用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 2024年起八大及多間自資校收生M1及M2計選修科 料有助鼓 ...
go

2024年起八大及多間自資校收生M1及M2計選修科 料有助鼓勵... [複製鏈接]

8間資助大學調整2024年度基本入學門檻,將數學延伸部分M1或M2計作一個完整選修科,部分自資院校亦有此安排。

隨着高中4個核心科目修訂即將於下學年起在中四級推行,8間資助大學完成調整2024年度基本入學門檻,一致決定將數學延伸部分單元一或二(M1或M2)可計作為一個完整選修科,部分自資院校亦有此安排。學界普遍歡迎此決定,可鼓勵更多學生選修M1或M2,亦有助推動STEM教育,由於相關課時比一般選修科少,選修的學生亦較「有着數」。

課時較少 校長料選修「有着數」

教育局鼓勵學校將修訂高中核心課程所釋放的課時,調撥予學生增修選科或修讀M1、M2等科目。8間資助大學(八大)上月已公布2024年起修改一般入學要求,一致決定文憑試考生須在4個核心科目(中、英、數及「公民與社會發展科」)達「332A」成績,同時在2個選修科達指定成績,6間大學包括港大、中大、城大、科大、理大及浸大,均要求學生在2選修科達3級成績,嶺大及教大則要求達2級成績。

翻查本年度的八大收生要求,部分大學不採納將M1或M2成績獨立計作1個選修科,或只有部分理工學科會讓學生可加分等。輔導教師協會早前向八大及8間自資院校查詢更新後的收生要求,顯示八大及5間已回覆的自資院校,包括公開大學、樹仁大學、明愛專上學院、珠海學院及伍倫貢學院,均一致表示可將M1或M2,計作入學門檻的其中一個選修科。

其他語言科目 亦視一選修科

此外,八大亦可將「其他語言科目」計作1個選修科,惟成績要求各異,例如浸大及科大列明學生須達C級成績或以上,中大及港大則達E級成績便可;部分大學亦列明M1及M2與其他語言科目,只可計作第2選修科成績,意即大學只考慮其中1科成績。

灣仔區校長聯會主席戴德正認為,學界近年已討論將M1及M2獨立成科,因修讀進階的數學有助推動STEM教育,有大學工程學系亦嫌學生「讀得少得滯」,認為大學收生列明可將其獨立計作1科,可鼓勵有能力的學生修讀,並減少中途退修的情況。

由於數學延伸部分課時比一般選修科少,以戴德正的學校為例,近2、3年開始,已安排在常規課時同時教授核心及延伸部分M1及M2課程,「他們的數學觸覺較強,核心部分可以教得快些。」亦不會令數學能力較弱的學生「蝕底」,而是讓學生更有彈性選擇有興趣的科目。

3    0    0    0

好事,M科越來越受重視,一早預咗大學遲早計為一科。
我仔學校早就估到,所以學校去年已將M變成一個選修科比同學去揀。

十年八年才肯改正,真係慢8拍!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-5-27 12:37
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-5-26 19:42
十年八年才肯改正,真係慢8拍!

唉,陳 sir, 佢係慢八拍,但比起地鐵土瓜灣站,由上世紀六七十年代計劃,下個月先至通車,成四、五十年,已經算係快啦

YolandaTam 發表於 21-5-26 21:10
唉,陳 sir, 佢係慢八拍,但比起地鐵土瓜灣站,由上世紀六七十年代計劃,下個月先至通車,成四、五十年, ...

我以為十年多些而已!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-5-26 21:35
我以為十年多些而已!

唉⋯⋯我喺土瓜灣長大,好細個先父已經話好快會有地鐵,點知到佢過身後六年先至通車,真係「快」⋯⋯

(下圖係網傳七十年代地鐵計劃圖)

YolandaTam 發表於 21-5-26 21:43

唉⋯⋯我喺土瓜灣長大,好細個先父已經話好快會有地鐵, ...

网络传闻,我唔敢尽信!

YolandaTam 發表於 21-5-26 21:43

唉⋯⋯我喺土瓜灣長大,好細個先父已經話好快會有地鐵, ...

我細細個小一個陣都住土瓜灣,後來做左20+年沙田友,又因41網出返九龍,現在夊回歸沙田

Anyway, 有屯馬線,返KL3探朋友都易D

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-26 19:27
好事,M科越來越受重視,一早預咗大學遲早計為一科。
我仔學校早就估到,所以學校去年已將M變成一個選修科 ...

係,我仔校也是,但現在修讀的同學較少,可能大家一直覺得係半科。

c9jen 發表於 21-5-28 17:22
係,我仔校也是,但現在修讀的同學較少,可能大家一直覺得係半科。

我仔學校唔係,老師一向都好鼓勵有能力嘅同學最好選修,叫同學唔好怕辛苦,入到大學會有用,所以通常都有4-5拾個同學會選修。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-28 17:28
我仔學校唔係,老師一向都好鼓勵有能力嘅同學最好選修,叫同學唔好怕辛苦,入到大學會有用,所以通常都有4 ...

我哋最多只能七科,大部份都選chem或bio,放棄M。

c9jen 發表於 21-5-28 17:32
我哋最多只能七科,大部份都選chem或bio,放棄M。

4 core + chem + bio 都係6科,點解放棄M?

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-28 17:35
4 core + chem + bio 都係6科,點解放棄M?

因為選科組合嘅問題,第七科,只有chem bio m2可以選。

c9jen 發表於 21-5-28 17:50
因為選科組合嘅問題,第七科,只有chem bio m2可以選。

我個人反對這種強迫性選科組合,又沒有考慮合理性,為什麼不可以Chem Phy M2 ? M2 Phy 係絕配。

回覆樓主:

sorry, 引用錯了

ANChan59 發表於 21-5-29 16:43
我個人反對這種強迫性選科組合,又沒有考慮合理性,為什麼不可以Chem Phy M2 ? M2 Phy 係絕配。
...

套餐的我也反对,我哋就半自助,頭50%成績才可以選第三選修,由選修三開始派科,選修3我仔選M2,選修2物理,選修1化学。

c9jen 發表於 21-5-29 23:15
套餐的我也反对,我哋就半自助,頭50%成績才可以選第三選修,由選修三開始派科,選修3我仔選M2,選修2物理 ...

這個組合較合理!

ANChan59 發表於 21-5-29 16:43
...

我見我區B1A中學也是組合,但很多元化,也有phy chem m2组合, 好過畀孩子亂咁選! 我見 阿仔嗰班有同學仔揀m2 Econ和 BAFS

mom06 發表於 21-6-1 10:02
我見我區B1A中學也是組合,但很多元化,也有phy chem m2组合, 好過畀孩子亂咁選! 我見 阿仔嗰班有同學仔 ...

我不是反對組合,但組合的合理性也很重要!

mom06 發表於 21-6-1 10:02
我見我區B1A中學也是組合,但很多元化,也有phy chem m2组合, 好過畀孩子亂咁選! 我見 阿仔嗰班有同學仔 ...
請問咁揀會有咩問題?
‹ 上一主題|下一主題