用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 希望科大醫學院可以如期建立,解決香港醫生不足的情況。 ...
go

希望科大醫學院可以如期建立,解決香港醫生不足的情況。 [複製鏈接]

https://topick.hket.com/article/3630781/%E3%80%90%E9%86%AB%E8%AD%B7%E8%8D%92%E3%80%91%E7%A7%91%E5%A4%A7%E6%93%AC%E8%A8%AD%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2%E5%AE%B9%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E5%AD%B8%E4%BD%8D%E5%BD%A2%E5%BC%8F%E5%85%A5%E5%AD%B8%E3%80%80%E5%AD%B8%E8%80%85%EF%BC%9A%E5%80%98%E7%B6%93%E9%A9%97%E6%88%90%E5%8A%9F%E5%80%BC%E5%BE%97%E5%80%9F%E9%8F%A1
   3    0    1    0

認證多幾間,特別是强國學校/醫學院(强大的祖國的簡稱,以免又話歧視)咪得咯

回覆樓主:

唔同的,香港土生土長的醫生会更加明白本地文化,醫生的其中一項重要工作是關懷病人,有多些相同文化的關懷及支持也對病情好轉有好大幫助!

如期完成又如何呢?
講真, 相信唔多香港學生會報, 因為要係有1st degree先可以讀

如果大咗1st degree, 即係學費唔會有政府支助, 應該起碼要1X萬一年學費, 有幾多人願意係攞完1st degree後再去讀? (有心讀醫, 基本上一早plan好讀相關1st degree, 未畢業中途會年年插去MBBS/MBChB, 仲邊會等到畢業?)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-12-12 17:26
如期完成又如何呢?
講真, 相信唔多香港學生會報, 因為要係有1st degree先可以讀

也有嘅, 港大醫每年也會收1st degree 生

poonseelai 發表於 23-12-12 22:29

自2017年起港大已有「毅行醫路」去收已有1st degree的學生
中大每年也會收 1st degree holders
美加紐的醫學院更是硬性要求學生有1st degree才可入讀
有心唔怕遲
三十歲都是讀醫時

如期完成又如何呢?

報導話接受完成1st degree 的学生報名,無話DSE or IB or IAL 学生不能報!

poonseelai 發表於 23-12-12 22:29
當然有, 但有幾多人/家庭, 可以俾自己/子女花多6年時間兼用成100萬去讀多個醫科學位?
港大MBBS收1st degree學生就可以少D來自JUPAS既學生, 所以港大一向好積極加大NJ額收生人數, 如已在就讀其它degree(就好同醫科相關學科, 如Biomedical) 轉讀MBBS Year 1 (雖然人數唔多), 已有1st degree 既學生等

港大自己都係部份學科, 加開咗可畢業後可銜接入醫科既pathway (可以skip咗MBBS Year 3個年enrichment year, 不過當然又係要成績好個班先有機會)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

粉紅布丁狗 發表於 23-12-13 12:13
報導話接受完成1st degree 的学生報名,無話DSE or IB or IAL 学生不能報!
其實有邊科唔接受已完成 1st degree 學生去報讀?

回覆樓主:

重点是jupas and non jupas的同學可以有第三間medical school可以apply

中大和港大都搵唔夠老師教medicine, 科大真的能搵到足夠教師?

如期完成又如何呢?

科大訓練醫學生目標係傾向從事研究,重點不是內外全科醫生,可能遲啲會清楚具體細節。

家長學費當投資,一百幾十萬都有不少人願意出嘅。但不是由houseman 爬上去做月球人,星球人,咁ROI就計唔掂!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

聽聞有另一間大學想開醫學院。

現階段整合緊科目/不同學院內的科目分佈,方便安插醫學院入學。

回覆樓主:

從市民角度當然贊成多D本地培訓的醫生, 近日遇到幾次貼錢買難受的遭遇, 好難接受比高價去睇完專科, 之後比唔到意見仲要發你脾氣咁

RE: 希望科大醫學院可以如期建立,解決香港醫生不足的情況

poonseelai 發表於 24-5-14 11:04
從市民角度當然贊成多D本地培訓的醫生, 近日遇到幾次貼錢買難受的遭遇, 好難接受比高價去睇完專科, 之後比 ...
高價:  係視角問題.收錢嗰位醫生仍然覺得平.

服務態度.真係難講.
有d醫生真係唔想病人問太多.嘥咗佢哋時間賺錢.

香港<部分>醫生.
好功利.

最近.聽過一句說話:
街市都有分買魚買菜.
醫院一樣係有分賣魚賣菜.
你唔應該佢問一個賣魚嘅.有關賣菜問題.

(問下都唔畀)

可能. 由day 1.有些家長教育中已經有功利DNA.

stillgood20 發表於 24-5-14 11:30
高價:  係視角問題.收錢嗰位醫生仍然覺得平.

服務態度.真係難講.

三千幾蚊一次consultation, 我真係覺得高, 這位前政府醫生,亦有在港大教書, 另一個專科醫生亦推介要睇佢, 證明佢有江湖地位

即使未能講出病源,無問題,照講就可以,但佢話有1,000個原因,so? 佢又無再講,我忍唔住回一句: 是否我自己去Google?

poonseelai 發表於 24-5-14 11:43
三千幾蚊一次consultation, 我真係覺得高, 這位前政府醫生,亦有在港大教書, 另一個專科醫生亦推介要睇佢,  ...
真貴!
真係健康可貴.(被挾持).

從病人角度.
增加醫生數量.是必須要.
(韓國同樣面對.要處理既得利益者.)

香港是全球最低醫生比例的水平地區.

其中. 沒有競爭.(醫生) 沒有選擇(病人).

一一一

poonseelai 發表於 24-5-14 11:43
三千幾蚊一次consultation, 我真係覺得高, 這位前政府醫生,亦有在港大教書, 另一個專科醫生亦推介要睇佢,  ...

照你形容推斷,估已位列顧問醫生, 最低最低也是副顧問醫生,月薪在20至30萬,甚至更高。 收取低於1% 月薪的門診費用,在他來說,只是正常價錢。
正如他所言,該病成因很多,未測試出實際數據支持,他不能隨便按自己經驗, 推估出幾個說給你知, 他要承擔說錯的風險。

BSCYL 發表於 24-5-14 14:02
照你形容推斷,估已位列顧問醫生, 最低最低也是副顧問醫生,月薪在20至30萬,甚至更高。 收取低於1% 月薪 ...

通常一位專科畢業的醫生,會有10萬或以上, 她離開政府醫院, 自行掛牌行醫,門診也很可能過千, 與普通門診價錢也有一段距離。

BSCYL 發表於 24-5-14 14:02
照你形容推斷,估已位列顧問醫生, 最低最低也是副顧問醫生,月薪在20至30萬,甚至更高。 收取低於1% 月薪 ...

其實係個過程令人難受, 唔詳細講啦, 知他唔憂做, 大把病人預約排期等睇佢, 我哋也要另一專科轉介才可排隊

在他眼中, 病人只是一個case , 睇完收錢, 無需理會病人感受,明白
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊