用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 入了心儀的小學卻感到不外如是或後悔 (苦與樂) ...
go

入了心儀的小學卻感到不外如是或後悔 (苦與樂) [複製鏈接]

入了心儀的小學卻感到不外如是或後悔 (苦與樂)

請大家提供校名和原因,直此啟發來年報讀的指引,多謝!

TTJTmama

Re: 入了心儀的小學卻感到不外如是或後悔 (苦與樂)

Dear All,

Please comment!

Thanks
TTJTmama

醒目開學勳章 王國長老

hi TTJTmama,
點解咁感觸? 你小朋友分到小學啦??
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

Dear JoJo,

I want to get more information and wish mama can give me some idea. Have any comment?

TTJTmama

Why nobody to response this topic?

TTJTmama

TTJTMaMa 寫道:
Why nobody to response this topic?

TTJTmama

Hi, TTJTmama,
我都想回應, 奈可我個女下年先入小一~~~
睇左妳個標題, 更加警覺真係要好小心咁揀學校先得啦.

呢個題, 好難答喎..
即來之, 則安之.  不外如是/後悔 只會影響小朋友的學習能力. 何苦呢 ?
只要全心投入一家學校, 由其是心儀的學校, 一定有回報的.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

Re: 入了心儀的小學卻感到不外如是後悔 (苦與樂)

好同意你o既講法, 其實o番o左學大約一個月左右, 見囡囡讀得好開心已經足夠啦, 但見囡囡咁早起身同埋咁晏至o番到屋企又要做咁多功課, 我諗係各家長會feel到多d苦與樂law, 只要你要比小朋友見到你係全心支持佢, 讀邊間又如何呢? 但你同佢撰學校o既時候, 你一定要同佢睇o下佢鍾唔鍾意o個間學校, 如果唔係就.............

龍舌蘭 寫道:
呢個題, 好難答喎..
即來之, 則安之.  不外如是/後悔 只會影響小朋友的學習能力. 何苦呢 ?
只要全心投入一家學校, 由其是心儀的學校, 一定有回報的.

Dear All,

I guess boy is difficult to control, they are too active. Girls are more easy even their discipline.  But I think this is not a test and exam period that why no mama complaint it.  

For my information, HKUGA so many projects and assignment, all are done by parent instead of the student.  So I don't think this is good for us.

最怕辛辛苦苦地追求, 原來苦了自己和傷了和氣!

TTJTmama  

Re: 入了心儀的小學卻感到不外如是後悔 (苦與樂)

daisysyc

唔好意思,
直資小學, 有質素保證 ? 為甚麼呢 ? 可否分享下 ?

如果直資產, 官立, 私校 和泒位, 那種好呢 ?

請問HKUGA的 中文校名 ?

醒目開學勳章 王國長老

其實點解咁多人講到hkuga好多好多project, 做到死死下...   (我以前都係咁聽過)
我記得去hkuga orientation, 問existing家長, 舊年做project情況, to my surprise, 佢地幾個R晒頭, 都唔係好唸到做左幾多project, 佢地話, 全年都係得2,3個, 因為根本好多都係上堂時間已經完成左, 屋企人見都未見過....又何來家長代做?
高小情況, 我未知, 我唔想多講(更加唔想知少少扮代表), 不過, 試問邊個學生唔駛做付出, 就可以順利升班?

daydream
st jo又話西得人多, 又話人多試考, 而家hkuga初小唔考試仲有85%直升(其實so far中學咪得一級中一咁大把!) , 你又complain, 究竟咩學校至合你心意? 真難明

咁你覺得全港有邊間學校係你滿意呢?
daydream 寫道:

點解  in HKUGA so many projects and assignment, all are done by parent instead of the student,

是因為不是所有HKUGA既小學生可直上 HKUGA既中學 (~  85% only but not very sure the exact percentage),因此校內之成績及排名很重要,而很多的 projects and assignment 又計入總成績內,所以o的 parents咁緊張,要全力為小朋友搶分,完全失卻做 projects & assignments 既意義 !!!

HKUGA 既政策完全違背"一條龍"辦學既意義及精髓,真叫人失望,好彩當初就冇選 HKUGA !!!

[quote]
TTJTMaMa 寫道:
Dear All,

I guess boy is difficult to control, they are too active. Girls are more easy even their discipline.  But I think this is not a test and exam period that why no mama complaint it.  

For my information, HKUGA so many projects and assignment, all are done by parent instead of the student.  So I don't think this is good for us.

最怕辛辛苦苦地追求, 原來苦了自己和傷了和氣!

TTJTmama  
[/quote]

醒目開學勳章 王國長老

多謝你提醒...我無覺得自己執到寶, 我只係揀一間我覺得適合架姐....
直資一條龍唔包100%直升, 有細心留意既都知, 唔係淨係HKUGA有呢個"問題", 85%直升都叫有壓力, 咁唔怪得你對香港d學校咁重怨氣.......
既然閣下咁有遠見, 不如向教統局提出啦, 好過o係度講, 無人support又無咩建設性, 盞side氣, 係嗎?

daydream,

可不可以話比我知還有那幾間學校如你所說的?

「學校按同學能力施教希望較弱同學 盡快up to standard, 而不是那些所為名校既精英班就 more effort to boost up in order to help the school to gain fame 而非精英班就自生自滅.

我所說的學校, 香港其實還有一些但不多, 校名不便在這透露.」

EEEE,終於都找到另一間可以唱衰啦  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
‹ 上一主題|下一主題