用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 圍棋
go

圍棋 [複製鏈接]

請問,點樣教四歲左右孩童圍棋。
   1    0    0    0

自己教?
我開始時同呀仔捉下5子棋先。因為比較簡單,同圍棋有少少雷同。
跟住.......

原帖由 judy 於 09-6-26 14:42 發表

自己教唔易wor,帶佢去d專教小朋友ge棋院好d.

如果你識捉,又想自己教,我諗係教d概念及吃子先. 好似係先教下什麼叫做"氣",教佢數下氣....等,你買本圍棋入門跟住教啦.

我就係想講,如果小朋友對捉棋有興趣就帶佢去棋院學。
開始時最好係親子班。

原帖由 bbJP 於 09-6-27 09:55 發表
自己教唔易wor,帶佢去d專教小朋友ge棋院好d.

如果你識捉,又想自己教,我諗係教d概念及吃子先. 好似係先教下什麼叫做"氣",教佢數下氣....等,你買本圍棋入門跟住教啦. ...

其實初學最好搵啲大嘅兒童棋院,可以有多啲對手下棋。
香港、九龍都有。
最出名都係香港兒童棋院,同 香港兒童圍棋學院。

原帖由 marky 於 09-6-29 09:09 發表
有邊幾間棋院係好0架?

原帖由 Jackielee 於 09-6-29 14:09 發表
香港、九龍都有。

我想問棋院是點教呢的四、五歲的小朋友的呢?

我自己教阿仔,凈係教佢將棋子擺在點上己教到氣咳。依家仲未諗到點教何謂眼?何謂生?

It is difficult to teach your own kid.

I taught my kid piano when he was 4.  He didn't listen to one word of mine (e.g. to put his finger on the C note).  I hired a piano teacher instead and he quickly followed the teacher's instructions.

So... put your kid to a chess school la.  You can play chess with your kid at home after he learns the basic skills.

原帖由 judy 於 09-6-29 15:58 發表

我自己教阿仔,凈係教佢將棋子擺在點上己教到氣咳。依家仲未諗到點教何謂眼?何謂生?

原帖由 foolish.mom 於 09-6-29 21:02 發表
It is difficult to teach your own kid.

I taught my kid piano when he was 4.  He didn't listen to one word of mine (e.g. to put his finger on the C note).  I hired a piano teacher instead and he quick ...

我都有同感,我都有教阿仔彈琴,有時真係好激氣。但問題是,自己教也好,別人教也好,可從淺入深,一步一步教,幾個月下來,己會彈很多首歌。又像教游水,你可先和他玩水,慢慢地引領他用鼻仔沾沾水,引他踢脚,慢慢地試游水。

捉棋就不同了,特別是圍棋,一開始一定要識那些氣呀眼呀之類的,但這又怎樣教小朋友呢?所以我很有興趣知通到底別人是怎樣教四、五歲的小朋友的。

我喜歡先自己教,再找專業導師教技法,因自己教過,明白困難處,偷師也易好多。

原帖由 Jackielee 於 09-6-29 14:09 發表
香港、九龍都有。

中國香港棋院好不好呢?

這個棋院不太清楚,比較新。

原帖由 rabbitpiggy 於 09-6-30 09:57 發表

中國香港棋院好不好呢?

無乜特別技巧,都係喺棋盤上度教。
不過老師幽默啲,用互動啲嘅方法對比較年紀少的學生咁囉。

好多棋院都唔介意家長坐埋入去聽入門班,咁你咪可以睇下老師點教lor. 我阿仔初学時老師都係正常咁一步步教落去,不過会成日問返d小朋友make sure佢地明白,咁上下又重覆下,真係要d耐性. 咁果間兒童棋院,我仔唔係果到學,不過我曾經見過下佢地d notes,係比較形象化,例如"連"的概念,就話係"拖手",用小朋友容易明白的語言.

judy,

有甚麼問題可以隨便發問。

eviepa

**請勿於版面提供個人資訊

原帖由 eviepa 於 09-6-30 20:01 發表
judy,

有甚麼問題可以隨便發問。

eviepa

judy 的問題好清楚:
原帖由 judy 於 09-6-26 14:42 發表

家長自己教圍棋,先要自已明白圍棋的下法,坊間向任何一本叫《圍棋入門》已經寫得很好。

幼兒學圍棋,要注意:

1. 標準棋盤是十九路,但讓他們學,自制九路棋盤就更好。當他們有進步時才進到十一路,十三路,然後十九路。

2. 先不要用比目法,用數子法就可以更形象化地令他們明白。

另外,由於他們是幼兒,所以:

1. 要先教他們較有興趣的,先具體,後抽象,食子就要先教,而且在下棋時,必定要讓他們吃到你們的子,讓他們勝了更加好。

2. 教時,要多用比喻。比如說:「呢個士兵旁邊有四個窗,好多新鮮空氣,但係如果有三個窗被敵人霸左,佢有無氣透呀?…. 咁如果連第四度窗都被敵人霸埋,咁個士兵點呀?」說時要語氣跨張,要比演舞台劇更跨張。

3. 在2003年圍棋萌芽時,很多導師都憑自己的個人感知去教,一年後,普遍都越教越淺,原來小朋友的接受能力比大部分導師原先的估計更低。教幼兒更要教得淺,而且讚賞、鼓勵更形重要。

幾年沒有在這圈子裡,不能很有系統的講怎樣教圍棋了。不過你們有甚麼問題,可以在此隨便發問。

eviepa

bbJP,

教幼兒圍棋確碰到的問題會有很多方面,有技術問題,有教學方法問題,兩個範疇都會有很多不同的問題,可以出一本專書講述《如何教幼兒圍棋》。

我認識judy很多年,居然看見她詢問這個問題,所以問她具體上是甚麼地方不清楚,是不懂下圍棋?不知道甚麼方法教圍棋?

eviepa

judy,

要教眼、活地,先要讓孩子懂得:數氣,吃子,禁入點,打劫、打二還一等概念。清楚了以上概念便可以教眼。眼和活地息息相關,要一併學。

活地有兩個定義:1. 有兩隻或以上的「真眼」 2. 地域厚且大,敵方無可能侵入。

教幼兒的次序:

1. 教眼,先擺放只有一眼的一塊棋,緊盡了「外氣」後才能放進禁入點吃掉這一塊棋。

2. 再擺放一塊有兩隻真眼的棋,叫他先緊外氣,然後嘗試吃掉這塊棋,讓他知道無可能吃掉,於是這塊就是活地。

3. 跟著教真眼、假眼的分別。(真眼的定義是眼的四隻角,有三隻或四隻是己方佔據著。假眼就是一隻眼,只有一隻或兩隻角被己方佔據)擺放一塊有一隻真眼,一隻假眼的棋,引導著孩子先緊外氣,然後先破掉一眼,再將整塊棋吃掉。讓他知道,一塊棋起碼有兩隻真眼才是活棋。

教成人或少年可以用演譯法去教導,由宏觀開始,再講到微觀。但教小孩,則必要用歸納法,由微觀開始,最後才講通則。

教成人,可以引入活地有兩隻真眼,再用例子證明。

但教小孩,則先要令他們知道一些沒有兩隻真眼的棋可以被吃掉,及有兩隻真眼的可以永存的例子,最後才引入「有兩隻真眼的棋是活地」的通則。

要教眼、活地,先要讓孩子懂得:數氣,吃子,禁入點,打劫、打二還一等概念。清楚了以上概念便可以教眼。眼和活地息息相關,要一併學。

eviepa,

我發覺冇樣嘢會好似教圍棋咁辛苦和無從下手:

我教咗一星期,教了數氣,吃子。但我不知他是不是已清楚。以下是我教他的實况,你看後都會頭暈:

我: 阿仔,放子都放在點上。
仔: 點解唔可以放在格子上?
我: 規則係咁。
仔: 點解規則係咁?
我: 唔...,線就係路,空格就好係海水咁,如果棋子落在空格上會浸傷...
阿仔: 咁我教識佢游水咩得羅!

由於我教他那是"路",我發覺麻煩來了,我一提到氣,就會被問為甚麽不是"路",頭痛也。

昨晚讓他征子,讓他從一角追殺至另一角,他殺了我一大堆棋,開心得不得了。至於其他概念,未諗到點教。

教幼兒圍棋確碰到的問題會有很多方面,有技術問題,有教學方法問題,兩個範疇都會有很多不同的問題,可以出一本專書講述《如何教幼兒圍棋》。

我認識judy很多年,居然看見她詢問這個問題,所以問她具體上是甚麼地方不清 ...

eviepa,

我中六才學圍棋,那時班主任是圍棋高手,有段時間放學後不和學生捉两三小時係唔会回家的,我圍觀,他教了我。我只有一年的棋齡。

我認為必須具備基礎的知識,如眼、氣、活等概念,オ可教技術。現在是教學法問題。
‹ 上一主題|下一主題