用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳宣基小學
go

將軍澳宣基小學 [複製鏈接]

將軍澳宣基小學

請問有沒有家長的子女在這間學校就讀
我住在將軍澳聽聞這間學校不錯
老師好好
但好程度偏淺,
我想知更多,可否給我一些意見呢?

Re: 將軍澳宣基小學

Yes, I would like to know too.   

我又想知    有冇宣基小學的家長回應   

hi 各位家長

我剛剛係第一輪小一派位入到宣基,其實我唔知佢d程度如何, 不過,聽聞小朋友係入面讀書幾開心,另我上綱睇佢地上堂情況幾活潑,應該適合我小朋友,所以決定選佢。

你地其實幾時選學校呀!  
ShanShanMa 寫道:
請問有沒有家長的子女在這間學校就讀
我住在將軍澳聽聞這間學校不錯
老師好好
但好程度偏淺,
我想知更多,可否給我一些意見呢?

My son's failed to get a seat at 1st round.  The coming 選學校 would around Jan 2007.  I am considering if I shall put 宣基 as first 3 choices.

我個囝第一輪唔收, 但係大抽獎我都係會將佢放第一位, 我都有聽過有人話佢程度唔夠深, 我冇同特別去將課程內容同其他小學比較過, 只係諗呢間學校會適合我個囝多d

其實程度深淺好難衡量, 程度深但係小朋友跟唔上係一個問題, 反而佢開開心心返學, 間學校適合佢,可能得著更多

大小軒媽咪

請問你幾多分入?

dleelm,
我估大小軒媽咪起碼有20分, 因為照我所知, 收哂細佬妹之後, 20分(即係適齡, 首名子女, 兼有宗教分)都要抽, 所以15分係無機會    

嵐豬仔

咁你重有無其他心水?

dleelm,
其實 tko 好多小學都唔差, 除o左宣基, 諗住揀基德, 將軍澳循道衛理, 將軍澳天主教, 你呢  

嵐豬仔

基德 同 將軍澳循道衛理 比較新, 好似有小小冒險, 身邊又無朋友讀緊, 反而宣基有朋友話唔錯,中文程度好, 英文可能較淺小小. 不過我心水都是一些較輕鬆的學校, 暫時都是收下料先.

dleelm,
基德其實原本o係一間黃大仙學校, 都幾出名, 後來o係將軍澳起o左新校舍, 部份主任教師都係舊校調入o黎, 將軍澳循道衛理就真係新校, 不過循道衛理d學校一向都有d口碑, 有乜心水再大家研究下    

dleelm,豬嵐仔

我係20分入到,不過我都認識有人同分都入唔到。
dleelm 寫道:
大小軒媽咪

請問你幾多分入?

我個女得15分,希望大抽奬抽到啦。     

Wor...15 points only...
very good.....
may be we can try.........
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

希望你地成功啦,將來可以一同交流吓啦。

宣基是以圖書教中、英文,未知能否配合中學程度?

我係20分第一輪落選, 之後學校通知有位, 因有人無去註冊,  我囝囝係備取生, 問我星期五10:00 a.m. 前會否去註冊? 我當然求之不得答應去註冊, 現在安樂晒!

hoho_mama

咁我地遲d可以交流下啦。

其實我真係唔知學校程度如何,但係見到其他家長有呢個關注,我都想知下,唔知你有無idea
hoho_mama 寫道:
我係20分第一輪落選, 之後學校通知有位, 因有人無去註冊,  我囝囝係備取生, 問我星期五10:00 a.m. 前會否去註冊? 我當然求之不得答應去註冊, 現在安樂晒!

Hello 大小軒媽咪/ Hoho_mama,

I hope you don't mind I type in English because my Chinese typing is really TOO slow.

I think the school's principle that using picture book as text book is very benefit to students. My son is now in P1 and he can dictate a lot difficult Chinese words.  

As long as the students love to study, he will not be problem when studies in secondary school.

‹ 上一主題|下一主題