師都好好,記得中五六時,上堂可帶曬零食番去,有次仲上上下堂老師請食雪糕,話佢地考試壓力大,要放鬆下,注意精神健康。

Yanamami 發表於 22-11-2 11:40
我大女果個間學校老師都好好,記得中五六時,上堂可帶曬零食番去,有次仲上上下堂老師請食雪糕,話佢地考 ...

我唔知鬧D乜嘢,我估計上緊英文標只「咦」聽落多種意思,是否代表好易啫?是否輕視?是否攪屎棍?

上家政堂就聽囡講經常俾老師鬧,全部同學都俾鬧,個個都雞手鴨腳咁,無雪糕食。

Rpp 發表於 22-11-2 11:48
我唔知鬧D乜嘢,我估計上緊英文標只「咦」聽落多種意思,是否代表好易啫?是否輕視?是否攪屎棍?

上家政 ...

我女升高中前,好似黎左個新家政老師,聽聞係非常惡的,好彩甩難。

Yanamami 發表於 22-11-2 12:36
我女升高中前,好似黎左個新家政老師,聽聞係非常惡的,好彩甩難。 ...

可能正是。問開又問,如果中六仍未識得游水,應該可以畢業?我對佢游水無信心。
‹ 上一主題|下一主題