用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA vs 天神嘉諾撒 (點揀好?)
go

SFA vs 天神嘉諾撒 (點揀好?) [複製鏈接]

SFA vs 天神嘉諾撒 (點揀好?)

大家好,

我囡囡考到這兩校小二插班生,但唔知點揀好,sfa係一間高程度有實力學校,而天神就係課程一般不過就同st. mary一條龍.
因為囡囡英文略勝中文就麻麻所以我本身就諗住讀sfa又英文課程又普通話敎中文.因現在考到天神又有d唔捨得一條龍但又驚課程淺.
請各位家長比d意見,你地會點揀呀????   
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

Re: SFA vs 天神嘉諾撒 (點揀好?)

I will choose SFA.  

竹葉青 寫道:
因現在考到天神又有d唔捨得一條龍但又驚課程淺.

天神課程淺?        It's my first time to hear this ...      

HuiTung,

其實我都唔知係咪淺,只因為係囡囡考完sfa,聖家同天神後只有考完天神出黎話好淺識晒.所以我擔心會淺,因為佢現在間學校就係淺同太自由而想同佢轉校.
同我對這校認識好少,請問你係咪有這校資料可否分享下呀!thanks!
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS

竹葉青,
以我個人分析, 如果囡囡可以有能力考插班而這兩間學校都取錄她, 她的成績應該不錯, 既然有能力和有potential,相信入讀St. Mary中學的成數也很高, 家長們的選小學的大因數不礙乎是想入一間好的中學, 如果有把握keep倒好成績, 我會選天神嘉諾撒, 一來,有聯繫中學,二來, 不用交學費, 而且, 教學程度一定比SFA淺,(不是說,天神不夠深, 只是相對而言)囡囡會讀得輕鬆

竹葉青,

我冇乜天神資料, but 我兩個表妹n年前讀完升St Mary, 一個平平無奇(資質問題), 一個讀HKU嫁鬼佬 ....

竹葉青,
雖然我個仔讀SFA, 但我都會建議妳個女揀天神嘉諾撒, 因為:-
1.升中壓力真係好大!
2.SFA小六女生要好top top top, 先有機自行派到st. mary.
3.當妳係最top, 但自行面試失準, 派位隨機no.又好後,  隨時選唔到心儀中學, 到時四維叩門 (雖然叩門有機會), 但果種心理壓力真係大......
4.要係SFA做到最top, 家長(最好放棄份工)+時間+金錢.
以上情況當我個仔P.1-P.3時, 我feel唔冇, 因為個仔讀得好輕鬆, 考得仲幾好, 但P.3派成績表時, 見個仔成績插水下跌, 佢有個同學之前名次後個我仔仔, 最後學期勁升班第2名, 另一個由好後名次, 上升全級第7名, 聽聞家長開始發功, 希望自己小朋友排名上升, 咁個個家長都開始作戰!妳有冇時間+金錢+精力? 不過我講緊係去d 最top 中學, 如果自問遲d會去外國, 或者唔想仔女讀DBS, st. mary......只係想讀深d課程, SFA真係一個好選擇!

如你女兒喜歡學習和喜歡思考的 , 我會選 SFA , 當然課程較淺的學校 , 雖是較輕鬆 , 但上中學就比較辛苦 . 我覺得讀小學最緊要打好基礎 , 如果她應付得到 , 你又願意付出時間 , SFA 是一個好的選擇 .

我會選天神嘉諾撒.  不是說sfa 不好, sfa 絕對是好學校, 不過天神嘉諾撒同st. mary 結龍, 咁你同女女就可以小左升中的煩惱了.  

如果你覺得天神嘉諾撒課程淺, 大可以自己再給她其它操練呢.

我friend個女讀天神, 佢都話係淺, 同d老師唔多催谷, 好easy喎! 不過可直上St Mary就一定揀佢啦! 最多咪同佢另外報d course讀.
HuiTung 寫道:
[quote]
竹葉青 寫道:
因現在考到天神又有d唔捨得一條龍但又驚課程淺.

天神課程淺?        It's my first time to hear this ...       [/quote]

我又係驚上到中一會追得好辛苦到時先比人踢出局就唔知點算.

Don't worry too much.  
If you keep your daughter's performance above average at Holy Angel, she can handle F.1 at St. Mary's.  At least she will have those below average worse than her.
Although I think SFA is better than HA, but if you plan to study high school in HK, through train of holy angel's is quite a consideration too.

I heard the P1 student in HA also need to attend the private tutorial class in order to keep their seat so I don't think it is easy to survive in this school.  Anyway I have no idea with SFA.

醒目開學勳章

你小朋友兩間都考到,証明有實力。點會上到中學先追唔上?

兩間都係好學校,但我都會選天神嘉諾撒 。

竹葉青 寫道:
我又係驚上到中一會追得好辛苦到時先比人踢出局就唔知點算.

竹葉青

绝对同意ttkidss的意见!

如果St Mary 是你心儀的中學 ,選天神嘉諾撒 ,一條龍,升中不用烦。 我見我的同事和朋友 ,為仔仔女女升中選校,好緊張,好擔心,好慘呀!! P.4 已要準備,一個唔好彩,評分考試其中一次失準或病了,就大件事啦!我看见都神經衰弱。

BMock

ttkidss 寫道:
我會選天神嘉諾撒.  不是說sfa 不好, sfa 絕對是好學校, 不過天神嘉諾撒同st. mary 結龍, 咁你同女女就可以小左升中的煩惱了.  

如果你覺得天神嘉諾撒課程淺, 大可以自己再給她其它操練呢.

竹葉青,

Just to remind you that if you choose 天神嘉諾撒, you must double check if your daughter can be benefited by through train system.

好多謝大家意見,我仲有樣擔心,我囡囡中文唔好,GS(常識)轉左中文會唔會追得好幸苦呢? :-|

由 Fatty 於 2006-07-20 19:28:05

你小朋友兩間都考到,証明有實力。點會上到中學先追唔上?

兩間都係好學校,但我都會選天神嘉諾撒 。

---------------------------------------------------------
咁如果喺聖家&sfa你会点揀呢?

咁我會揀sfa.
因聖家冇接龍中學同埋中文較深,而我囡囡唔係e方面佢反而英文較好.我會考慮天神都因為係佢有間正中學直上好吸引.
而sfa實力就係人都知,如派得唔理想我相信自己出去考好學校都唔難,你睇d名校都會揀見d好學校啦,淨計in個機會都大d.
‹ 上一主題|下一主題